Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Novak Đoković je ove godine odigrao znatno manje turnira nego što je planirao. Ali, koja je tajna njegove vrhunske pripreme koja je mnoge ostavila u čudu.

Srpski teniser je bio ubedljivi najstariji učesnik četvrtfinala sa 35 godina i pet meseci jer je sledeći najstariji Tomi Pol sa 25 godina i pet meseci. Svi ostali četvrtfinalisti imaju između 19 i 24 godine.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković nije imao sezonu kakvu je želeo (nije mogao da se takmiči na Australijan openu i US Openu), ali je pokazao da i u takvim otežavajućim okolnostima može da izvuče maksimum. Iako je odigrao najmanje turnira od igrača u Top 10 posle Rafaela Nadala ostao je sedmi na svetu i ujedno osmi u ATP trci što je mnoge zaintrigiralo.

Koja je zapravo tajna Đokovića da toliko dugo istrajava na vrhu? U pitanju je neverovatna disciplina od trenutka kada je prvi put video kako se igra tenis na Kopaoniku do danas, izuzetna organizacija i ulaganje dodatnog napora u očuvanje tela.

Verovatno i ptice na grani znaju kako izgleda ishrana Đokovića, kako je po savetu doktora Četojevića izbacio gluten iz ishrane, kako sada unosi samo proteine biljnog porekla i kako alkohol ne pije. Zapravo koristi posebnu mešavinu sastojaka koje pije tokom meča (razmišlja i o tome da napravi čitavu liniju proizvoda) i to je jedna od tajni koje brižljivo čuva od svih.

Druga tajna je istezanje koje koristi svakodnevno u pripremi i oporavku od četvrte godine. Kada se prvi put pojavio na treningu kod Jelene Genčić i doneo uredno sređenu torbu, što je oduševilo legendu jugoslovenskog tenisa, do danas nije se previše promenio. Retko kada je odstupao od rutina i trudio se da tu pronađe mir.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Christian Hartmann

Kao što je uveo u svakodnevni život mnoge stvari koje je naučio o autofagiji, meditaciji i pravilnom disanju, tako je na teniski teren doneo do tada neviđeni profesionalizam.

„Vežbe disanja su mnogo korisnije nego što ljudi misle. Pravi ritam disanja je ključ za razumevanje i poboljšanje mentalnog, fizičkog i emotivnog u čoveku. To radim kada želim da nađem mir ili kada se probudim, kako bih dobio dinamičnu energiju. Meditacija nije stvar religije, to je više nešto lično što mi koristi da ostanem zdrav, naročito u savremenom svetu gde sve vrvi od informacija i gde su čula na udaru. Imam tu praksu već deceniju, koristi mi i na terenu i van njega. Rutine su veoma važne, naročito one koje ti pomažu da ostaneš fokusiran i da imaš mirno stanje svesti, kao i da mozgu dozvoliš da se navikne na pozitivne vibracije „, rekao je Đoković.

Pre svakog meča se pojavio četiri sata ranije u kompleksu, a obično oporavak posle meča traje oko sat i po. U četiri sata odradi jedan lakši trening, odradi detaljno istezanje kako bi smanjio dodatni rizik od povreda (zovu i „gospodin elastični“), pojede ono što uvek jede na dan meča i spreman je za susret.

„Vežbe disanja su mnogo efikasnije i mnogo više vam doprinose nego što mislite. Ovakav tim delovanja je bitan, postoje neke tehnike disanja koje mogu da vam promene emotivno i mentalno stanje, kao i fizički. Ja se bavim jogom, koja mi pomaže da pročistim um i da proizvedem dinamičnu energiju. Meditacija je za mene ključna za život u određenim trenucima, to je kao da se regenerišete“, pojasnio je Novak.

U toku susret povremeno uzme urmu ili bananu, a za doručak voli da uzme batut ili bareno povrće. Ovo nije nikakva tajna, ali koja je tajna tolike posvećenosti u svim ovim detaljima (mnogi nisu doduše do kraja poznati jer pravi mađioničar ne otkriva svoje trikove)?

Odgovor je isti za sve velike šampione. Neverovatna unutrašnja motivacija da se uradi nemoguće, nešto do tada neviđeno ili nezapamćeno u istoriji. Javno je Novak govorio da mu je cilj da poruši sve moguće rekorde u tenisu, da ima najviše nedelja na vrhu ATP liste što je odavno i uradio, ali i da ima najveći broj grend slem pehara, mastersa… Možda čak i ukupan broj trofeja, trenutno je na 90, a Džimi Konors je rekorder sa 109 titula.

Ta glad za rekordima je učinila da je u Parizu rekorder u gotovo svakom parametru, baš kao i u Australiji. Uradio je ono što nije niko ranije jer je svaki masters osvojio najmanje dva puta, baš kao i svaki grend slem.

Neverovatna posvećenost rutini, ali i detaljima kojima može da se usavršava mu je donelo prednost. Uostalom, tako je unapredio neke stvari koje je radio kao ulaganje u budućnost (uvođenje drop-šota, promena uglova prilikom drugog servisa) i to je tajna uspeha. Barem ono što je vidljivo navijačima, iza zatvorenih vrata je rad utoliko veći.

BONUS VIDEO Novak pobesneo zbog greške i opsovao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar