Novak Đoković Foto: REUTERS/Matthew Childs

Šta je obeležilo turnir u Londonu

Oprašatamo se polako od „svetskog prvenstva u tenisu“ na kojem svi igraju tenis, ali na kraju pobedi Đoković. Ovaj turnir bio je drugačiji, ali i brutalniji od drugih. Što zbog zabrane Rusima i Belorusima da igraju, što zbog ukidanja bodova, što zbog povreda i ranih eliminacija. Ali za srpskog tenisera bio je poseban, jer ga je osvojio sedmi put

PROČITAJTE JOŠ...

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je sedmu titulu na Vimbldonu, čime je definitivno ostavio najjači pečat na trećem grend slemu ovde godine.

Iako Novak na putu do titule nije imao ni Rafaela Nadala ni Stefanosa Cicipasa, morao je dobro da se preznoji, jer su izazivači bili na izuzetno visokom nivou.

Nije Srbinu bilo lako ni u prvom kolu protiv Sunvu Kvona, ali je kasnije „upalio motore“. Tanasi Kokinakis i Miomir Kecmanović „pali“ su bez problema, ali su mečevi protiv Tima van Rajthovena i Janika Sinera doneli mnogo uzbuđenja. Novak je ipak pokazao kakvo iskustvo nosi i zapeo je kada je trebalo. I u polufinalu se mučio, igrao je i protiv Kamerona Norija i 15.000 Britanaca (što mu svakako nije strano), ali je još jednom pokazao klasu i sposobnost da dobije važan meč, čak i kada ne igra najbolje.

O finalu protiv Nika Kirjosa se već dovoljno pisalo. Savršena taktika, smirenost, fokusiranost i ritern na vrhunskom nivou – dovoljno da se savlada Australijanac za četvrtu uzastopnu titulu na Vimbldonu.

Ono što je impresivno je Novakova dominacija na travi – 28 uzastopnih pobeda na Vimbldonu, 39 na Centralnom terenu. Sledeće godine sledi juriš na osmu titulu i izjednačenje rekorda Rodžera Federera, a do tada Novak u vitrinama može da se divi još jednom peharu sa ananasom na vrhu.

NEKI NOVI KIRJOS

Australijski teniser pokazao je da u kontinuitetu može da pruža odlične partije. Kao nenosilac imao je poprilično težak žreb do finala, ali je uspeo da savlada sve prepreke i na kraju pokaže da igrački spada u sam vrh svetskog tenisa. Najveća prepreka u prvoj nedelji turnira bio mu je Cicipas, kog je savladao sa 3:1 u veoma turbulentnom meču sa mnogo prepirki, svađa i nemilih scena.

Kirjos je dva puta na turniru morao da igra pet setova kako bi došao do pobede, ali je upravo u tim mečevima pokazao da ume da bude i te kako stabilan kada se sve „lomi“. Iako, naravno, nije moglo bez onih njegovih „dečjih“ bolesti, mora se priznati da ih je bilo daleko manje nego što je to bio slučaj prethodnoh godina. Takođe, Nik jeste privlačio pažnju van terena, ali je mnogo skoncentrisaniji bio na ono što se dešava na travi, zbog čega je i uspeo da dogura do finala. Imao je i u borbi za trofej svoje šanse, poveo je 1:0 u setovima, ali da bi se slomio Novak potrebno je malo više od toga. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, od Kirjosa možemo očekivati znatni teniski napredak, što na terenu što na ATP listi u narednom periodu. Mada, kada je reč o njemu, ne treba mnogo prognozirati, jer se sve može promeniti u samo jednom trenutku, poenu, gemu, setu ili meču.

BROMANSA

Ono što je obradovalo mnoge teniske fanove širom sveta je primetno bolji odnos Đokovića i Kirjosa, koji se prema rečima obojice sada i definitivno može nazvati bromansom. Trebalo je dugo Kirjosu da prozbori lepu reč o Novaku, ali se zauzeo za njega u Australiji, što mu Srbin nije zaboravio.

Kirjos je neko ko ne voli nepravdu i time možemo objasniti zašto se zauzeo za Novaka tokom teškog perioda u Melburnu početkom godine.

Sada je njihov odnos dobio i novu dimenziju, onu nalik iskrenoj prijateljskoj. Nakon finala srdačno su se pozdravili, razmenili lepe reči i komplimente, a onda zajedno odšetali sa terena.

Ostaje da se vidi kada će pojesti zakazanu večeru, koju bi Novak trebalo da plati, i da li će njihov dobar odnos postati još bolji ili će biti potrebe za nekom novom dimenzijom i ponovnim obrtom.

NADALOVA ISTINA

Vest koja je rastužila teniske fanove, ali i potresla kompletnu vimbldonsku javnost, bila je ta da se Rafael Nadal povlači sa turnira pred meč polufinala protiv Kirjosa. Nadal je u pet setova savladao Tejlora Frica u četvrtfinalu, ali je povreda trbušnog mišića ipak bila jača. Mnogi su odmah nakon meča počeli da polemišu o tome da li je to još jedan Nadalov trik i koliko je zaista povreda ozbiljna, ali odustajanje je dovoljno toga pokazalo.

Ono što ostaje kao pitanje je koliko je povreda ozbiljna, kada će se i kako Nadal vratiti i da li je, znajući i njegovu hroničnu povredu stopala, kraj blizu ili će Rafa smoći snage za još koju godinu vrhunskog tenisa.

SRAMOTNO (NE) ČESTITANJE

Foto: EPA-EFE/JOE TOTH

Kada smo već kod Nadala ne možemo da ne pomenemo i Rodžera Federera. Švajcarac ove godine nije učestvovao na Vimbldonu, prvi put nakon 23 godine, a time je izgubio i rang na ATP listi. Međutim, ono što je „probolo“ oči svim Novakovim pratiocima i navijačima je način na koji (ni)su Nadal i Federer čestitali Srbinu 21. grend slem titulu u karijeri. Federer se nije osmelio da bilo šta napiše na društvenim mrežama, a ne može se zaboraviti da je Nadalu titulu na Australijan openu ove godine čestitao neposredno nakon finala. Sa druge strane, Rafa je čestitao, ali bolje da nije. On je ispod Novakove slike na Instagramu ostavio kratak komentar – „Vau, sjajan momenat! Uživaj u njemu i sve čestitke“, i to više od 24 sata nakon finala.

Poređenja radi, Novak je čestitao Nadalu titulu u Australiji mnogo brže i primetnije na društvenim mrežama, ali u tome valjda i jeste razlika između njih.

JUBILEJ I VEK TRAJANJA

Ovogodišnji Vimbldon obeležila je i stogodišnjica Centralnog terena, čiji je trenutni vladar Novak. Jubilej je obeležen uz legende „belog sporta“ u obe konkurencije, a specijalnom događaju prisustvovao je i Federer, koji se nada povratku u London narednih godina.

Mnoge legende tenisa oprobale su se na egzibicionom turniru, a među njima su se našli Jelena Janković, Marion Bartoli, Nenad Zimonjić, Goran Ivanišević, Agnješka Radvanjska…

KRAJ NESTVARNOG NIZA

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

U ženskoj konkurenciji poslednjih nekoliko meseci svu pažnju pokupila je jedna devojka – Iga Švjontek. Poljakinja je vezala pet titula, 37 pobeda u niz, ali je i tome došao kraj.

Iga je u trećem kolu u Londonu poražena od Aliz Korne sa 2:0 čime se pokazalo da ipak nije nepobediva, iako je i dalje ubedljivo prvo na WTA listi.

APSURD

Čelnici Vimbldona zabranili su ove godine učešće ruskim i beloruskim takmičarima, zbog čega je kasnije ATP povukao potez i obelodanio da neće biti bodova na turniru. Međutim, Vimbldon je u ženskoj konkurenciji dobio šampionku Elenu Ribakinu, koja je rođena Moskovljanka, ali nastupa za Kazahstan. Upravo zbog zastave Kazahstana pored svog imena je dobila pravo da se takmiči, što je iskoristila na najbolji mogući način i u finalu savladala Ons Džabir sa 2:1.

Da apsurd bude još veći, Novak je uprkos tituli pao na sedmo mesto ATP liste, dok je prvi Rus Danil Medvedev sa sada još ubedljivijom prednošću nego pre dve nedelje.

Danil Medvedev
Danil Medvedev; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

NE OTPISUJTE „STARCE I STARICE“

Endi Mari i Serena Vilijams možda nisu napravili zapažen rezultat na Vimbldonu ove godine, ali su pokazali da tenis na njih i dalje može da računa.

Vilijams je već u prvom kolu izgubila od Harmoni Tan sa 2:1, ali joj je to bio prvi meč nakon više od godinu dana. Serena je stavila do znanja svima da nije odustala i da će se i u 40. godini boriti za bar još neku titulu i meč za pamćenje.

S druge strane, Marijev povratak aktuelan je već mesecima, što je primetno i kroz rezultate i želju za igrom. Britanac je nedavno igrao i u finalu Štutgarta, ali je na Vimbldonu stigao tek do drugog kola. Najpre je u prvom savladao Džejmsa Dakvorta sa 3:1, a istim rezultatom, ali nakon tri sata i 18 minuta borbe bolji od njega bio je Džon Izner, pre svega zbog izvrsnog servisa i čak 36 asova.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Mari nije želeo da gubi vreme, iako je bio vidno razočaran nakon poraza, ali je brzo odlučio da će igrati u Njuportu, što jasno stavlja do znanja svima da će do kraja godine juriti što bolju formu i bodove kako bi potencijalno bio nosilac na nekim jačim turnirima.

Kada se sumiraju svi utisci bile su ovo dve uzbudljive nedelje za tenis, a pobednik je ponovo Đoković. Koliko je njemu, ali i srpskim navijačima značila ova titula moglo se videti, čuti i osetiti na dočeku ispred Skupštine grada Beograda, nakon čega i Đoković stavlja zavesu i ide na zasluženi odmor, pa u nove pobede.

BONUS VIDEO Novak igra tango

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar