Foto: Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi

Čekao se izlazak Novaka Đokovića na teren kao malo kad u njegovoj karijeri na turniru u Dubaiju. Posle svega što se dešavalo u Australiji i njegovog priznanja da nije vakcinisan, sva svetla su usmerila na njegov prvi nastup u 2022. godini.

Sve je bilo spremno za spektakl, Đoković je imao podršku publike i očekivalo se da podigne pehar, a onda je usledio hladan tuš u četvrtifnalu.

PROČITAJTE JOŠ

Jirži Veseli je posle dva iznenađenja na startu turnira, priredio pravu senzaciju – projektilima je srušio zbunjenog Đokovića i odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri.

Teško da je bilo ko uzimao u obzir Veselog kao potencijalnu minu na Novakovom putu do titule kad je izašao žreb, ali se Čeh pokazao kao kriptonit za srpskog tenisera.

Veseli je tako potpuno neočekivano ostao jedan od trojice igrača koji su izašli na crtu Đokoviću i nisu osetili gorčinu poraza.

Verovalo se da je njegova prva pobeda bila slučajnost, ali je u drugom okršaju potvrdio da je očigledno nezgodan rival.

Njihov prvi susret odigrao se pre šest godina na mastersu u Monte Karlu. Turnir u kneževini je početak sezone na šljaci, a umeo je Đoković da odigra slabije s vremena na vreme tamošnjim terenima.

Ipak, bilo je veliko iznenađenje kada ga je Veseli elimisao već u drugom kolu.

Dobio je i tada Čeh prvi set, bilo je 6:4, ali je izgledalo da će Novak da potpuno preokrene posle ubedljivih 6:2. Međutim, Veseli je pokazao veliku mentalnu stabilnost i umesto da padne, iskoristio je voje prilike i dibio treči odlučujući set.

Nije Veseli jedini koji je ostao neporažen protiv Novaka, a da mu je izašao na crtu.

Kontroverzni Australijanac Nik Kirjos koji je bio najveći kritičar australijskih vlasti u vezi sa postupanjem i deportacijom Novaka Đokovića, svojevremeno je u kratkom periodu naneo dva poraza našem teniseru.

Bio je to period kada je Kirjos verbalno napadao Đokovića i to mu je verovatno davalo dodatnu motivaciju.

Tokom 2017. godine prvi put su se susreli na turniru u Akapulku. Inspirisani Kirjos je sjajno servirao, nije dozvoljavao Novaku nikakvu šansu za brejk i na kraju je uzeo prvi set posle trilera u taj-brejku sa 11:9.

Nije padao Australijanac ni u drugom setu. Nije uspevao Novak da mu ugrozi servis, a jedan slabiji servis gem je Kirjos iskoristio i došao do pobede i plasmana u polufinale.

Samo mesec dana kasnije, usledio je duel u osmini finala.

Ponovo je Kirjos briljirao na servisu i koristio je svaku priliku za napad. Prvi set je dobio sa 6:4, dok je u drugom bilo 7:6, uz ipak mnogo manje drame u taj-brejku koji je završen sa 7:3.

Ono što je fascinantno u ta dva meča, da je Novak Đoković imao samo jednu brejk loptu u četiri seta i nije uspeo da je iskoristi.

Ipak, Veseli i Kirjos su još uvek aktivni i Novak će imati priliku da ih u nekom trenutku savlada, ako ih žreb ponovo ukrsti.

Jedan igrač će sasvim sigurno nositi oreol nepobedivosti protiv srpskog tenisera.

U putanju je legendarni Marat Safin.

On je poput pomenute dvojice dva puta bio bolji od Novaka Đokovića. Njihov prvi susret usledio je na Australijan openu 2005. godine i ima neprocenjiv značaj u karijeri našeg tenisera.

To je bio debi na grend slem turnirima, a tada jedan od najboljih igrača sveta nije imao ni trunku milosti.

Safin je prepustio samotri gema, a u njegovm debitantskom setu ga je ostavio na nuli. Konačan rezultaat bio je 6:0, 6:2, 6:1.

Drugi duel, takođe je bio na grend slemu u goodini u kojoj je krenula berba titula na najvećim turnirim.

Novak je pokorio Austrlaiju po prvi put i sovojio titulu nakon pobede u finalu protiv Conge, ali je bio nemoćan protiv Safina u drugom kolu Vimbldona..

Nij bilo ubedljivo kao tri godine ranije, ali je i ovoga puta završeno sve u tri seta – 6:4, 7:6, 6:2.

Ostao je Safin tako neporažen, a do kraja njegove karijere nije više bilo okršaja.

Da li će to za rukom poći i Kirjosu i Veselom ili će se neko od novih imena naći u toj poziiji, ostaje da se vidi.

Novak je nedavno rekao da veruje da će igrati bar još pet godina, tako da je moguće očekivati još mnogo okršaja.

BONUS VIDEO Jirži Veseli posvetio Ukrajini pobedu nad Novakom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar