Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Novak Đoković, koji u ponedeljak, duelom protiv Šveđanina Mikaela Imera, kreće u proboj ka trofeju Rolan Garosa, obratio se medijima prvi put otkad je stigao u Pariz.

Pre nego što je mogao da trenira, kao svi igrači morao je da bude podvrgunut testiranju na koronavirus po ko zna koji put po zvaničnom nastavku sezone.

„Testirali su me nekoliko puta u Rimu, pa pre dolaska u Pariz, pa kada sam došao ovde, gde sam bio u karantinu pre nego što su stigli rezultati. Pratiću instrukcije koje svi imamo i testiraće me kao i sve ostale, na svaka četiri dana“, pojasnio je Novak.

PROČITAJTE JOŠ

Bez obzira što ima anti-tela Đoković prlazi istur preodecudru ka ostali igrači.

„U Njujorku nisam testiran posle prvog testa, kada sam bio negativan, i to je bilo to, zbog anti-tela. Ali, u Evropi je drugačije. U Rimu sam morao da budem testiran na svakih nekoliko dana, kao u Parizu. Svaka zemlja drugačije pristupa testiranju. Ne razmišljam o tome da li i dalje imam virus u sebi, testiran sam mnogo puta. I dalje se ne zna da li virus može da se vrati pošto ga dobijete. Mnogo je nesporazuma, neke zemlje tvrde jedno, druge drugo… Moramo da pratimo pravila, ona su striktna u Francuskoj, ali mislim da mora da bude tako. Zahvalan sam kao teniser što mogu da igram tenis i da se takmičim za još jedan Grend slem.“

Novak je dodao da postoji velika konfuzija u svetu oko informacija.

„Nisam medicinski stručnjak ili sam iz te oblasti, ali sa kao neko ko sa strane posmatra, ima mnogo različitih mišljenja. Šta je ovaj virus, da li je virus, koliko je jak, da li je opasan ili nije, koje su mere borbe… Postoji pregršt informacija na jednoj i drugoj strani spektra, pa… Mislim da je generalno većina sveta zbunjena količinom informacija, bilo da su preko zvaničnih ili alternativnih medija. Nemam izraženi stav, ne mogu stručno da pričam, ali ono što mi smeta je što ne vidim kako pričaju mediji o tome kako da se ojača imunitet. Samo se priča o merama predostrožnosti, to smo svi napamet naučili, ali ne čujemo stručna lica o tome kako da se ojača imunitet, kroz ishranu, dobar san, vežbe disanja… Postoji razlog zašto se to ne deli, očigledno. Mislim da bi to poslužilo ljudima jer su u strahu. Toliko različitih informacija drži ljude u strahu, što je normalno.“

U Njujorku je Novak mogao da iznajmi kuću tokom tunira, ali u Parizu je prinuđen da odsedne u određenom hotelu sa ostalim učesnicima.

„Nisam znao da mogu bez pratnje da izađem van kluba na ulicu ili do mesta gde treniramo. U hotelu imamo pratnju, ljude na svakom spratu koji gledaju šta se događa. I ovde imamo obezbeđenje koje nas prati, verovatno da vide gde se krećemo… Ne znam da li je to slučaj samo za top igrače ili za sve. Pretpostavljam da je njima teško da obezbede količinu ljudi koji će da prate toliko igrača. Pravila jesu nedefinisana, ne samo u Francuskoj već svugde u svetu. Moram da se pridržavam pravila koja su postavili kako bih igrao turnir, a stvarno želim da igram turnir“.

Damir Džumhur je izbačen sa turnira jer je njegov trener Petar Popović dobio prvo pozitivan test, da bi drugi bio negativan, zbog čega je teniser iz BiH najavio tužbu.

„Sa Džumhurom je ispala krajnje nekorketna situacija. Čuo sam i da je Verdasko odstranjen iz žreba. Bio je u Hamburgu negativan, a sad pozitivan… Nije mi jasno zašto se ne dozvoli igračima da posle 24 časa od pozitivnog testa imaju još jedno testiranje. Mogu da sačekaju u sobi i vide da li je lažno pozitivan ili pravi. U Sinsinatiju su dvojica igrača izbačena sa turnira. Bili su prvo pozitivni, a dva dana kasnije negativni, pa posle dva dana opet negativni. Postoji mnogo lažno pozitivnih testova, kažu čak i do 50 odsto.“

Ponovio je Novak da nije medicinski stručnjak da bi rekao šta je dobro a šta ne. Međutim…

PROČITAJTE JOŠ

„Žao mi je igrača koji su došli, spremili se, bili negativni, a onda pozitivni jer možda ti testovi nisu legitimni, pa su ih izbacili, a posle dan, dva rezultat je bio negativan. Popović se vratio sledeći dan u Srbiju, testirao se i bio negativan. Nije ni organizatorima lako, oni moraju da se brinu za stotine, hiljade testova dnevno, ali opet… To je velika stvar. Ako ima vremena treba igraču pružiti šansu, uraditi još jedan test, pa ako bude opet pozitivan – u redu“.

U Hamburgu je Benoiu Per uprkos pozitivnom bilo dozvoljeno da igra.

„Za ATP turnire je drugačije. U Hamburgu je Per mogao igra, jer je glavni doktor procenio da, iako ima tragove virusa, nije zarazan. Ne znam šta bih rekao… ATP turniri imaju jedna pravila, grend slemovi druga, a idu jedan za drugim… Malo je konfuzno, ali moramo da se nosimo sa tim“, doda je Novak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar