EPA-EFE/DAVE HUNT

Novak Đoković je u najavi nove sezone objavio da u 2021. godini ima dva velika cilja, a prvi je već ispunio. Sada ga čeka onaj koji bi mogao da mu obezbedi mesto u istoriji.

Đoković je javno saopštio da će mu cilj ove godine biti da sruši rekord po broju nedelja na mestu broj jedan. Ovaj rekord ne samo da je obezbedio jer će 8. marta ponosno moći da proslavi 311. nedelju na vrhu ATP liste, već ima i garantovanih 314 nedelja na vrhu!

PROČITAJTE JOŠ

Veliki cilj broj jedan je ostvaren, a sada je na srpskom teniseru da dodatno napravi razliku u odnosu na ostale tenisere jer tradicionalno dobro otvara godinu. Za sada još uvek nije poznato na kom ćemo ga turniru sledeći put gledati, ali se očekuje da nas o tome informiše po završetku australijske misije.

Novak će protiv Medvedeva juriti devetu grend slem titulu u Melburnu, a ukupno 18. u karijeri. Po tome su uspešnija samo dva (i to aktuelna) igrača Rafael Nadala i Rodžer Federer. Španac i Švajcarac imaju po 20 grend slem tiula. Upravo zbog toga se od Novaka očekuju velike stvari već ove godine, uostalom o tome su za Nova.rs govorili i Mats Vilander i Nikola Pilić. Obojica očekuju od našeg asa da ove sezone osvoji dve ili tri grend slem titule (na turnirima na kojima je favorit), a već nakon ove godine će se praviti pravi presek jer se sva trojica nalaze u veteranskim godinama.

“Mislim da može da osvoji 20 grend slem titula. Ima dobru šansu da osvoji tri od četiri grend slema i mislim da to može da uradi svake godine. To govorim i poslednjih pet godina. Mislim da će na kraju Novak imati više titula od Rodžera i Rafe, ali mislim da mu je neophodna dobra godina sada. Mora da osvoji najmanje dva grend slema i favorit je za osvajanje dva – tada može da dostigne Rodžera i Rafu”, rekao je pre početka Australijan opena Vilander za Nova.rs.

Ne treba zaboraviti da je pred Novakom još najmanje dve ili tri sezone na vrhunskom nivou, ukoliko ga povrede zaobiđu, čime bi dodatno mogao da popuni svoju sobu trofeja. Uz to se ove godine igraju i Olimpijske igre na kojima je Novaku uvek cilj osvajanje zlatne medalje, koja mu nedostaje u kolekciji.

Novak je najavio lov na titulu na Vimbldonu i US Openu, a na Rolan Garosu će pokušati da iznenadi Rafu koji ima 13 trofeja. To je po mnogima i Svet gral tenisa, samo jedan čovek je u istoriji uspeo da osvoji sva četiri grend slem trofeja u jednoj kalendarskoj godini. Legendarni Rod Lejver je to učinio u dva navrata 1962. i 1969. godine i po tome mu nema ravnog u istoriji!

Naš as je uspeo u jednom trenutku da u svom vlasništvu ima sva četiri trofeja jer je 2015. godine osvojio Vimbldon i US Open, a u sledećoj sezoni Australijan open i Rolan Garos! To nisu uspeli ni Rafa, ni Rodžer!

Ipak, sve počinje već od ovog finala protiv Danila Medvedeva koji bi trebao da mu bude dodatan vetar u leđa. Novak igra 28. finale grend slem turnira (Rus drugo!) i do sada je 17 puta podizao te trofeje.

Novak u Australiji ima 81 pobedu i samo osam poraza (91 odsto) i nikada nije poražen u finalu (ni u polufinalu!). Prava je mašina za brejkove pa je protiv svakog rivala najmanje tri puta napravio brejk u finalima (protiv Marija 2015. čak devet brejkova!).

Đoković je ove sezone popravio i servis što se vidi po čak 100 asova u šet mečeva na turniru, pa je protiv Frensisa Tijafoa odservirao rekordnih 26!

Čak 22 od 81 pobede je ostvario protiv igrača iz Top 10! Da to stavimo u pravu perspektivu Medvedev sa Cicipasom ima ukupno 22 pobede!

Đoković i Medvedev su do sada igrali sedam puta, a srpski teniser je slavio na četiri susreta. Poslednji put su igrali u grupi na Završnom turniru u Londonu i tada je Rus slavio sa 6:3, 6:3. Jednom su ranije igrali na Australijan openu, ali je 2019. godine u osmini finala Novak slavio sa 6:4, 6:7(5), 6:2, 6:3.

Ipak, Rus se nalazi u sjajnoj formi, pa je čak odlučio i da zapreti našem asu pred finale.

Đoković je poručio da nikome neće ništa pokloniti, na šta je Medvedev uzvratio.

„Kada Novak kaže da nikom neće ništa dati, verujem mu. Neću reći da mu ne verujem. Da, verujem mu. Da biste ga pobedili morate da igrate svoj najbolji tenis, da budete fizički na nivou četiri ili pet sati, mentalno takođe. Nikad ne znate kako će ići neki meč. Osvojiti slem protiv Nekog kao što je Novak, to je veliki motiv, ne postoji nešto veće od toga. Dopada mi se Novak, cenim ga kao igrača. I kao osobu. Tako da ja ove reči ne uzimam kao nešto negativno. Kao što sam rekao, motivisan sam i bez toga“, rekao je Medvedev.

Bilo kako bilo, Medvedev juri prvu grend slem titulu u karijeri, a Đoković sa druge strane gleda širu sliku i traži ulazak u istoriju kao najbolji teniser svih vremena.

Na dobrom je putu, po broju nedelja mu nema ravnog (i teško da će biti nekog uskoro), a sada ostaje trka za grend slem trofejima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar