Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Polufinalni okršaj Novaka Đokovića i Rafaela Nadala je bez ikakve dileme opravdao sva očekivanja navijača, a najbolji teniser sveta srušio je niz rekorda ovim trijumfom na Rolan Garosu.

PROČITAJTE JOŠ

Istorija će pokazati značaj ovog susreta, ali dok do vremenske distance ne dođe, brojni su rekordi koje je postavio srpski as samo jednim trijumfom. I nije ih bilo malo!

Sada već svaki ljubitelj tenisa zna da je Đoković ovim trijumfom (3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2) postao prvi čovek u istoriji koji je dva puta savladao Nadala na pariskoj šljaci. Rafa je ostao na 108 pobeda, a jedini preostali poraz (ukupno tri) pretrpeo je od Robina Soderlinga.

Novak je ujedno postao i prvi teniser koji je savladao Nadala u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske.

Nadal je do sada 13 puta osvajao Rolan Garos, a ove godine je pre početka turnira dobio i statuu u pariskom kompleksu. Dobro poznato tenisko prokletstvo da teniser koji dobije statuu u toku karijere kasnije ne osvaja grend slem titule i dalje stoji netaknuto, tako će biti barem do 11. jula kada je na programu finale Vimbldona.

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Novak je prvi igrač ikada koji je pobedio Nadala na grend slemu nakon što je izgubio prvi set (skor Španca je sada 97-1), a ujedno je postao i prvi koji je uzeo Nadalu dva seta na Rolan Garosu od 2015. godine.

Na ovom epskom meču postao je i prvi teniser koji je igrao barem devet polufinala svakog grend slem turnira, a pobedom je postao i prvi igrač u istoriji koji je na svakom od četiri velika turnira ušao u barem šest finala (devet na Australijan Openu, osam na US Openu, šest na Vimbldonu, šest na Rolan Garosu)!

Ukoliko Novak u nedeljnom finalu (15.00) savlada Stefanosa Cicipasa postaće i prvi teniser koji je svaki grend slem osvojio po dva puta – nisu to uradili ni Rodžer Federer, ni Nadal. Sve masterse je već osvojio po dva puta.

Rafael Nadal, Novak Đoković, Novak Djoković, Rodžer Federer
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT/ANDREJ CUKIC/ROB PREZIOSO

Plasmanom u finale je Novak stigao do čak 29. grend slem finala (17/28 do sada), ima jedno više od „Bika sa Majorke“, a samo dva manje od Federera.

Đoković je potvrdio zvanje čoveka koji ruši one na tronu jer je po osmi put pobedio aktuelnog osvajača grend slem pehara.

To je najviše od svih igrača od kada je počela Open era 1968. godine, a po šest ovakvih trijumfa imaju Pit Sampras i Andre Agasi.

Srpski teniser je pobedom nad Rafom stigao do 30. trijumfa u međusobnom skoru, što je najveći broj pobeda protiv jednog igrača u istoriji tenisa, a svakom sledećom pobedom nad Špancem bi taj rekord mogao da uveća.

Sa Nadalom drži rekord jer su igrali meč na kome su dva igrača osvojili najviše grend slem titula (38), a isti broj titula bio je u duelu Federera i Španca dve godine ranije u polufinalu Vimbldona.

Upravo zbog svih ovih stvari i činjenice da su dva igrača u veteranskim godinama ovaj duel je postao možda i prekretnica u borbi za GOAT zvanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare