Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Prolazio je kroz svakakve situacije u karijeri srpski teniser, ali nikada mu nije bilo teže da organizuje kalendar takmičenja. Za nekog ko je profesionalac to je jedna od najtežih pozicija.

Novak Đoković ne zna da li će moći da igra na US Openu od 29. avgusta do 11. septembra, ne zna da li će pre toga moći da igra na mastersu u Sinsinatiju, po svemu sudeći neće igrati u Torontu, a otkazan je masters u Šangaju „zbog ograničenja u vezi sa koronavirusom“.

PROČITAJTE JOŠ

To stavlja Novaka u izuzetno neugodnu sitauciju. Dobra vest je što na svim ovim turnirima ne brani nijedan bod, osim na US Openu na kom brani 1.200. To znači da će mu se za toliko umanjiti bodovni saldo ukoliko ne bude dobio priliku da igra (za to bi SAD trebalo da dozvole ulazak u zemlju nevakcinisanim strancima).

„Čudna je to situacija, ali sam na odmoru bez obzira na to da li igram turnire. Odmaraću nekoliko nedelja, dobio sam mnogo toga, čekaću dobre vesti iz SAD, nadam se da ću igrati dva ili tri turnira pre US Opena. Ako se to ne desi, videću kako će izgledati moj raspored. Mislim da me osvajanje grend slema kvalifikuje za Završni turnir, osim ukoliko nisi van Top 20. Neću stavljati sebi pritisak da igram neki raspored, ostvario sam istorijski rekord po broju nedelja na prvom mestu. Sada mi je prioritet grend slem, još nismo pričali o rasporedu, treba da vidimo kakve su vesti iz SAD“, pojasnio je Đoković.

Srpski teniser tako mora brižljivo da planira raspored, a ironično je da do sada od 23. do 25. septembra sigurno igra turnir na kom ne može da zaradi nijedan ATP poen. Prihvatio je da se pojavio na Lejver kupu, verovatno po poslednji put sa Rodžerom Federerom, Rafealom Nadalom i Endijem Marijem na istom turniru.

Uz to Novak mora da brine da ostane barem u Top 20, jer bi tako mogao da se takmiči na Završnom mastersu koji se igra od 13. do 20. novembra u Torinu.

To bi mogao da bude ujedno i jedini turnir koji će Đoković odigrati do kraja godine, uz masters u Parizu koji je na programu od 29. oktobra do 6. novembra. On u Francuskoj brani titulu i 1.000 poena, u finalu je savladao Danila Medvedeva sa 4:6, 6:3, 6:3.

Srpski teniser će gotovo izvesno igrati za Srbiju u Dejvis kupu od 16. do 18. septembra, u grupi B sa Španijom, Kanadom i Južnom Korejom. To će bez ikakve dileme biti istinski spektakl. U Valensiji će srpski igrači pokušati da zauzmu jedno od prva dva mesta i tako zauzmu mesto u nokaut fazi, od 23. do 27. novembra.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ipak, ostaje pitanje šta će Đoković raditi u međuvremenu, ima neobično malo obaveza.

Najavio je da će verovatno do početka avgusta biti na odmoru, a onda će donositi odluke gde će igrati. Ne želi da juri bodove, ali svakako ni ne želi da strepi pred Završni masters.

Tokom avgusta ne može da se takmiči ni na jednom ATP takmičenju, a u oktobru bi potencijalno mogao da se nađe na turniru u Beču, koji bi mogao da mu donese do 500 ATP bodova (24-30. oktobar), ali je pitanje da li bi rizikovao da igra nedelju dana pred masters u Parizu. Istovremeno je teško očekivati putovanja u Tokio ili Kazahstan početkom oktobra da bi igrao turnir iz serije 500.

Đoković do kraja godine može da izgubi 2.800 bodova od ukupno 4.770, pa bi mogao da bude na ivici da ispadne iz Top 20. Niko ne može da pretpostavi kakav je plan koji je u jednom trenutku najavio kao realnu mogućnost da do kraja godine odigra samo Završni turnir u Torinu. Naravno, Dejvis kup je u toj konstataciji gotovo podrazumevao… Još jedna velika odluka je pred Đokovićem koji ne želi sebi da dozvoli pauzu od gotovo dva meseca.

BONUS VIDEO Đoković tradicionalno jede travu posle osvajanja Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare