Izazovnih mesec dana se nalaze ispred srpskog tenisera. Sada se nalazi u situaciji sam protiv svih, pa, ipak, deluje da mu to ne stvara dodatni pritisak (iako pritisak svakako postoji). Naprotiv, ali u slučaju da ne bude sve išlo po planu... Tako smo ušli u eru misterija.

Đoković je prvi put javno govorio od kada je odlučio da se rastane sa Goranom Ivaniševićem i poslao je poruku koja je mnoge iznenadila. Ozbiljno razmišlja o ideji da dalje nastavi bez trenera, sada se nalazi u mraku sopstvenih ideja i čeka da pronađe ono svetlo koje će ga povesti u pravom smeru.

PROČITAJTE JOŠ

To bi moglo da potraje nekih mesec dana, ali se očekuje da ipak pred Rolan Garos ozvaniči ime koje će sedeti u njegovom boksu. Do tada će postupati baš onako kako je nekada postupao i Rodžer Federer. Imao je Švajcarac u toku karijere dva perioda kada je bio bez trenera, ali mu to nije smetalo da osvaja titule. Primera radi odradio je 2004. godinu bez trenera i stigao do 11 titula…

Novak sada razmišlja o ovoj opciji, a ono što je posebno čudno je što nije siguran kakav profil čoveka mu je potreban u ovoj fazi karijere.

„Što se tiče naredne etape i poglavlja u pogledu trenera kod mene. Ja još nemam jasnu ideju ko bi to mogao da bude, ne znam ni da li će ga biti. Prosto, uvek sam imao trenera uz sebe od malih nogu, pokušavam i sam da osetim ono što meni u ovom trenutku prija i što smatram da mi je potrebno. Bićete blagovremeno obavešteni o svakom koraku“, rekao je srpski as.

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Novak trenutno radi sa Nenadom Zimonjićem koji predstavlja stručnjaka koji bi mogao da bude deo tima. Za razliku od Ivaniševića vokalniji je na samom terenu i može da ispali pravu stvar, bilo tehničku, bilo taktičku kada je to potrebno. Tako je bilo na treningu i ovog petka, koji je pratila Nova.rs, gde je Zimonjić imao šta da kaže najboljem svih vremena.

U eri kada su saveti trenera dozvoljeni u toku samog meča, a time i važniji nego ikada pre Novak traži odgovarajući način da tako odgovori Janiku Sineru koji ima Darena Kejhila i Karlosu Alkarazu koji ponekad više priča sa Fererom nego što misli o samoj igri.

Ipak, teško je odgovoriti na pitanje ko bi mogao da sedne u Novakov boks, a da ima dovoljni autoritet da se najboljem teniseru sveta prodere da u nečemu greši. Uostalom, pojasnio je da je se Ivaniševićem ostao prijatelj, ali da mu profesionalno više ne odgovara.

Pojasnio je, barem delimično, kako je presudio da se rastane sa hrvatskim trenerom.

„Goran je pre svega prijatelj za života moj, moje porodice, neko ko je meni veoma drag. Rastanak je bio pozitivan koliko može, došlo je do tačke zasićenja, vreme je bilo da se raziđemo nakon šest godina saradnje“, rekao je Đoković.

Foto: Nova.rs

Zatim je podsetio na neke ključne detalje saradnje.

„Prošli smo kroz sito i rešeto, deportacije, diskvalifikacije, situacije koje nikako nisu bile prijatne za njega, ali je uvek bio tu za mene. Mislim da je zbog takvog odnosa došlo do svega. Mi ostajemo u privatno sjajnim odnosima, ali poslovno smo se razilišli.“

Novak se nalazi u jednoj tajnovitoj fazi, kao da traži način kako da preoblikuje samog sebe.

Odlučio je da promeni gotovo čitav tim, pa su tako preživeli Marko Paniki, kondicioni trener, te Miljan Amanović, ugledni fizioterapeut.

Promenio je trenera, tačnije za sada je samo smenio prethodnog jer o novom još nije doneo odluku. Rastao se sa Edoardom Artaldijem i Elenom Kapelaro koji su bili zaduženi za sve oko marketinga i odnosa sa medijima, a sada su te uloge preuzeli Karlos Gomez-Erera, donedavno sparing parnter koji je postao tim menadžer, te Mark Maden, menadžer srpskog asa.

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Kada bude odlučio u kom smeru želi da ide metamorfoza znaće i ko bi mogao da bude sledeći čovek koji će ga voditi na putu večite gladi ka trofejima.

Mogao bi Đoković da napravi još jednu iznenađujuću odluku u nizu time što bi pozvao potpuno neočekivano lice da mu bude deo stručnog štaba, jedan od niza potencijalnih trenera je i Markos Bagdatis, finalista Australijan opena iz 2006. godine. Ne bi to bio ni prvi, a verovatno ni poslednji put, ali je do sada uglavnom pravio prave korake kada je izbor trenera u pitanju.

Već će od 7. aprila i početka turnira u Monte Karlu biti poznato da li će Nenad Zimonjić, bivši broj 1 u dublu, putovati sa njim ili je njihova saradnja vezana samo za Beograd. Novak je u odnosu na prethodnu sezonu promenio čitav tim, kao da u 2023. godini nije podigao sedam trofeja i kao da nije igrao svako grend slem finale.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Ipak, osetio je da mu je potrebna promena kako bi u novoj fazi pronašao novu energiju i snagu, pa je odlučio da promeša karte. Mnogo je otvorenih pitanja na koje u ovom trenutku nemamo pravi odgovor, a Novak je odlučio da se malo izoluje od svega i vrati radu, radu i radu.

Sada svakodnevno ima višesatne treninge u Beogradu kojima radi na podizanju forme za ono što ga čeka. Mnogo velikih odluka po pitanju izgleda tima, kalendara i prioriteta u budućnosti sada ostaju u tami, moguće zbog toga što ni sam as nema taj odgovor u ovom trenutku.

Ipak, do svakog od njih će uskoro morati da dođe kako ova sezona ne bi ostala upamćena kao tranzitivna. Pokazao je više puta do sada da i radikalni rezovi služe samo da bi se dodatno igrački unapredio, a taj cilj je i sada jasan. Samo nije poznat put ka tome.

BONUS VIDEO Novak Đoković na projekciji filma o Nikoli Piliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar