Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković, najbolji teniser planete, ovog vikenda započinje takmičenje na Mastersu Sinsinati koji se ovog puta, zbog pandemije koronavirusa, ne održava u Ohaju.

Umesto na terenima u Mejsonu, turnir je preseljen na terene US Opena, gde će se posle pet meseci pauze nastaviti ATP sezona.

Ipak, nije sve tako idealno, osim jakih mera restrikcije ima još mnogo toga što nije do kraja razjašnjeno, a Novak i ostali igrači posebno su ljuti na organizatore jer su stavili u karantin dvojicu tenisera, Gvida Pelju i Uga Delijena.

Njihov zajednički fizioterapeut je bio pozitivan na koronavirus, a oni su udaljeni u dvonedeljni karantin iako nisu delili istu prostoriju sa njim i na testovima su negativni.

PROČITAJTE JOŠ:

Novak Đoković je bio veoma ljut zbog razvoja događaja.

„Na Zum pozivu pre nekoliko nedelja dobili smo informaciju od šefa medicinskog tima USTA da ako igrač ne deli prostor sa trenerom ili fizioterapeutom, ili bilo kim iz tima ko je inficiran, a njegovi rezultati su negativni, može da se ttakmiči na turniru“, rekao je Novak.

PROČITAJTE JOŠ: Novak: Odluku o dolasku na US Open doneo sam pre Nadala

Novak je rekao da su video pozivu prisustvovali mnogi igrači i dodao da su tada informisano o zdravstvenim i bezbednosnim protokolima koji će biti važeći na dva turnira.

On je dodao kako su igrači postavljali brojna pitanja baz u vezi sa tim „pozitivnim“ slučajevima.

„Ovo je razlog što su mnogi teniseri uznemireni, uključujući i mene. To je zbog toga što vidim kako se odnose prema Gvidi Pelji i Ugu Delijenu“, rekao je svetski broj jedan.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

On je takođe dodao da to što im je rečeno se znatno razlikuje od onog što su morali da potpišu po dolasku u Njujork, a što kaže da je zdravstvena služba države Njujork ta koja inicira praćenje kontakata u slučaju pozitivnog testa.

Portparol USTA Kris Vidmajer rekao je da isključenje Pelje i Delijena je u skladu sa savetima iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji indistira na tome da „blizak kontakt definiše kao 15 minuta provedenih zajedno na manje od dva metra razdaljine sa drugom osobom“.

On je dodao da je utvrđeno da su igrači bili u takvom kontaktu sa fizioterapeutom i da pritom nisu nosili zaštitne maske.

Ovim povodom oglasio se i bivši broj jedan i takođe nekadašnji šampion US Opena, Britanac Endi Mari.

„Neki igrači su pričali u stilu, ‘ne bih došao sa trenerom ili fiziom da sam znao da je to slučaj’. Ne kažem da to nije prava odluka, ali igračima nije do kraja jasno kakva su stvarno pravila“, rekao je Endi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare