Foto: EPA/LUKAS COCH

Zvučni možda čudno, ali Novak Đoković je u 2020. godini imao jednu od uspešnijih sezona (neračunajući neprevaziđene 2011. i 2015.), a pedantni teniski navijači napravili su i kako je trebalo da izgleda ATP lista.

Ova „prava“ lista otkriva kakav bi bio poredak igrača da ATP nije doneo odluku da zbog pandemije koronavirusa promeni pravila.

PROČITAJTE JOŠ

Tenis je od marta do avgusta bio na „hlađenju“, a čelnici su našli način da barem malo olakšaju igračima predstojeće izazove. Odlučeno je da se igračima boduje najbolje od poslednja dva učešća na turniru, što je pružilo mnogim igračima mogućnost da ne igraju takmičenja za koja su procenili da bi se izložili riziku od virusa.

Na kraju dana je najviše profitirao Rodžer Federer koji je još jednu godinu završio u Top 10, ovog puta kao petoplasirani. Ipak, da nije došlo do premene pravila, Švajcarac se ne bi našao u najboljih deset tenisera već bi bio tek 28. igrač na listi.

Ova lista otkriva da je Novak i ove godine bio dominantan. Osvajanje Australijan open, Sinsinatija (doduše igran u Njujorku), Dubaija i Rima čine da bude jedini igrač koji ima četiri ovako velika turnira u ovoj skraćenoj sezoni (Andrej Rubljov ima pet, ali ne ovako zvučnih). Uz to je Srbin stizao do finala Rolan Garosa u kome je poražen od Rafaela Nadala (Španac osvojio 13. titulu) i polufinala Završnog mastersa u Londonu (Dominik Tim slavio).

Na kraju gorak ukus ostaje zbog diskvalifikacije u četvrtoj rundi US Opena jer je, doduše nenamerno, pogodio linijskog sudiju, pa je Roberto Karenjo Busta izborio plasman u sledeću rundu.

Svi ovi uspesi uz osvajanje ATP Kupa sa Srbijom na početku godine u Melburnu, učinili su da Novak dođe do ukupno 6.885 bodova.

Koliko je ova brojka impresivna u sezoni u kojoj se tenis nije igrao od marta do 22. avgusta svedoči da bi drugi na listi bio Dominik Tim sa tek 4.615 bodova. Treće mesto bi delili Nadal i Medvedev sa 4.025, dok bi Zverev zauzeo poziciju broj pet sa 3.455 – gotovo duplo manje od našeg asa.

Ono što možda još više boli Đokovića je činjenica da bi bez zamrzavanja liste, a sa već pomenutim uspesima, već 7. decembra slavio 320. nedelju na prvom mestu! Ovako Srbin ima garantovanih 308 nedelja do kraja Australijan opena (do 22. februara), a nakon toga bi mu bilo dovoljno da još 21 dan bude na vrhu i 8. marta sruši rekord Federera od 310 nedelja.

Deluje da je Srbin i najveći gubitnik promene pravila, ali to bi mogao da mu bude dodatni motiv da u sezoni pred nama „pomete“ konkurenciju i stigne Nadala i Federera po broju grend slem titula (po 20). Novak u ovom momentu ima 17, pa će upravo ova četiri trofeja uz Olimpijske igre u Tokiju biti najvažnije stepenice ka zvanju najboljeg tenisera svih vremena (GOAT).

Ovako bi izgledala top 10 lista da ATP nije promenio način bodovanja:

1. Novak Đoković 6.885 bodova
2. Dominik Tim 4.615
3. Rafael Nadal 4.025
4. Danil Medvedev 4.025
5. Aleksandar Zverev 3.455
6. Andrej Rubljov 3.425
7. Stefanos Cicipas 2.495
8. Dijego Švarcman 2.220
9. Miloš Raonić 1.725
10. Roberto Karenjo Busta 1.675

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar