foto: Starsrport/Serbia Open

Finale opravdalo očekivanja, Đoković nije imao snage za totalni preokret

Najbolji teniser sveta Novak Đoković poražen je u finalu Serbia Opena od Andreja Rubljova sa 2:1, po setovima 6:2, 6:7, 6:0.

PROČITAJTE JOŠ

Rubljov je od samog starta zaigrao agresivno i nametnuo svoj ritam. Dva puta je uspeo da oduzme servis Novaku u prvom setu, u kom je slavio sa 6:2.

U drugom je viđena neizvesnija borba, Đoković je prvi stigao do brejka, ali je Rus odmah uzvratio. Propustio je Novak kasnije pet set lopti pri rezultatima 5:4 i 6:5. Ipak, uspeo je da se domogne izjednačenja u setovima, pošto je u taj-brejku bio bolji sa 7:4.

U trećem, ujedno i odlučujućem setu, Novak je izgubio snagu, sporo se kretao, a Rubljov je maksimalno iskoristio svoje šanse i slavio sa 6:0.

Ovo je Rusu bila treća titula ove sezone, ukupno 11. u karijeri. U isto vreme po prvi put u karijeri uspeo je da pobedi Novaka, pošto je srpski as u jedinom međusobnom duelu pre ovog slavio sa 6:3, 6:2.

Novaku je ovo bilo prvo finale u 2022. godini, ali je ostao bez 87. titule u karijeri.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Meč je počeo sigurnim Novakovim gemom, a servis ga je poprilično „slušao“ u uvodnim gemovima. Sa druge strane, Rus je prvi servis gem osvojio bez izgubljenog poena, ali se u drugom suočavao sa brejk loptom. Ipak, uspeo je da pronađe dobre udarce i asom je završio gem usvoju korist.

Iako je izgledalo da servis sluša Novaka, to se brzo promenilo. Rubljov je osvojio osam poena zaredom i došao do prednosti od 4:2.

Na servisu je ponovo bio Novak, ali se ponovo suočavao sa brejk loptama. Najpre je spasao dve, propustio je gem loptu, a zatim je Rus sa dva vinera stigao do nove prilike da oduzme servis rivalu. To je i učinio, jer je Novak napravio duplu servis grešku za 5:2.

Rubljov je u narednom gemu iskoristio drugu set loptu, a Novak je neiznuđenom greškom završio prvi deo igre – 6:2.

Foto: Starsport

Drugi set počeo je nešto bolje za Srbina, pošto je nakon dva uvodna poena za Rubljova nanizao četiri, za gem i vođstvo od 1:0.

U narednom gemu je bez izgubljenog poena stigao i do brejka, ali se Rus revanširao veoma brzo, jer je Novak na 30:30 vezao dve greške iz forhenda.

Obojica su sa lakoćom osvajali svoje servis gemove sve do rezultata 5:4 za Novaka. Tada je odigran najbolji i najneizvesniji gem u meču, koji je trajao osam minuta.

Novak je imao zaostatak od 40:15, ali je potom stigao do izjednačenja, a vrlo brzo i do set lopte. Međutim, ni prvu ni drugu nije uspeo da realizuje. Veliku šansu imao je u poenu kada je Rubljov izleteo na mrežu, pokušao je Novak da ga nadmudri lobom, ali je on bio preslab i Rus je zakucao lopticu u polje. Ubrzo nakon toga uspeo je da veže i dva poena i poravna na 5:5.

Foto: Starsport

Novak se suočavao sa brejk loptom u narednom gemu, ali ju je spasao kombinacijom dobrog servisa i preciznog forhenda. Istom kombinacijom udaraca stigao je i do gem lopte, koju je pretvorio u vođstvo 6:5.

Imao je šanse srpski as da završi set na servis rivala, ali je „prokockao“ tri šanse u istom gemu. Istini za volju, Rubljov je u tim trenucima odigrao maestralno i sa dva vinera, a potom i preciznim servisom i forhendom, sve spasao. Prvu gem loptu je iskoristio i odveo set u taj-brejk.

PROČITAJTE JOŠ:

U njemu je Đoković bio odlučan i čak četiri puta je stizao do mini-brejka, što je bilo dovoljno za slavlje – 7:4.

Na startu odlučujućeg seta Novak je imao dve brejk lopte, ali je Rubljov zaređao četiri poena za početno vođstvo.

Najbolji teniser sveta je od tada potpuno „potonuo“, u nekim momentima se činilo da jedva diše, dok je Rubljov bio maksimalno agresivan.

Novak je čekao greške rivala, ali su one bile rekte. Nizali su se gemovi za Rusa, koji je do kraja bez problema slavio u svakom gemu za konačnih 6:0 u trećem setu.

Đoković - Rubljov 2:6, 7:6(4), 0:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare