Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Novak Đoković je odlučio da napravi ozbiljniju pauzu od tenisa, a deluje da ni sam ne zna koliko će trajati. Iako gotovo sigurno ima problema sa nekoliko povreda koje "vuče" od Olimpijskih igara, pa i ranije, Srbin bi još jednom mogao da zada ozbiljan domaći zadatak generacijama koje dolaze.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je odlučio da preskoči Indijan Vels, koji se igra od 7. do 17. oktobra, pa su ostala otvorena još tri velika pitanja do kraja godine.

Najpre da li će se Novak takmičiti na turniru u Parizu (01.11 – 07. 11.) nakon što je preskočio „peti grend slem“ jer bi upravo tamo mogao da pomeri granice.

Naime, Đoković u ovom trenutku ima 36 masters titula, a po tom parametru je izjednačen na vrhu sa Rafealom Nadalom. Kako se Španac neće takmičiti barem do Australijan opena, srpskom teniseru bi se tako otvorila mogućnost da se još jednom osami na vrhu po broju titula na turnirima „hiljadarke“.

Ipak, daleko značajniji bi po pitanju rekorda mogao da bude prestižni Završni turnir koji se nakon godina igranja u Londonu preselio u Torino.

Od 14. novembra će osam najboljih tenisera današnjice odmeriti snage za trofej koji će biti uručen šampionu sedam dana kasnije. Đoković je uz Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa jedini uspeo da se plasira na ovaj turnir koji bi doneo da mu donese još važnih lovorika.

Srbin je do sada pet puta osvajao poslednje takmičenje u sezoni, pa bi sa još jednim trofejom izjednačio rekord koji trenutno drži Rodžer Federer. Još jedan rekord bi tako bio u vlasništvu najboljeg tenisera sveta.

U slučaju da ne dozvoli velika iznenađenja i pojavi se na bar jednom od ova dva turnira Srbin bi mogao da dođe do 350. nedelje na vrhu, a sa dobrim rezultatom na Australijan openu bi lako do sredine sledeće godine mogao da prestigne i 377 nedelja koliko je Štefi Graf provela na prvom mestu WTA liste.

Ujedno bi postao i drugi tenier koji je Završni masters osvojio u tri različita grada nakon Federera koji je stigao do titule u Šangaju, Hjuston i Londonu. Đokoviću bi Hjuston mogao da zameni Torinom.

Možda i najvažnije od svega je podvlačenje crte na kraju, da bi dobio nagradu za najboljeg igrača godine po sedmi put neće mu biti dovoljno samo da bude prvi na ATP listi. Da bi ostavio iza sebe Pita Samprasa i po broju nagrada za najboljeg, ne i završenim godinama na mestu broj 1, neophodno mu je da slavi u ATP trci.

Nakon brojnih promena pravila jedno od njih je da će nagradu za najboljeg dobiti onaj koji je osvojio najviše ATP bodova u toku kalendarske godine.

Možda je i najrealnije da će Novak nastupiti na Dejvis Kupu koji se od 25. novembra igra u Insbruku (grupa Srbije sa Nemačkom i Austrijom). Tamo bi Srbin mogao da povrati poljuljano samopouzdanje nakon emotivno teških poraza od Zvereva u Tokiju, te Medvedeva u finalu US Opena.

Očekuje se da opet obuče dres Srbije, a biće silno motivisan da i u novom formatu Dejvis kupa pokaže sav kvalitet koji poseduje. Srbin će napasti drugu „salataru“ nakon prethodne koju je osvojio 2010. godine i koja je najavila njegov astronomski uzlet u 2011. godini.

Za sad je u ovom segmentu najbolji Nadal koji ima pet trofeja Dejvis kupa (doduše nema ATP kup koji je Novak osvojio sa Srbijom 2020. godine), dok bi Novak sa drugom titulom prebacio i Federera koji ima jedan trofej iz 2014. godine.

Motiva Srbinu za istoriju ne nedostaje, samo je pitanje da li njegovo telo može da isprati glad.

 

BONUS VIDEO Suze Novaka Đokovića pred kraj finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar