Foto: TANJUG/AP Photo/Alberto Pezzali

U velikom finalu Vimbldona gledaćemo Novaka Đokovića protiv Karlosa Alkaraza (nedelja, 15), ali šta da gledamo Novaka protiv Novaka?

Foto: Nova.rs

Džejms Blejk je istakao da bi Novak iz 2023. godine savladao onog koji je osam godina mlađi. Ipak, Đoković ima nešto drugačiji pogled na to

Kada bi podvukao paralelu i napravio razliku između Đokovića sada i onog od ranije, ne zna da li bi dao prednost onom koji se nalaze u veteranskim godinama (doduše veteranske za ostale igrače).

PROČITAJTE JOŠ

„Hmmm, nisam baš siguran. Mentalno bih verovatno bio stabilniji ovaj sadašnji Novak, iskustvo je na njegovoj strani. Onaj mlađi Novak je bio za nijansu brži i u nekim segmentima možda bolji, ali u nekim i ne, recimo, sada osećam da sam bolji na volejima nego pre deset godina. Svaka faza ima nešto svoje, nisam baš siguran da bih sad razbio Novaka od pre deset godina“, počeo je Đoković.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Istakao je period kada je zapravo igrao najbolji tenis u karijeri. To je period u kom je stigao do 21 od 22 finala velikih takmičenja.

„Spomenuli ste 2011. godine, ali ja bih izdvojio onaj period 2015. i prvu polovinu 2016. godine – tada sam se osećao najkompletnije i najkonzistentnije. U tom periodu sam igrao skoro 20 finala u nizu, osvojio tri od četiri slema (četiri u nizu, prim. aut). Tu sam bio na vrhuncu forme“.

Nole je sam više puta istikao da su mu sada drugačiji zadaci i ciljevi.

„Tada mi je bilo bitno da igram što više turnira, da skupljam što više bodova, pratio sam neke druge stvari i druge prioriteti. Slemovi su uvek bili vrhunac, ali su mi i ostali turniri bili veoma važni. Sada su mi slemovi jedino važni, uz još ponešto, kao igranje za reprezentaciju, a ostali turniri su mi priprema za slemove“, ne ostavlja nikakvu dilemu još jednom srpski šampion.

„Jedva čekam da igram za Srbiju“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U godini kada je Đoković porušio gotovo sve teniske rekorde koji postoje i kada nastavlja da pomera granice do te mere da je teško da će neko uskoro uspeti da ga ugrozi, sami nastupi na grend slem turnirima ne zadovoljavaju šampionski apetit.

Želi da opet napadne trofej sa Srbijom (ima jedan Dejvis kup i jedan ATP kup), iako se grupna faza u Malagi igra u izuzetno nezgodnom terminu, kao i prošle godinu. Ukoliko Đoković dođe do finala US Opena (10. septembar), samo dva dana kasnije će igrati za Srbiju. To praktično znači da će direktno avionom iz Njujorka za Valensiju za željom da Srbija izbori prolaz u grupi sa Španijom, Češkom i Južnom Korejom od 12. do 17. septembra.

Istakao je da jedva čeka da ponese dres Srbije i da se već čuo sa selektorom Viktorom Troickim.

„Igraću ove godine. Radujem se tome. Nisam igrao prošle godine, bilo mi je krivo jer sam se nadao da će momci da prođu grupu u Valensiji, pa da im se pridružim u Malagi. Taj format je ustaljen već nekoliko godina, imali smo tešku grupu prošle godine. Nadam se da ću biti zdrav i da ću biti na raspolaganju. Jeste da je raspored nezgodan, da je u nedelji posle finala US Opena, ali rekao sam selektoru Troickom da sam tu i jedva čekam“, iskren je bio Đoković.

Ovako ironičnog Novaka još niste videli

Novak Đoković Foto:REUTERS/Dylan Martinez

Đoković je tokom polufinala sa Janikom Sinerom imao rasprave s publikom, najgore je bilo sredinom trećeg seta, spasao je dve brejk lopte i to nakon što ga je publika provocirala. Promašio je prvi servis, počeli su da mu se podsmevaju, a u jednom trenutku se jedan navijač prodrao i „Vamos Rafa„.

Ipak, ni to ga nije izbacilo iz ritma. Spasao je obe, a onda poručio navijačima da plaču. Ili ipak ne? Evo šta on kaže ironično kao nikada do sada.

„Sočivo, apsolutno. Zaglavilo mi se nešto u oku u tom trenutku, video sam da je snimila kamera, nešto sam se rastužio zbog tog sočiva, a klima je jaka, osušile su se oči, malo me zabolelo. Nešto mi je upalo u oko, zapravo, drago mi je da su oni to prepoznali“, poručio je ironično Đoković.

U nedelju igra veliko finale Vimbldona protiv Karlosa Alkaraza od 15 časova. Za 24. grend slem titulu i rekordnu osmu na travi u Londonu.

BONUS VIDEO Novak u ratu sa publikom