Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

Najbolji teniser planete Novak Đoković otvoreno je razgovarao o odnosu koji prema njemu gaje strani mediji i kazao da ne misli da protiv njega postoji agenda.

PROČITAJTE JOŠ:

Od pokušaja da pomogne svojim kolegama teniserima sa slabijim rangom i primanjima ispao je „grbav“ u očima zapadnih medija, a od osuda zbog Adrija tura, išlo se dotle da su ga neki proglašavali „kovidiotom godine“.

Bio je na meti kritika i zbog formiranja asocijacije tenisera nezavisne od Saveta igrača ATP-a, pričao je o tome kako su mu neproverene vakcine nepoželjne.

Sve to se uglavnom izvrtalo i nakupljalo kao talog kojim je pravljena neka vrsta fronta protiv mnogih stvari koje radi. O ovom „frontu“ govorio je posle meča sa Milošem Raonićem na Australijan openu.

„To je kao Pandorina kutija. Ako sada krenemo da govorimo o tome, nećemo stati večeras. Verovatno je tu milion različitih razloga. Iskreno, pomirio sam se sa time. Ne mogu da kažem da me ne dotiče – naravno da me nepravda ili nekorektan odnos nekog medija dotakne, čovek sam od krvi i mesa, imam emocije i naravno da mi ne prija, voleo bih da imam lep odnos sa njima, ali očigledno je da to nije uvek moguće. Trudim se da se fokusiram na pozitivne stvari, na pozitivne članke i tekstove“, rekao je Đoković, a preneo Sport klub.

Objasnio je da ne može da utiče na to šta neko o njemu piše i na koji način to radi.

„Ja mogu da utičem jedino na ono što ja radim, ne na ono što drugi pišu o meni, kako me osuđuju ili kritikuju, to je već na njima i ja ne mogu na to da utičem. Više od 15 godina sam na Turu i svako ko prati tenis zna moju evoluciju kao osobe i kao igrača. Nikada nisam imao problem da kažem ono što mi je na umu i to se nije svidelo i ne sviđa se verovatno nekim ljudima. Pričam stvari koje možda ne odgovaraju nekom establišmentu, monopolu – u vezi s politikom u tenisu na primer. U suštini, zameram se ljudima i onda se takve stvari dešavaju“, dodaje Đoković.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair)

Nastavlja rečima da zna „ko je, odakle je i da će to uvek ponosno isticati“, navodeći da ume i da se zahvali, ali i izvini kada pogreši. Svestan je i da njegove greške teže dobijaju oprost u javnosti.

„Ne želim sada da sedim ovde i da kukam kako možda imam nekorektan tretman od strane javnosti, apsolutno ne. Onaj ko želi da me podrži i razume, on će to i uraditi. Onaj ko želi da me kritikuje i ima neku agendu u tom kontekstu, nastaviće to da radi. Mislim da ste dovoljno u teniskom svetu da znate koji su to ljudi koji imaju tu agendu već godinama, ali to je OK, nemam problem da s bilo kime razgovaram i da bilo kome odgovorim na pitanje“, naveo je Novak.

Ono što mu smeta jesu kritike bez osnovane pozadine. Takvih je prethodnih dana bilo u vezi sa povredom mišića stomaka na meču protiv Tejlora Frica. Bilo je neizvesno hoće li Đoković posle pet setova sa Fricom uopšte moći da izađe na megdan Raoniću u četvrtom kolu.

Još kad je otkazao trening u subotu, veo sumnje je bio još veći. Ipak, oporavio se u hodu i uspeo da pobedi i Kanađanina sa 3-1.

„Naravno da boli kada dođe kritika bez argumentovane pozadine i kada si drugačije tretiran, ali to je put koji sam ja odabrao. Kao što sam rekao, zameram se verovatno društvu koje želi da zadrži status kvo u kojem oni mogu da uživaju korist od toga na razne načine, a ja ne želim to da dozvolim. To je to, to je začarani krug“, naveo je prvi reket planete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare