Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Novak Đoković je u 2020. godini povukao i neke bitne poteze van terena, a jedan od njih je i ozvaničenje nove asocijacije igrača, PTPA.

Uoči starta ATP Tur finala u Londonu, Đoković je izrazio bojazan da bi problemi slabije rangiranih igrača, naročito onih van 500 najboljih na ATP listi, mogli da se nastave i u narednoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svega jer pandemija koronavirusa ne popušta, a pitanje je i kako će reagovati iz ATP posle najava da će novčane nagrade za učešće u kvalifikacijama i prvim rundama umanjiti. Takođe, brine ga i neizvesnost po pitanju kalendara za narednu sezonu.

PROČITAJTE JOŠ: „ATP Tur finale u Londonu najizazovnije za osvajanje“

„Ima mnogo nezadovoljnih slabije rangiranih igrača koji nemaju šansu da se takmiče. Za tenis je sjajno što imamo priliku da se takmičimo na najvećim turnirima na svetu, barem na većini od njih po restartu sezone. Ipak, zabrinjavaju vesti da na fjučersima, prvom nivou takmičenja na profi turu, imate vrlo malo turnira, a najveća grupa igrača se takmiči upravo na njima“, kaže Đoković.

On je otkrio sa kakvim su se problemima sve suočavali.

„Pričao sam sa mnogim igračima koji su van 500 mesta, čak i onima koji su znatno slabije rangirani i oni traže bilo kakvu pomoć da se obezbede turniri za njih“, dodao je Novak.

On smatra da je kranje vreme da svi komuniciraju bolje i da se nađe način kako da sport preživi ovo nevreme i nastavi da napreduje.

Njegov PTPA je nezavisan od ATP, organizacije koja rukovodi profesionalnim turnirima. Želja mu je da se čuje glas igrača koji su u problemu.

„Cilj PTPA biće da pokuša da sarađuje sa svim rukovodećim telima i svim stranama koji su uključeni u muški i ženski tenis kako bi se razumelo kako igrači mogu da imaju koristi od ovog sistema i više prilika i poslova, kako bi se produžila ta lista igrača koji u stvari žive od tenisa. Sada imamo svega oko 200 igrača koji mogu da zarađuju i žive od igranja tenisa“, zaključio je prvi teniser sveta.

Novak će na ATP Tur finalu u grupi „Tokio 1970“ startovati u ponedeljak, ne pre 15 časova, a protivnik mu je Argentinac Dijego Švarcman.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar