Novak Đoković posle pobede na startu Rima: Čudno je i tiho bez publike
Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Kreg Ošonesi, bivši statističar Novaka Đokovića, u januaru 2020. napustio je tim najboljeg tenisera na planet, posle tri godine saradnje.

Stručnjak za statistiku i analitiku koji je zanačajno uticao da Novak promeni detalje u igri dugo će ćutao, a onda je progovorio za austrijski „Spoks“ o razlozima odlaska.

PROČITAJTE JOŠ

„Proveli smo divne tri godine! S Novakom sam radio analize pre i posle meča, lično ili bih mu poslao. Najbližu saradnju sam imao sa Vajdom. Nas dvojica smo uvek raspravljali šta bi trebalo da pokažemo Novaku, u vidu podataka ili videa. Bila je to luda vožnja! Pre svega zato što je Novak u to vreme imao velikih problema, prvo s povredom lakta, a onda je usledio i težak povratak 2018. Ali je do kraja te godine uspeo da se katapultira sa 22. na prvu poziciju, a narede sezone je odigrao pakleno. Bilo je uspona i padova, ali bilo je zabavno“, rekao je Ošonesi.

Otkrio je zašto je otišao u momentu kada je Novak bio na vrhu sveta.

„Razlog je bio Goran Ivanišević koji je došao, da tako kažem, kao novi glavni trener. Poseduje daleko mnogo manje iskustva sa analitikom i možda joj ne veruje toliko. Na kraju, nije mu ni trebala. Ali, on je šef parade i ja to moram da poštujem.“

Ošonesiju, koji trenutno sarađuje sa Mateom Beretinijem i Janom-Lenardom Štrufom, godine uz Novaka dale su uvid u to kako svetski broj 1 razmišlja i kako ostaje na vrhu.

„Novak je neverovatno znatiželjan, želi sve da zna! Sećam se razgovora kada me je pita kako da popravi retern. Svi znamo da ima najbolji retern u istoriji i da je prvi teniser sveta, ali i dalje ima glad za znanjem i želju za napretkom. Uvek je spreman za analizu tenisa uopšte, ali pre svega narednog protivnika. Njegova želja da pročisti i usavrši igru podigla ga je na viši nivo. Impresivno.“

Poslednjih godina odluke Novaka su na terenu postale još bolje.

PROČITAJTE JOŠ

„Postao je i disciplinovaniji u igri i uvek vraća tu još jednu lopticu. As to je krucijalno, naročito na šljaci. Više se ne događa da pobedi samog sebe i retko dozvoljava protivnicima lak poen. Oseća njihove slabosti i to koristi. Druge servise sada više plasira u forhend protivnika kao element iznenađenja. Sada mu je brži servis jer je smanjio korišćenje takozvanih kik servisa”

Ošonesi nema dilemu ko su glavni favoriti u Parizu.

„Biće zanimljiv Rolan Garos jer su uslovi hladniji i biće više vetra, što ne odgovara Nadalu. I pored toga je prvi favorit. Diskusija o pobednicima počinje od Rafe i Novaka, i nema drugih priča dok neko od njih ne bude eliminisan. Uvek želim da moji igrači budu što dalje u žrebu od njih dvojice…“, zaključio je Ošonesi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar