Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Nema teniskog navijača koji ne zna da nas očekuje Vimbldon kakav nismo videli nikada ranije u istoriji, ali teško da svi mogu iz glave da se sete svih posebnosti ovogodišnjeg izdanja. Biće to potpuno drugačije iskustvo.

Vimbldon je na programu od 27. juna do 10. jula, a ljubitelji tenisa s nestrpljenjem čekaju da počne najprestižniji turnir na svetu. Ol-Ingland klub je ranije odlučio da će Rusima i Belorusima biti zabranjeno da se takmiče na turniru (po instrukciji britanske vlade), a onda je ATP povukao potez. Po prvi put od kada je osnovan ATP i počela Open era, u Londonu igrači neće moći da osvoje nijedan poen. Naime, odlučeno je da ovo bude protivteža odluke Vimbldona koju je ATP ocenio kao diskriminaciju na osnovu nacionalnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je Vimbldon pretvoren u najskuplju i najbolje organizovanu egzbiciju na svetu, ali će igrači i dalje dobijati veliki novac za učešće, pa su retki oni koji su odlučili da preskoče ovaj turnir. Ipak, mnogo je nezadovoljnih, jer ne samo da neće moći da osvoje poene, već će teniseri i teniserke gubiti bodove koje su osvojili prošle godine.

Na primeru Novaka Đokovića to znači da će nakon završetka turnira na travi biti tek sedmi igrač sveta.

To je neminovnost jer nije mogao ove godine da se nadmeće za čak 6.000 ATP bodova (deportovan iz Australije, nema bodova na Vimbldonu, dok u SAD nije mogao da igra u Majamiju i Indijan Velsu jer nije vakcinisan), a da će doći do tektonskih promena svedoči i da Mateo Beretini gotovo ispada iz Top 15, možda i iz Top 20.

To je neminovnost, jer nije mogao ove godine da se nadmeće za čak 6.000 ATP bodova (deportovan iz Australije, nema bodova na Vimbldonu, dok u SAD nije mogao da igra u Majamiju i Indijan Velsu jer nije vakcinisan), a da će doći do tektonskih promena svedoči i da Mateo Beretini gotovo ispada iz Top 15, možda i iz Top 20. Upravo njih dvojica su prošle godine igrala finale, a ove bi mogli da se susretnu već u četvrtfinalu, jer je Beretini osmi nosilac. To znači da će Đoković ponovo najteži zadatak verovatno imati u četvrtfinalu (u istoj rundi na Rolan Garosu igrao protiv Rafaela Nadala), Italijan nije izgubio na travi ove godine, a uključujući i prošlu ima samo jedan poraz (uz 20 pobeda) i to od Novaka.

Đoković širi ruke u slavlju posle osvojenog Vimbldona
Novak Đoković slavi posle pobede na Vimbldonu; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Đoković će, iako je trenutno treći igrač sveta, biti prvi nosilac. Naime, Aleksander Zverev se povredio protiv Nadala u Parizu i oporavlja se od povrede skočnog zgloba, dok prvi teniser sveta Danil Medvedev ne može da učestvuje zbog pomenute zabrane Rusima ove godine na Vimbldonu. Po prvi put u istoriji dvojica najboljih sa ATP liste neće igrati na Vimbldonu, tako su Englezi napravili sebi medveđu uslugu.

Biće ovo potpuno drugačija situacija, jer i Nadal, koji je pre 10 dana hodao na štakama, sada najavljuje da će igrati u Londonu i nastavlja pohod na kalendarski grend slem. Prošle godine je Novaka u ovoj nameri sprečio poraz od Medvedeva u finalu US Opena, za sada Nadal ima 22 grend slem titule (dve ove godine) i po tome je najbolji u istoriji.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/Peter Nicholls / POOL

Po prvi put će se igrati i u nedelju koja je do sada uvek bila slobodna (igralo se tri puta u nedelju kada su mečevi od subote odlagani zbog kiše). Nikada se tada nije igralo, a igrači su imali utisak kao da se nalaze na pripremama, pa su bili znatno opušteniji. Neće biti ni maničnog ponedeljka, koji će ovog puta biti rasterećeniji upravo zbog toga što će se i u nedelju zbog TV prava igrati tenis.

Vimbldon bi mogao da bude prekretnica sezone za Đokovića koji je po svim svetskim kladionicama prvi favorit za osvajanje pehara. Uostalom, od 2014. godine je poražen u Londonu samo jednom od Sema Kverija (tokom 2017. godine se povukao protiv Tomaša Berdiha zbog povrede) i uskoro bi mogao da ponese zvanje najboljeg tenisera na travi svih vremena. Za to je neophodno da prestigne Federera koji trenutno ima osam trofeja na Vimbldonu, Novak je za sada na šest.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare