Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, poslednjih pet godina ima jedan veliki problem - turniri na šljaci. Još jednom smo to videli na turniru u Monte Karlu.

Daleko od toga da je Novak bio bez trofeja ili da je imao loše rezultate, ali za igrača koji pretenduje da postane najboljih svih vremena, imao je nekoliko skromnih pojavljivanja.

PROČITAJTE JOŠ

U Monaku je takmičenje završio u trećem kolu jer je Danijel Evans slavio sa 6:4, 7:5. Novak je nakon sedam nedelja pauze prikazao jednu od najgorih partija u karijeri, što je kasnije i sam potvrdio, te je prerano napustio turnir koji je osvajao dva puta.

Novak je trenutno najuspešniji igrač na ovoj podlozi na svetu nakon Rafaela Nadala. Ipak, razlika je ogromna jer je Novak u karijeri osvojio 15 titula na šljaci, dok je Nadal samo u Monte Karlu slavio 11 puta, a na Rolan Garosu 13 puta (ukupno 60 trofeja na šljaci).

Srbin je od osvajanja Rolan Garosa 2016. godine osvojio samo dva turnira na šljaci. Bio je najbolji u Rimu prošle godine, dok je dve godine ranije osvojio turnir u Madridu.

Stizao je i do finala Rolan Garosa (prošle godine), ali je Nadal slavio nakon samo tri seta i prilično dominantno.

U 2019. godini je završio takmičenje u Monaku u četvrtfinalu, u Madridu je osvojio titulu protiv Stefanosa Cicipasa, dok je u Rimu poražen u finalu od Rafaela Nadala. Na Rolan Garosu je Dominik Tim slavio u polufinalu.

Foto:EPA-EFE/Clive Brunskill

Godinu dana ranije je već u osmini finala Monte Karla završio takmičenje, u Barseloni je ispao u drugom kolu od Martina Kližana, baš kao i u Madridu od Kajla Edmunda. U Rimu je dogurao do polufinala, a onda ga je Marko Čekinato izbacio u četvrtfinalu Rolan Garosa.

Slično je bilo i 2017. godine kada je poražen u finalu Rima protiv Aleksandra Zvereva, u četvrtfinalu Rolan Garosa od Tima, u Madridu je u polufinalu bio bolji Nadal.

Sve ovo ukazuje da Novak retko kada odigra više od tri turnira na šljaci i da neretko zna da ispadne vrlo rano, a onda već za nedelju ili dve stigne do finala ili turnira.

Pre pet godina je takmičenje u Monaku završio u drugom kolu nakon poraza od Jirija Veselija, a onda osvojio jedinu grend slem titulu koja mu je nedostajala. Pa, neka se istorija ponovi…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar