Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft)

Gotovo da nema ljubitelja tenisa koji ne zna da je Novak Đoković apsolutni rekorder Australijan opena sa osam titula. Ipak, uz impresivne nastupe u Melburnu je upravo dodao još jedan rekord.

Pobeda našeg asa nad američkim teniserom Frensisom Tijafoom u drugom kolu sa 6:3, 6:7(3), 7:6(2), 6:3 je 77. trijumf Novaka u Melburnu.

PROČITAJTE JOŠ

I ta 77. pobeda je i te kako značajna jer predstavlja još jednu potvrdu da je Đoković najbolji na ovom turniru.

Nije još uvek pokupio sve lovorike i ispisao u svakoj koloni svoje ime, ali je na dobrom putu da po završetku karijere svi rekordi u Melburnu (a i mnogi sa drugih turnira) budu u njegovom vlasništvu.

U ovom momentu samo jedan igrač ima više trijumfa na prvom grend slemu u sezoni od njega: Rodžer Federer je čak 102 puta slavio u Melburnu (15 puta poražen). To mu je bilo dovoljno za 87,17 odsto uspešnosti.

I po ovome je Novak daleko ispred njega, u ovom trenutku je srpski teniser samo osam puta poražen u Melburnu na 85 mečeva. To čini impresivnih 90.58 odsto uspešnosti! Retko se dešava da igrači nakon ovoliko odigranih mečeva imaju ovako dobar procenat uspešnosti! To znači da Novak gubi jedan u deset duela u Melburnu!

Foto: Tanjug/ AP Photo/Rick Rycroft

U klubu 90+ odsto se još nalazi i legendarni Andre Agasi, ali sa mnogo manje mečeva od našeg asa. Američki teniser je stao na 48 pobeda i tek pet poraza, pa je sada za samo 0,02 odsto iza Đokovića!

Upravo zbog toga mnogi smatraju Đokovića najboljim igračem na betonu svih vremena. Samo on i Rodžer Federer su osvojili 11 grend slem trofeja na betonu, a u „open“ eri je Novak dodao i 26 masters titula. Procenat pobeda od 88,2 odsto na grend slem mečevima na betonu, po čemu je takođe rekorder.

Novak bi već ove godine mogao dodatno da poveća procenat jer da bi osvojio rekordnu devetu krune mora da slavi na još pet mečeva. Uz to bi Novak postao tek drugi igrač u istoriji koji je osvojio devet i više trofeja na jednom grend slem turniru. U ovom trenutku je to pošlo za rukom samo Rafaelu Nadalu koji je 13 puta slavio na Rolan Garosu. Federer ima osam trofeja na vimbldonskoj travi.

Pobeda nad američkim teniserom dovela je Đokovića i pred vrata „kluba 300“ u kome se trenutno nalazi samo Federer. U pitanju je broj pobeda na grend slem takmičenjima, a Srbin ih za sada ima 298. Švajcarac ima 362 trijumfa, a očekivano treće mesto zauzima Nadal sa 283 pobede. Zatim slede Džimi Konors sa 233 i Andre Agasi sa 224.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar