Novak Đoković i Stefanos Cicipas
Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Asocijacija teniskih profesionalaca objavila je važnu informaciju i promenu koja može da olakša posao teniserima.

ATP najavljuje da će u drugoj polovini sezone 2022. testirati takozvani „koučing“ van terena, odnosno mogućnost da igrač od trenera iz trenerskog boksa dobija sugestije.

PROČITAJTE JOŠ:

To je do sada bilo strogo zabranjeno i zbog ove prakse je najviše kritikovan Stefanos Cicipas kome je otac došaptavao šta i kada da radi, u nekim situacijama i protiv Novaka Đokovića.

Ova praksa će početi da bude dozvoljena tokom kvalifikacionih mečeva i okršaja glavnog žreba turnira, odmah posle Vimbldona i počinje od 11. jula, objavio je ATP u utorak popodne.

Biće dopuštena i na US Openu, ali i na Završnom mastersu u Torinu, novembra ove godine. Već su ispitivane mogućnosti koučinga na terenu ili putem slušalica.

ATP je ustanovio i pravila pod kojima će koučing biti dozvoljen i prvo je da treneri moraju da budu u sedištima predviđenim za to.

Verbalno i neverbalno sugerisanje je dopušteno ako ne prekida igru ili stvara remećenje kod protivnika.

Trener će moći da se obraća svom igraču samo kada je na istoj strani terena, dok je neverbalno dozvoljeno u bilo kom momentu.

Ograničenje za verbalni koučing je do nekoliko reči ili kratke rečenice, ali neće biti dozvoljeni razgovori, kako na terenu, tako i kada ga igrač napušta.

U slučaju da se ova pravila krše, predviđene su kazne, a ovo ispitivanje može da vodi revoluciji teniske igre.

Teniseri su do sada bili prepušteni sami sebi, a koučing bi, onim mlađim i neiskusnijim mogao da bude od pomoći da time nadomeste nedostatak iskustva i uspeju da savladaju krizu lakše kada se u njoj nađu.

BONUS VIDEO: Retko viđena scena- Rud u šoku zbog odluke sudije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram