Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prvi reket sveta Novak Đoković oglasio se saopštenjem povodom odluke Asocijacije teniskih profesionalaca da zbog sukoba interesa, članovima sindikata tenisera onemogući pristup Savetu igrača ATP.

Đoković je spomenuti sindikat (PTPA) formirao letos posle Mastersa u Sinsinatiju, što nije naišlo na pozitivan odjek unutar struktura ATP-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Pričalo se tada da tenisu u doba koronavirusa nisu potrebne dodatne podele. Slično su mislili i pojedini igrači poput Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Đoković, koji je nekoliko godina bio predsednik Saveta igrača unutar ATP-a, nedavno je odlučio da još jednom bude kandidat za čelo ove organizacije, smatrajući da to nije sukob interesa, iako PTPA funkcioniše paralelno.

„Hteo bih sve da vas uputim u vezi sa svojom nominacijom za sledeće izbore u Savetu igrača ATP-a. Hteo bih prvo da kažem da mi je, kao i uvek, drago zbog podrške i samopouzdanja onih koji su me nominovali da još jednom služim kolektivnim interesima igrača u Savetu. Moja prva reakcija je bila da je prihvatim s namerom da, ako budem izabran, uradim najbolje što znam da bih zaštitio interese tenisera unutar ATP“, počeo je Đoković svoje saopštenje.

Srbin je povukao kandidaturu, a prvobitna zamisao formiranja njegovog PTPA je bila da se zaštite interesi slabije rangiranih igrača i omogući im stabilnije finansije i bolje uslove nakon odlaska u penziju.

„Međutim, nekoliko dana nakon moje nominacije, ATP je izglasao pravilo koje me sada stavlja u tešku poziciju. Ovo pravilo precizira da svi članovi novoformiranog Saveta profesionalnih tenisera (PTPA) ne mogu da budu izabrani kao članovi Saveta igrača ATP zbog sukoba interesa. Kao što znate, ja sam deo PTPA, organizacije koja je nedavno kreirana, bez namere da stvara sukob interesa sa ATP-om. PTPA tek treba da se strukturiše i uspostavi svojom strategijom i dugoročnom vizijom koja tek treba da bude definisana. I, mada je PTPA jasno stavila do znanja da ne namerava da se bori, nejasno je kako će ATP gledati na asocijaciju u budućnosti“, nastavio je Đoković.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novak Djokovic (@djokernole)

Novak kaže da se sa liste povukao nevoljno, a dodao je i da će PTPA nastaviti da se bori za interese igrača mimo ATP-a, ali i kroz saradnju sa ovom organizacijom.

„Nažalost, s obzirom na poslednja dešavanja, osećam kao obavezu da uklonim svoje ime sa liste kandidata. Ne želim da stvaram konflikt ili nesigurnost u vezi sa Izborima igrača, niti da izazivam probleme koji mogu da nastanu. Uradio sam ovo nevoljno i teška srca. Uvek sam bio i još uvek sam kada je reč o predstavljanju svojih kolega u Savetu. Iskreno verujem da postoji put napred koji će uveliko poboljšati živote tenisera, posebno onih niže rangiranih, put koji će imati snažan i pozitivan efekat na tenis kao sport u celini. Siguran sam da će PTPA ovo postići u bliskoj budućnosti“, kaže Đoković.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Za kraj je izrazio želju da ova odluka, odnosno „sabotaža“ ATP-a neće biti jednokratna, već da će se suzbijanje sukoba interesa odnositi na mnogo širu sliku funkcionisanja krovnog tela ATP tura.

„Pre nego što zaključim, hoću da kažem da verujem da je vrlo važno nemati sukobe interesa u našem sportu. Nadam se da se ovo, dok idemo napred, neće odnositi samo u slučaju formiranja novih organizacija na nivou igrača, već na svim nivoima unutar sturkture ATP-a. Želim svima zdravu i divnu 2021. godinu“, istakao je Novak Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar