Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Novak Đoković "krcka" 311. nedelju na prvom mestu ATP liste, uživa u ispisivanju novih stranica teniske istorije, a gotovo svakog dana pojavljuju se novi detalji njegovih početaka.

PROČITAJTE JOŠ

Vjekoslav Paun, novinar „Sportskih novosti“, prisetio se prvog susreta sa Novakom Đokovićem i njegovim ocem Srđanom u Zagrebu 2004. godine. U svom tekstu napisao je anegdotu koja ne bledi ni 17 godina kasnije.

„Na jednom malenom i skromnom turniru, daleko od blještavila uglednih i dolarima bogatih poznatih imena, dogodila se premijera tenisera u Hrvatskoj koji će gotovo dve decenije kasnije još jednom otvoriti – istorijske knjige. Jedna zanimljiva epizoda, koja se teško zaboravlja, odigrala se sredinom februara 2004. godine, u hladnom Zagrebu. Za mene, teniskog novinara početnika, to je bio ‘Australian Open’. Otići na kraj Zagreba i s „bundom na sebi“ gledati tenisere koji su tek ulazili u profesionalne vode. U pitanju je bio ‘Futures’ turnir, najniži rang, a gde se nađu i dosta zanimljive ekipe… Nisam se još ni ‘parkirao’ i bacio oko na raspored igranja, kad vidim ispred sebe čoveka od nekih 40-ak godina kako – galami i psuje“, piše hrvatski novinar.

Priča se dalje odmotava.

„‘Gde je organizator, gde je supervisor!? Pa ovde je -40 stepeni! Pa kako ovde da se igra’. Posebna kategorija su uvek bili tzv. „teniski roditelji“. Bilo je tu zanimljivih likova. Od onih koji ništa ne komentarišu iz senke, do onih koji traže stolicu da je ‘zafitilje’ na sudiju u stolici jer je njihov sin zakinut za jedan poen. Meč se završio i spomenuti gospodin dolazi za naš sto. Upoznajemo se, kaže da se zove Srđan Đoković, a za njim dolazi i njegov sin Novak Đoković. Upravo je pobedio Uroša Vicu, tad 267. tenisera sveta i bila je to velika stvar za njih. Ne sećam se kad sam tad viđao srpske tenisere u žrebovima, poslednji njihov veliki teniser bio je Slobodan Živojinović, koji je u osamdesetima bio polufinalist Vimbldona. ‘Ajde Nole, jedi tu bananu’, kaže mu otac, a on mirno i pristojno guli tu bananu i još onako vruć razmišlja o pobedi“.

Paun piše dalje da je otac Srđan bio izuzetno zadovoljan.

„Tata Srđan sav ponosan okreće neki broj na svom mobilnom, ustaje malo dalje od našeg stola i vodi zanimljiv razgovor. Bio je glasan, dovoljno glasan da sve čujemo…’Moj sin je upravo izborio polufinale na Futuresu u Hrvatskoj!’, jedna od prvih rečenica je koje je sav uzbuđeni tata Đoković izreferirao nekom novinaru u Srbiji. ‘Šta? Mamu vam j…., da vam j….! Svi ćete me zvati jednog dana kada Nole bude prvi teniser sveta’, odbrusio mu je i prekinuo vezu. Da, dogodilo se to pre 17 godina. Tad sam, najiskrenije mogu to da priznam, pomislio samo jedno: ‘Ajme, još jedan ludi teniski roditelj’. Ali, ovaj čovjek nije bio nimalo lud. Sedam godina kasnije njegov će Novak postati prvi teniser sveta.’Zapamtit će me oni, zapamtiti kad Nole bude prvi na svetu’, mrmljao je sebi u bradu još neko vreme“, napisao je Vjekoslav Paun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram