Novak Đoković Rolan Garos
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Novak Đoković je u meču protiv Lorenca Musetija pokazao dva lica, prešao put od očaja do sjaja, a sve se promenilo nakon samo jedne pauze.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je odlučio da nakon izgubljena dva set u taj-brejku, nešto što mu se kroz karijeru baš, baš retko dešavalo zatraži pauzu kako bi otišao do toaleta.

Dugo je Novak važio za „kralja taj-brejka“, ali je ovog puta dva puta bolji bio mladi Italijan koji ima savršen skor kada igra ovu deonicu (10-0).

To ne samo da nije izbacilo Novaka „iz ležišta“, već je još jednom pokazao kakva je mentalna gromada.

Kao da je u stanju da pritisne prekidač i zaboravi sve ono loše kroz šta je prolazio tokom prethodnih dva sata. Kao da je presekao: Dosta je bilo, vreme je da se uozbiljim.

Otišao je do toaleta, a izašao je jedan potpuno drugi Novak. Izašao je teniski terminator, najbolji igrač sveta, čovek koji je u karijeri osvojio 83 turnira.

„Ako baš morate da znate, tokom pauze sam otišao da promenim gaće i presvučem se. Ali taj trenutak pauze uglavnom koristite da se mentalno resetujete, promenite okruženje. Čak i kada je pauza kratka, možete malo da udahnete i vratite se kao novi teniser“, objasnio je Đoković.

I to je taj trenutak, po kome se Novak razlikuje od ostalih igrača. Ne samo da je jedan od najspremnije fizički spremnih igrača, već je verovatno i mentalno najstabilniji, pa možda i u istoriji sporta.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Čak i kada se suočavao sa situacijama u kojima se nije videlo svetlo na kraju tunela uspevao je da istraje dovoljno dugo da pronađe izlaz iz svih problema (setiće se mnogi finala Vimbldona 2019. godine kada je spasao dve meč lopte protiv Rodžera Federera).

I nije ovo prvi put da je uspeo Novak ovako da „premosti“ situaciju, čak četiri puta je pre ovog meča uspeo da se izvuče sa ivice ponora na grend slem turnirima.

Čak tri puta je u četvrtoj rundi (kada očigledno obori formu pred najvažnije mečeve) uspeo da se vrati iako je gubio sa 2:0 u setovima.

Uradio je to protiv Andreasa Sepija na Rolan Garosu 2012. godine, te protiv Kevina Andersona na Vimbldonu 2015.

Uspeo je tako da pregrmi i Giljerma Garsiju Lopeza na Vimbldonu daleke 2005. godine, a onda i da 2011. napravi čudo protiv Rodžera Federera u polufinalu US Opena.

Ipak, iako je Novak rekao šta je uradio tokom važne pauze sa Musetijem, mnogi pretpostavljaju da je uradio i ono što neretko čini. Ponovo je sproveo vežbe disanja, možda čak uspeo i da meditira par minuta, da vizualizuje ono što treba da uradi.

Sve ovo mu je donelo mir zbog kog je kasnije rekao da je osećao veći pritisak i nervozu pre početka meča, nego kada je gubio sa 0:2.

Nije tajna da je Museti ostao bez „goriva“, ali i njegov potez po završetku meča govori koliko je impresioniran Novakom.

Napisao je kratko.

„Grande Nole Forza (Idemo veliki Nole) i u nastavku turnira“, napisao je Museti.

To je jedna od onih pohvala koju retko kada čuju teniseri, a koja pokazuje koliko je Srbin cenjen u svetu.

I to će ostati jedna od najvećih misterija, kako Novak to uspeva.

Upravo ga ovi potezi razlikuju od svih drugih upravo zbog toga smo često viđali natpise „nesalomivi“.

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar