Foto: AP Photo/David Zalubowski

Nikad ne reci nikad, Jokić veruje u preokret

Nikola Jokić sa Denverom nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, pošto u prvoj rundi plej-ofa Golden Stejt Voriorsi imaju prednost od 3:0 u seriji protiv Nagetsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Nikada se nijedna ekipa u NBA ligi nije vratila iz takvog zaostatka, ali Denver je i prošlih godina pravio čuda, pa zašto ne bi i ove.

Najveća iznenađenja i preokreti viđeni su pre dve sezone u „mehuru“, kada su Nagetsi stigli do finala Zapadne konferencije. Ono po čemu su ostali jedinstveni Nagetsi je podatak da su oni jedini uspeli da preokrenu dve serije nakon zaostatka 1:3, ali u istom plej-ofu.

Jokić je sa saigračima uspeo da se vrati u dve napete serije u sezoni 2019/20. Najpre je u prvoj rundi plej-ofa savladana Juta, iako je Denver bio u zaostatku 3:1.

Tu seriju obeležio je poenterski duel Donovana Mičela i Džamala Mareja, koji su nemilosrdno rešetali koš rivala, ali se sedma utakmica završila „evropskim“ rezultatom 80:78. Najbolji u majstorici bio je Nikola Jokić sa 30 poena i 14 skokova, dok je Marej ubacio 17. To je bio prvi put Nagetsima da nadoknade 1:3.

U narednoj rundi te godine Nagetsi su izašli na megdan favorizovanim Los Anđeles Klipersima. Denver je bio poražen u prvom meču, dobio je drugi, a potom izugubio još dva za 3:1 u seriji za Kliperse.

Foto: Tanjug/AP/Ashley Landis

Kada su u petoj utakmici Klipersi tokom trećeg perioda imali +15, gotovo niko nije verovao da može doći do preoreta. Međutim, na scenu su stupili Marej i Jokić, koji su poveli Denver ka pobedi. Srpski centar je predvodio tim i u šestoj utakmici, a u majstorici Klipersi su ponovo izgubili dvocifrenu prednost i morali su pognute glave da izađu sa terena.

Osim pomenuta dva preokreta Denvera, još 11 puta u istoriji NBA lige desila se ista situacija. Najznačajniji takav preokret u novijoj istoriji bio je u velikom finalu 2016. godine kada su se Klivlend Kavalirsi na čelu sa Lebronom Džejmsom i Kajrijem Irvingom uspeli da nadoknade zaostatak za Voriorsima. To je Kavalirsima bila prva titula u istoriji kluba, ali i prva titula u profesionalnim sportovima za Klivlend u 52 godine.

Ipak, ono što sada treba Nagetsima je nešto mnogo teže, a ne treba zaboraviti da tim iz Kolorada sada igra oslabljen, pošto su van terena Majkl Porter Džunior i Džamal Marej. Kada se na to doda da su Voriorsi šampionska ekipa, sa dva najbolja šutera današnjice, dobije se gotovo nemoguća misija za Jokića i ekipu.

Međutim, ako neko ne odustaje to su oni. Jedna utakmica može promeniti čitavu seriju, a Jokić je posle treće utakmice poslao poruku igračima „da ništa nije gotovo“.

Četvrti meč serije igra se u nedelju od 21.30, a domaćin je Denver.

BONUS VIDEO Najbolji potezi sa meča Denver Nagets – Golden Stejt Voriors

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare