Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Najbolji teniser planete nedavno se suočio sa još jednom neprijatnom informacijom.

Đoković je samo od turnira na kojima nije mogao da igra (Australijan open, mastersi u Indijan Velsu i Majamiju) propustio priliku da zaradi čak 4,4, miliona dolara

PROČITAJTE JOŠ

Nema sumnje da sportista koji je samo od nagradnog fonda turnira do decembra 2021. godine uzeo 155 miliona dolara, mora da strahuje za svoju budućnost, ali nije lepo ni kada ostane bez sponzora.

Đoković ih je imao poprilično – Lakost, Asiks, Hed, Hublo, Rajfajzen, Ultimat Kronos Group (UKG), Pežo, Lemero, NetDžets, ali im se broj smanjio.

Ovih dana će sa svojih rukava na majicama obrisati natpis „UKG“, jer je ova kompanija odlučila da posle potpisa iz 2019, sada ne nastavi saradnju.

Ukupno gledano, na osnovu podataka koji se mogu pronaći, Novak od UKG i Pežoa gubi od pet do deset miliona, a od turnira na kojima nije mogao da igra (Australijan open, mastersi u Indijan Velsu i Majamiju) već je izgubio još 4,4, što je ukupno bar 10 do 14 miliona dolara.

Novak Đoković i Nikola Arzani
Novak Đoković i Nikola Arzani; Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Da nešto sa UKG nije kako bi trebalo da bude bilo je jasno na turniru u Monte Karlu, kada je Novak prvi put posle više od dve godine izašao bez njihovog znaka na majici.

– Sponzorski dogovor je isticao 2022. godine, a zajednička odluka je bila da ne bude produžen ugovor – naveli su u zvaničnom saopštenju čelnici UKG.

Teško je reći „u dinar“ koliko je Đoković izgubio, jer su ti ugovori i njihove klauzule uglavnom tajne, pa ih treba uzeti sa rezervom.

Lakost za sada nije prekinuo sa Novakom, a samo taj ugovor je godišnje oko trećine od ukupne zarade za 2021, koju je Forbs procenio Đokoviću na 30 miliona dolara za prošlu godinu.

Dakle, od Lakosta se slivalo oko 9,4 miliona dolara godišnje pre produženja iz 2021, ugovor sa Asiksom se procenjuje na oko 4, onaj sa Hedom koji je važio od 2018. do 2020. se procenjivao na oko 7 miliona dolara.

Novak je od kompanije Seiko dobijao oko 5 miliona dolara, a veruje se da je slična suma i ona koju sada dobija od Hubloa. Proizvođač satova ostaje uz njega, isto je i sa Hedom, ali i Rajfajzenom, dok se ostali do sada uglavnom nisu decidno oglašavali.

Srpski igrač ima obavezu da do 2025. nosi „krokodila“, po novom ugovoru sklopljenom lani, ali ako Lakost „preseče“ sada, Đoković bi ostao bez bar tridesetak miliona dolara.

Stav da ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa ga je koštao i na terenu i van njega uz deportaciju iz Australije.

Početkom januara je otišao u Melburn da bi branio titulu na Australijan openu i tamo je završio u pritvoru. Umesto da se bori za titulu osvojenu prošle godine, deportovan je odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka, a onda i potvrdom suda u Kanberi.

Nije sigurno da bi Đoković tu osvojio dva miliona dolara koja sleduju pobedniku, ali je svakako bio u pol poziciji da to učini.

Isto se odnosi i na turnire u Majamiju i Indijan Velsu, gde ga takođe nije bilo iz istog razloga. U Indijan Velsu je pobednik dobijao 1,2 miliona dolara, isto toliko i u Majamiju.

Obrušila se na Đokovića svetska javnost, dok je koronavirus još bio u njenom punom fokusu i postavljalo se pitanje ko će od sponzora ostati uz njega.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Jer, vama kao kompaniji ne znači nikakvu reklamu ako majica, patike ili reket onog koga plaćate skupljaju prašinu u torbi i nekoj svlačionici, sobi ili teretani, umesto na terenu.

A Novak terena nije mnogo video. Štaviše, nije ga osetio uopšte sve do Dubaija, gde se osetio manjak takmičarskog ritma. Monte Karlo je sad već zaboravljena epizoda, Serbia Open je bio ohrabrenje, baš kao i Madrid, ali…

Čudno zvuči da najbolji na svetu za pet meseci nije osvojio nijednu titulu, to je ceh koji plaća od onog trenutka kad je jasno izašao i rekao – odričem se titula, ako zbog njih moram da se vakcinišem.

Pežo je isprva stao uz njega, a onda je mesec kasnije Stelantis grupa rekla „kraj“, a sada je to uradio i UKG. Pitanje je veliko hoće li Lakost ostati uz njega i nadalje, ali je olakšavajuća okolnost što će Novak u nastavku sezone bar moći da se takmiči na najvećim turnirima poput Rolan Garosa i Vimbldona, što je sve bilo dovođeno u pitanje pre samo tri, četiri meseca.

BONUS VIDEO Đoković: Uvek može bolje, ali moram biti zadovoljan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar