Novak Đoković, Rodžer Federer
Novak Đoković, Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Titula Novaka Đokovića na Rolan Garosu izazvala je ozbiljne promene u perspektivi trenutno najboljeg igrača sveta.

PROČITAJTE JOŠ

U zapadnim medijima, Novak više nije etiketiran kao pre, konačno je posle Pariza dobio lovorike kakve zaslužuje, bez besmislenih spočitavanja i osporavanja.

Na Rolan Garosu, Rafi je u direktnom duelu uzeo najdraže, presto šljake, postavši jedini teniser koji je osvojio na svakom Grend slemu titulu barem dva puta.

Rafa je jednom bio samo prvak Australije, a Federer je ostao na jednoj pariskoj titulu, pa je Novaku sada preostalo da samo napadne rekord po broju Grend slemova, a na korak je do toga.

Žreb ga je poslužio, u najboljem je psihološkom i fizičkom momentu, a kakav je udarac Rafi naneo, svedoči i potez Španca posle turnira.

Odlučio je da odustane od Vimbldona i Olimpijskih igara, sve karte je bacio na US Open, a u Londonu svakako ne briljira već čitavu deceniju.

Rafa je poslednje finale Vimbldona igrao 2011. godine, poslednji put je šampion bio 2010, a nakon toga, od 2012. do 2015. nije dolazio dalje od četvrte runde.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Rafa je ispadao u drugoj, pa prvoj, onda u četvrtoj, da bi 2015. ispao u drugom kolu.

Propustio je Vimbldon 2016, onda je stigao do četvrtog kola, pa je vezao dva polufinala 2018. i 2019, prošle godine se Vimbldon nije igrao zbog pandemije koronavirusa.

Da je poraz od Novaka ostavio posledice, svedoči i izjava na govoru na sopstvenoj akademiji, čak ga je prokomentarisao i Toni Nadal, stric i dugogodišnji trener.

„Rafa je protiv Novaka imao više neuspeha nego što je trebalo i moraće da prihvati te poraze“, izjavio je Toni, a Rodžer je potvrdio da mu je ne prija trenutna situacija, iako ima veliku želju da se još jednom dobro pokaže na vimbldonskom terenu, na kom je i najjače izgradio svoj kult i brend.

Čak su i novinari zvaničnog sajta Vimbldona napisali uz izveštaj sa njegove konferencije da je Federer „fascinantno kontradiktoran“, jer je govorio kako je spreman, euforičan i uzbuđen da igra i potencijalno napadne titulu, a usput govori da se nada da će doći barem do druge nedelje turnira.

„Prilično je neobično čuti kako Federer izjavljuje da je njegov cilj, čak i privremeno, dostizanje druge nedelje. I već je razmišljao o opciji igranja na Olimpijskim igrama sledećeg meseca, a način na koji je sve rekao, govori da nema samopouzdanje. Jasno je da je ključni faktor njegova starost“, napisala je Kejt Batersbi za sajt Vimbldona.

I sam Federer, osmostruki šampion Vimbldona (poslednja titula 2017. godine), bio je iskren kada je govorio o porazu od Ožea Alijasima prošle nedelje, iako je bilo kontradiktornosti u najavi svog nastupa.

„Imao sam mentalni trenutak … kad stvari iskoče iz koloseka. Postoje načini da se izgubi, a ja sebi postavljam standard o načinu na koji radim stvari. Podseća me na juniorska vremena na početku karijere, gde odjednom jednostavno više ne vidite pozitivnost. Ne znam šta je to bilo, da budem iskren. Ali trenutno sam ovde na Vimbldonu i imam priliku. Znam da ako se dobro sve ‘zakotrlja’ i ako uđem u onu drugu nedelju – koja je upravo ovde cilj ovde – da postajem sve jači i jači kako svaki meč prolazi, verujem da je to itekako moguće. Dolazim ovde osećajući se mentalno snažno“, rekao je Federer.

Ipak, pitanje je koliko ove reči imaju utemeljenje u realnosti. U Parizu je „bacio“ reket posle trećeg kola i pobede, čim je naleteo na Matea Beretinija, kasnije u Haleu, dobio je lekciju kojoj se nije nadao.

Jedno je sigurno – Novakova titula bi uz jubilej i izjednačavanje po Grend slemova objedinila otimanje dva prestola u razmaku od samo mesec dana, što bi imalo posebno simboličan značaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar