Novak Đoković 2323 Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, imao je sjajnu godinu, u kojoj su mu veliki ciljevi ipak ostali neostvareni i pored tri osvojena grend slema.

Posle osvajanja Australijan opena, Rolan Garosa i Vimbldona za 20. grend slem, zatim rekordne 37. Masters titule, čime je Novak Đoković prestigao Rafaela Nadala, uz obaranje rekorda po broju nedelja na vrhu ATP liste, malo je momenata zbog kojih može da žali u 2021.

Težnja perfekcionizmu sigurno ne dozvoljava Novaku da bude potpuno zadovoljan, sa slomljenim reketom je završio Olimpijske igre, u suzama je izgubio finale US Opena i prihvatio propuštenu priliku za kalendarski slem, a uz ta dva momenta, izdvaja se i poraz u polufinalu završnog Mastersa sezone u Torinu.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković se odavno u rekordima takmiči sam sa sobom, teniseri nove generacije nisu mu ni blizu po karijernim dostignućima, Rafael Nadal i Rodžer Federer bliži su kraju karijere nego novoj Grend slem tituli. Između ostalog, i to je razlog zbog kog može da žali za pojedinim momentima u 2021. godini, poput neshvatljivog pada protiv Aleksandra Zvereva u Tokiju. Koliko je sam sebi presudio psihološkim padom u Tokiju, toliko je nedavno morao da oda priznanje Nemcu u polufinalu Torina.

Zverev ga je nadigrao i zatim zasluženo došao do titule pobedivši i Danila Medvedeva u finalu, a Novakovom padu u Torinu najviše se radovao Rodžer Federer. Njegov rekord sa šest osvojenih završnih Mastersa ostao je netaknut, a postavljen je davne 2011. godine. Novak je prvi put bio šampion 2008, pa je vezao četiri titule 2012, 2013, 2014. i 2015. godine, posle čega je doživeo dva finalna poraza.

To je jedan od retkih rekorda koje će barem još godinu dana držati Federer, koji usput nosi rekord i kao jedini igrač stariji od 30 godina koji je osvojio završni Masters. Sa druge strane, Novak je počeo svoju 348. nedelju na vrhu i tu je odavno prestigao Federera (310 nedelja na tronu), pa mu preostaje da prestigne Štefi Graf koja drži apsolutni rekord muške i ženske konkurencije sa 377 nedelja na tronu.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Novak nije sa emotivnog aspekta teško podneo poraz u Torinu, od srca je čestitao Zverevu i okrenuo se Dejvis kupu, ali ostaje samo praznina zbog titule čekane još od 2015. godine. Tu prazninu želi da ispuni pohodom na Dejvis kup.

„Sada je sva pažnja usmerena ka Dejvis kupu, kasno se završava sezona, ali šta je tu je, nadam se najboljem, želimo da idemo do kraja. Imamo mladu ekipu, imamo iskustvo, imamo i singl i dubl, specijalistu za dubl Nikolu Ćaćića, hoćemo maksimum, rezultat je u Božjim rukama, videćemo šta će dalje. Onda sledi odmor, koliki, ne znam, videćemo“, rekao je pomalo zagonetno Novak po pitanju igranja na Australijan openu.

Ali, posle tog odmora, zna se – Novak želi da osvoji 21. Grend slem, osami se na vrhu večne liste i pojača taj rekord, u narednoj godini bi mogao da dodatno pomeri granicu osvojenih Mastersa ukoliko to poželi kao u Parizu. Uz to, ostaje mu napad na novi završni Masters i Olimpijske igre, koje jedine nije osvojio, a ni Pariz nije toliko daleko, Novak je najavio učešće 2024.

BONUS VIDEO Novak Đoković – mali od Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar