Novak: Tenis u Srbiji je mrtav, da bude suprotno od fudbala

Tenis 19. apr. 202118:44 > 20. apr. 2021 14:19
Podeli:
Novak Đoković Monte Karlo
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Novak Đoković je u prvom pojavljivanju pred učešće na Serbia Openu govorio o mnogim tema koje zanimaju javnost, ali se posebno dotakao stanja u klupskom tenisu.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada je u pitanju klupski tenis, mi pre Tipsarevića nikada nismo imali akademije. On i ja smo napravili akademije. Pre akademija smo imali klubove, svi veliki uspesi su došli jer smo imali jake teniske klubove poput Partizana, Zvezde, Niša. Kada si dolazio na treninge imao si jake kvalitetne tenisere sa kojima si igrao na ‘život ili smrt’, plus ste van terena prijatelji, klupski tenis je u Srbiji je potpuno umro. Nismo bitni samo Janko i ja, nego da vidimo sa Savezom kako ćemo to da adresiramo, doprinosi razvoju tenisera, ali i takmičarskom duhu. Igrao sam dugo sa TK Partizan, već nekoliko godina se ne takmiči u seniorskoj ligi. Ima mnogo problema na klupskom nivou, dosta se svodi na elitu. Eto jedan na jedan ulažemo samo u jednog, a svi ostali moraju da ostave reket“, rekao je Đoković.

Povukao je paralelu i sa ranijim stanjem u domaćem tenisu.

„Pre 12, 13 godina prosek godina tenisera ili teniserki koji su ostavljali tenis je bio 14 ili 15 godina, danas je to 11 godina. Nekada je bilo sedam, osam hiljada takmičara, danas ih ima oko 1.500. To su indikatori da naš tenis ne ide u dobrom pravcu, to su odluke koje se prave na velikom nivou. Gleda se samo da zaradimo šta više, kako će sve biti komercijalizovano i onda koga briga za sistem, mi ćemo biti tu 10 ili 15 godina. To nije samo fudbal, to se oslikava i na tenis i druge sportove. Ja ću se angažovati da to ispravim, da podignemo jake teniske centre, klupski tenis, da podržimo porodice da njihova deca igraju. Da se ne putuje iz Niša i Kragujevca da uspeju samo u Beogradu. Ako hoćemo tradiciju moramo da razmišljamo suprotno u odnosu na ono što se dešava sada u našem fudbalu“, završio je Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar