Foto: EPA/YOAN VALAT

Novak Đoković u 15 časova igra veliko finale Rolan Garosa protiv Stefanosa Cicipasa gde će pokušati da ispiše tenisku istoriju i napravi dodatni korak ka nesumnjivom zvanju najboljeg tenisera u istoriji.

PROČITAJE JOŠ

Nakon neverovatnog meča u polufinalu i pobede protiv „kralja šljake“ Rafaela Nadala koji je oduševio ceo svet, Đoković će protiv Grka pokušati da po drugi put pokori Pariz nakon 2016. godine.

Kada mu je prvi put to pošlo za rukom, Novak je na šljaci na stadionu „Filip Šatrije“ iscrtao veliko srce kojim je proslavio veliku pobedu kojom je konačno kompletirao sva četiri grend slema.

To srce bio je svojevrsni omaž Gustavu Kuertenu, legendarnom šampionu Rolan Garosa za kojeg je Đoković često isticao da mu se divi.

„Pitao me je za dozvolu. Rekao mi je da bi voleo da ako osvoji Rolan Garos nacrta to srce i pitao me da li bi mi smetalo. Naravno, rekao sam mu da nema problema“, ispričao je Kuerten posle tog meča detalj iz razgovora sa Novakom.

Brazilac je to radio kao deo svoje tradiionalne proslave na pariskoj šljaci na kojoj je bio šampion tri puta i na kojoj je osvojio svoje jedine grend slem titule. Pre pojave Rafaela Nadala, Kuerten je bio neprikosnoveni ljubimac pariske publike koja je iz sveg glasa navijala za njega.

Kuerten se čak i našalio na Novakov račun i srca koje je iscrtao na terenu.

„Moje srce je bilo bolje od njegovog. Moram da u kažem da mora da unapredi svoju veštinu crtanja“, rekao je Brazilac uz svoj prepoznatljiv osmeh.

Đoković je posle tog trijumfa objasnio kako je do svega došlo.

„Pomenuo sam mu da je njegovo crtanjje srca na terenu, za mene jedan od najupečatljivijih momenata koje sam video na Rolan Garosu. Zato sam ga pitao da mi dozvoli da i ja to uradim ako osvojim titulu“, ispričao je tada Novak.

Foto: EPA/Marcelo Sayao

S obzirom na to koliko Đoković ceni Kuertena i voli svoje tradicije i rituale, velika je verovatnoća da će Srbin ukoliko se po drugi put okiti krunom na pariskoj šljaci ponoviti sličnu stvar.

Đoković je prvu titulu u Parizu posvetio svome dedi i Jeleni Genčić jednom od najbitnijih osoba u njegovm životu.

„Posvetio bih pobedu životu. Ljubavi koja nas okružuje u ovom trenutku i svim ljudima koji su mi dali toliko toga u životu. I Jelena Genčić, i moj đed, koji više nisu sa nama, imali su svoju ulogu i doprineli su mom razvoju“, rekao je tada Đoković.

Srce je nakon pobede protiv Nadala u polufinalu sa tribina pokazala i njegova supruga Jelena.

Mnoge je to oduševilo pa su na društvenim mrežama prokomentarisali kolika je podrška Novaku u svim njegovim uspesima i ostvarenim rezultatima.

U poslednje vreme Novak sve pobede slavi tako što se okrene i uputi specijalni pozdrav suncu, koji mu je postao deo nezaobilazne tradicije.

Okret ka nebu i ispružen reket.

Foto: . EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Đoković je poznat da voli svoje rituale i da se drži tradicija kada slavi.

Na Australijan openu je nezaobilazna proslava titule sa navijačima, na turniru na kojem je najdominantniji igrač svih vremena.

Na poslednjem odigranom Vimbldonu, turniru koji je sanjao da će osvojiti još kao dečak, Đoković je posle pobede u epskom meču protiv Rodžera Federera jeo travu.

Novak je veran svojim ritualima i tradicijima kada slavi velike pobede i uspehe. Zato je realno očekivati da će i u slučaju osvajanja jedne od najznačajnih titula u svojoj karijeri svetu još jednom pokloniti veliko srce.

U svakom mogućem smislu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare