Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

U velikom finalu ovogodišnjeg Rolan Garosa, Novak Đoković igra protiv Stefanosa Cicipasa u pokušaju da osvoji svoju drugu titulu na pariskoj šljaci.

PROČITAJTE JOŠ

U meču koji će početi u 15.00 Đoković važi za velikog favorita pod utiskom velike pobede protiv „kralja šljake“ Rafaela Nadala u polufinalu.

Mnogi zbog toga već otpisuju grčkog tensiera.

Kladionice favorizuju Novaka u velikoj meri, a utisak je da čitavo javno mnjenje posle pobede nad Nadalom smatra da je posao skoro završen.

Kvota na Đokovića je 1.40 dok je na Cicipasa 3.5. Isti odnos snaga je bio i u duelu Novaka i Nadala u koriist Španca, pa je meč otišao u drugačijem smeru.

Međutim, kada se situacija malo dublje analizira, stvari uopšte nisu toliko jednostavne.

Cicipas iza sebe ima sjajnu godinu što potvrđuje i poredak u godišnjoj ATP trci. Kada se računaju samo bodovi od početka sezone, Grk je najbolji teniser na svetu. On je po broju bodova tik iznad Đokovića iako je Srbin uspeo da osvoji Australijan open, što pokazuje kakav kontinuiet Cicipas ima ove godine.

Posebno dobro igra od kako su krenuli turniri na šljaci, a samo su ga nijanse delile od podizanja nekog od trofeja. Mečevi u Barseloni sa Nadalom i Rimu sa Đokovićem kada je bio na ivici trijumfa protiv dvojice najboljih na svetu, pokazuju sa kakvim samopouzdanjem igra Grk.

I međusobni dueli Novaka sa Cicipasom nagoveštavaju da Srbina čeka težak posao. Ukupan odnos u pobedama je 5:3 za Đokovića koji je dobio poslednja tri okršaja. U čak pet mečeva se igrao odlučujući set.

Poslednja dva duela koja su odigrana prethodnih nekoliko meseci na šljaci su donela pravu dramu.

Na rolan Garosu koji je prošle godine igran u septembru zbog koronavirusa, u polufinalu je igrano pet setova, a Đoković je ispustio prednost od 2:0, da bi u petom ipak uspeo da spreči preokret.

Preokret nije uspeo da spreči Cicipas u Rimu, kada je vodio sa 1:0 u setovima i imao presnost brejka u drugom, a onda je na scenu stupila kiša. Meč je nastavljen narednog dana, a Đoković je uspeo da se vrati i da u neizvesnom trećem setu sa 7:5 ostvari pobedu i plasira se u finale.

Ti dueli i sjajna forma Grka nedvosmisleno ukazuju da je pred Đokovićem još jedan težak meč i da se Cicipas olako potcenjuje, ali ono što je bitno jeste da to ne radi onaj čiji je stav najvažniji. Đoković je u najavi finala i sam potencirao igru Cicipasa, pa ostaje da verujemo da če biti fokusiran i na nivou iz polufinala protiv Nadala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare