Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Novak Đoković je uspešno krenuo pohod na zlatnu medalju u Tokiju i čini se da mu se put otvorio skroz do polufinala. Potencijalne "mine" su ispale u prvom kolu i prvi veliki izazov bi trebalo da bude Aleksandar Zverev.

Iako je Novak u igračkom smislu dostigao nivo da nije bitno ko mu se nalazi sa druge strane mreže, što svedoče i osvojena tri grend slema u nizu, postoje prepreke koje bi mogle da mu naprave problem u pohodu na sveti gral.

Srpski teniser je ove godine u potpunosti dominirao na tri najveća turnira u Melburnu, Parizu i Londonu. Iako manje bitni sa stanovišta jurenja istorije, rezultati na turnirima koji nisu grend slem pozivaju na oprez.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je neporažen kada se igra na tri dobijena seta ove godine, a na pojedinim mečevima je demonstrirao sposobnost da se vrati iz zaostatka od jednog ili dva seta. Maratonski dueli su postali njegovo prirodno stanište i zahvaljujući činjenici da je svestan da ima dovoljno vremena za ispravljanje grešaka ne odustaje od zacrtanog plana igre i ne paniči bespotrebno.

To sa druge strane dodatno obeshrabruje njegove rivale, jer čak ni pri vođstvu od 2:0 u setovima nema garancije da je pobeda blizu pošto retko ko ima kapacitet da odigra na takvom nivou od početka do kraja protiv Novaka. Obično pri prvim znacima pada igre i Đokovićevog uzleta, protivnici u glavi gube meč.

Igranje na dva dobijena seta je ipak drugačija priča.

Prvo, nema toliko vremena za traženje pravog ritma i već zaostatak od 1:0 predstavlja problem i stavlja Novaka pod veći pritisak nego inače, terajući ga da ranije podigne nivo igre.

Drugo, i protivnici znaju da u toj varijanti nema maratona, a postoji dovoljan broj dobrih igrača koji mogu da odigraju na visokom nivou dva seta.

Novak na poslednjih pet od šest turnira koje je igrao u kraćoj varijanti nije uspevao da ode do kraja i podigne trofej.

Ako ne računamo drugo izdanje Srbija opena koje je došlo pred Rolan Garos i na kojem nije igrao sa protivnicima iz top 50, koji je na kraju osvojio, Novak je u prethodnih pet turnira znao i prilično rano da završi.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Mike Segar

Krajem prošle godine ga je na Završnom mastersu u polufinalu eliminisao Dominik Tim, a u grupi ga je dobio i najveći konkurent za olimpijsku medalju Danil Medvedev.

Pre toga je doživeo i težak poraz u četvrtfinalu Beča od Lorenca Sonega kome je uzeo samo tri gema. Tokom 2021. godine Đoković je posle Australijan opena zaigrao tek u Monte Karlu, kada je neočekivano lako ispao od Dena Evansa već u trećem kolu.

Usledio je poraz u polufinalu Beograda od Karaceva i poraz u finalu Rima od Rafaela Nadala.

Ipak, treba istaći da je Novak u poslednje vreme igrao najbolje kada je bilo najpotrebnija, a porazi na pomenutim turnirima su dolazili u momentima kada su sledili jači turniri koji su mu bili prioritet.

Ispadanje nekih nagaznih mina bi trebalo da mu olakša značajan deo puta do polufinala gde ga na papiru čeka jedan od trojice najvećih rivala u Tokiju, Aleksandar Zverev.

To će mu olakšati da bolje raspoređuje energiju posle ogromnih napora koje je imao u dosadašnjem delu sezone i da se izbori sa teškim vremenskim uslovima koji mu nikako ne idu na ruku na startu turnira.

Protiv nejakog Bolivijca je u prvom kolu krenuo agresivno od starta, što govori da je svestan činjenice da za razliku od grend slemova, ovde neće smeti da krene usporeno. Sledeći je Jan-Lenard Štruf, u ponedeljak ne pre 8.30.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar