Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Oni mogu da dozvole Đokoviću da se takmiči u Njujorku.

Jedan od dva načina da Novak Đoković uđe u SAD je „Proklamacija 10294“, jer je i dalje na snazi zabrana ulaska nevakcinisanim strancima.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, ukoliko nema zdravstveni rizik zbog kog nije mogao da bude vakcinisan, može da uđe u zemlju ako se oceni da je „osoba od nacionalnog interesa“.

„Lice čiji bi ulazak bio od nacionalnog interesa, kako to odredi državni sekretar ili sekretar za saobraćaj ili sekretar za unutrašnju bezbednost“, stoji u odredbi.

Dakle u ovom trenutku postoje četiri osobe koje Novaku mogu da potpišu izuzeće. Očekivano je to Džo Bajden, predsednik SAD, zatim državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž, te direktor državne bezbednosti Alehandro Mojokas.

Tako bi se stvar još jednom vratila u domen politike, ali sada niko nema diskreciono pravo da deportuje Đokovića kao što je to u Australiji uradio Aleks Hok, ministar za imigracije, koji je u međuvremenu smenjen.

Naravno, sve ovo pravi i pogrešan narativ da bi vlasti SAD trebalo da se „saviju“ pred srpskim igračem, što bi mogao da bude jedan od razloga da se odluka prolongira, barem na neko vreme. Postala je hit peticija podrške Đokoviću da mu se dozvoli da uđe u Sjedinjene Američke Države, a sada su i Srbi u Americi povukli konkretan potez.

Nebojša Jovanović, vlasnik kompanije „Sports menadžment“ koja se jedina bavi promocijom tenisa u rasejanju, odlučio je da uz konsultacije sa Srpsko-američkom glasačkom alijanskom (SAVA) pokrenuo političku inicijativu da Đoković učestvuje u Njujorku. On je pomenuo proklamaciju 10294 po kojoj može da se dozvoli ulazak u zemlju ljudima čiji je boravak od „nacionalnog interesa“, a to je sve napisao u pismu koje je poslao na adresu Džoa Bajdena i drugih američkih zvaničnika koji mogu da preokrenu ovu odluku, preneo je „Srpski radio Čikago“.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, podčlan 3b navodi da se dozvoljava ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima u slučaju da se proceni da je to od nacionalnog interesa. Ovo izuzeće može da dodeli nekoliko osoba – Bajden kao predsednik, sekretari Blinken, Butidžidž i Majorkas, ili osobe koje oni odrede za odgovorne.

Džoa Bajdena, jednog od najmoćnijih možda i najmoćnijeg čoveka sveta, znaju gotovo svi. Bio je potpredsednik u eri Baraka Obame od 2009. do 2017. godine, a onda je od 2021. godine preuzeo predsedničku vlast u SAD. Bajden je zaradio 17,3 milijardi dolara dok nije bio predsednik ili potpredsednik u četiri godine, a procenjuje se da je sada „težak“ oko osam milijardi.

Ipak, mnogo su manje poznati ostali koji Novaku mogu da dozvole ili zabrane ulazak u zemlju.

Alehandro Majorkas uradio što nije niko pre

Alehandro Majorkas Foto: Christy Bowe / Polaris / Profimedia

Direktor državne bezbednosti je postao sedmi čovek na ovoj funkciji u istoriji SAD. Bio je u toku Obaminog mandata Direktor za imigracije u SAD, ali i zamenik direktora državne bezbednosti.

Rođen je u Havani, pa ima američko i kubansko poreklo, što je igrom slučaja dovelo do toga da se relativno lako podigne do važnih uloga. Njegovo imenovanje za direktora državne bezbednosti izazvalo je veliku kontroverzu, pošto su svi smatrali da je dobio šansu „jer Bajden nije mogao da pronađe bolju osobu“, što su tvrdili bivši sekretari koji su Majorkasu bili šefovi.

Postao je prvi imigrant i prva osoba rođena u Latinskoj Americi koja je vodila državnu bezbednost. Bio je optužena i za politički favorizam kada je dodelio „svom čoveku“ da vodi kontroverzni program za vize od pola miliona dolara.

On je inače diplomirani pravnik koji je završio Berkli, jedan od najpoznatijih pravnih fakulteta na planeti.

Bil Butidžiž, prvi otvoreni homoseksualac u američkoj politici

Sekretar za saobraćaj SAD Pit Butidžiž, prvi član administracije koj je javno proklamovani homoseksualac, izazvao je veliku pažnju kada je suprugom Čestenom objavio fotografije njihovih beba.

Fotografije su pokazivale par u bolničkoj sobi, a obojica su držali po jednu bebu.

„Česten i ja smo i više nego zahvalni na svim lepim željama koje ste nam uputili kad smo postali roditelji. Želimo dobrodošlicu Penelopi Rouz i Džozefu Avgustu Butidžidžu“, napisao je sekretar za saobraćaj.

Butidžiž je bio gradonačelnik Saut Benda u Indijani, ali i protivkandidat Bajdenu za predsedničku nominaciju. Bajden ga visoko ceni iako mu je bio protivnik, a ujedno je omogućio Bajdenu da ispiše istoriju, jer je postao predsednik u čijem mandatu je prva LBGTQ osoba ušla u kabinet predsednika.

Butidžiž je bio i obaveštajni oficiri u Američkoj ratnoj mornarici. Diplomirao je na Harvardu i Oksfordu. Bio je sedam meseci u ratu u Avganistanu tokom 2014. godine.

Zanimljivo da je bio protivkandidat Bajdenu na predsedničkim izborima Demokratske stranke, a onda naprasno 1. marta 2020. godine odustao od trke i sledećeg dana podržao dojučerašnjeg rivala.

Devet zanimljivosti o Entoniju Blinkenu

Foto:EPA-EFE/GARY HE

1. Evropejac, multilateralista i internacionalista

Blinken ima dugogodišnje, dukobe i lične veze sa Evropom i pristalica je transatlantske alijanse. „Jednostavno rečeno, svet je bezbedniji za Amerikance kada imamo prijatelje, partnere i saveznike“, rekao je on 2016. i Evropu opisao kao „vitalnog partnera“ SAD.

Blinken je ocenio i da je odluka Trampove administracije da prekomanduje američke trupe iz Nemačke „budalasta, sitna i strateški pogrešna jer slabi NATO, pomaže Vladimiru Putinu i šteti Nemačkoj, našem najvažnijem partneru u Evropi“.

2. Frankofon i frankofil

Blinken govori francuski i to besprekorno. Kao dete je živeo u Parizu gde se njegova majka udala za čuvenog advokata Samuela Pisara.

3. Šest godina u američkom Senatu

Blinken je proveo šest godina u Senatu kao jedan od glavnih Bajdenovih savetnika, gde je bio u Komitetu za spoljne odnose.

Entoni Blinken i Jens Soltenberg Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

4. Priča o dva Tonija

Blinkenov blizak prijatelj je glavni Bajdenov čovek u Evropi. Kada je Blinken imao 5 godina upoznao je drugog Tonija: Entonija Lucata Garnera, sina bliske prijateljice njegove majke. Obojica su živela na Menhetnu i, iako su išli u različite škole, njihovo prijateljstvo traje više od pola veka.

Obojica su studirali na Harvardu a Gardnerov otac je bio Blinkenov profesor. Sredinom 1990-ih obojica su radila u Savetu za nacionalnu bezbednost u vreme administracije Bila Klintona. Karijere dvojice Tonija opet su se preplele u vreme administracije Baraka Obame, Blinken je bio Bajdenov savetnik a Gardner ambasador pri EU.

5. Javna služba je porodični biznis

Blinkenovi su javni službenici. Blinken je upoznao suprugu Evan Rajan 1995. godine dok je radio u Beloj kući. Ona je bila sekretarica prve dame Hilari Klinton koja im je bila gost na venčanju. Blinkenova polusestra Lea Pisar takođe je radila u Stejd departmentu kao direktor komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost tokom Klintonove administracije. Blinkenov stric je bio ambasador SAD u Belgiji dok je njegov otac bio ambasador u Mađarskoj. Blinkenov očuh je bio savetnik predsednika Džona F. Kenedija i francuskih predsednika.

Entoni Blinken Antony Blinken
Entoni Blinken Foto: EPA-EFE/Carolyn Kaster

6. Jevrejski koreni, evropska savest

Blinkenovi roditelji su Jevreji a njegov očuh Samuel Pisar je preživeo holokaust i logore smrti Majdanek, Aušvic i Dahau. Pisar je Blinkenu, dok je još bio tinejdžer, pričao o ratu i svojim iskustvima. „Želeo je da zna“, rekao je on „Vašington postu“.

„Mislim da je to ostavilo utisak na njega i promenilo mu pogled na svet. Danas kada razmišlja o otrovnom gasu u Siriji, uvek pomisli na gas koji je pobio moju porodicu“, dodao je Pisar.

7. Intervencionista

Blinken se u vreme Obamine administracije zalagao za aktivnije učešće SAD u Siriji i uspeo da nagovori Bajdena da podrži oružanu intervenciju u Libiji. Zagovornik je teze da diplomatiju treba podržati odlučnošću.

Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

8. Gitara i fudbal

Blinken svira gitaru – mahom bluz i rok jer nije dovoljno dobar za blugras, a kao mlađi je zarađivao svirajući džez.

Dok je bio mlađi, svake nedelje je igrao fudbal sa prijateljima – diplomatama i političarima iz Kongresa i ima fotke da to i dokaže.

9. Antonije

Njegovo ime piše se „Antony“, bez „H“ koje je uobičajeno u engleskoj transkripciji, pa bi približnije bilo zvati ga Antonije po Kleopatrinom ljubavniku Antoniju. Srednji inicijal – Dž – je za „Džon“. Prijatelji ga zovu Toni.

BONUS VIDEO Suze Novaka Đokovića pred kraj finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare