Foto: EPA/ANDY RAIN

Novak Đoković je završio na prvom mestu ATP liste, društvu su mu u dublu pravili Mate Pavić i Bruno Soareš, a ATP je pripremio godišnja priznanja za igrače i trenere.

Asocijacija teniskih profesionalaca je dodelila godišnja priznanja Rodžeru Federeru, Andreju Rubljovu, Rafaelu Nadalu, Vaseku Pospišilu, Fransesu Tijafou, Karlosu Alkarazu, Fernandu Visenteu…

PROČITAJTE JOŠ:

Federer je izabran kao najomiljeniji teniser u izboru navijača, mada je pauzirao celu sezonu od Dubaija nadalje, zbog povreda i operacija.

On je svoj rekord kao miljenik navijača produžio na 18. sezonu, što svetskog broja 5 čini neprikosnovenim, premda je odigrao samo polufinale Australijan opena, posle čega je usledio Dubai, pa prekid sezone uzrokovan povredama i koronavirusom.

Zbog toga se Švajcarac i kandidovao u 2021. za nagradu koja je ove sezone pripala Vaseku Pospišilu – povratak godine. Kanađanin je posle operacije leđa 2019, tokom krnje 2020. je stigao do dva ATP finala, a sa 150. mesta se popeo do 61.

Teniser koji je najviše napredovao je Andrej Rubljov, dok je njegov trener Visente proglašen najboljim trenerom u 2020.

Rubljov i Visente su priznanje zaslužili zahvaljujući 41 pobedi mladog Rusa i osmom mestu ATP liste. Rubljov je imao pet titula ove sezone, više od ostalih igrača na ATP turu.

Rafa Nadal je dobio nagradu „Štefan Edberg“ za sportistu godine, treći put zaredom a četvrti ukupno, dok je sedamnaestogodišnji Alkaraz novajlija godine.

Karlos je osvojio tri čelendžer titule i dospeo je do 136. mesta na svetskoj rang listi. Tijafo je najveći teniski humanitarac i dobio je nagradu „Artur Eš“.

On je u 2020. na aukciju dao svoje potpisane rekvizite kako bi se pomoglo u borbi protiv koronavirusa, dok je posle ubistva Džordža Flojda objavio i video „Racquets Down, Hands Up“ (Rekete dole, ruke gore prim. prev.).

Kada je reč o miljenicima u dublu, tu su Džejmi Mari i Nil Skupski odneli nagradu, a preostale dve namenjene treneru za karijerni rad i za medijsko izveštavanje otišle su Bobu Bretu i Kevinu Mičelu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar