Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Odlučio se na promenu pred veliko finale Vimbldona.

Foto: Nova.rs

Novak Đoković je još jednom, deveti put u karijeri u finalu Vimbldona (7-1). Tamo ga čeka Karlos Alkaraz i on je poslednja prepreka do 24. grend slem titule nakon što je Janik Siner počišćen sa terena sa 6:3, 6:4, 7:6(4) u polufinalu.

PROČITAJTE JOŠ

„Imao sam ranije sujeverja, sada nemam uopšte. U prvoj fazi moje karijere sam morao da se brijem… Mada, dok mi je đed još bio živ, on bi me opominjao da se obrijem. Sada sam pustio bradu jer žena kaže da mi lepo stoji – moram da slušam ženu, kažu da je to recept za srećan i dug život (smeh). Skratiću je malo za finale, moram“, najavio je promene u izgledu Đoković za finale.

Foto: AP Photo/Alastair Grant

Poznato je da je izuzetno sistematičan, pa mnogi govore da je profesionalizam podigao na novi nivo.

Ipak, sam je ponovio da više nikakvih sujeverja nema, osim da voli da ima uobičajene prakse koje ponavlja pred svaki meč, ali na to da ima bradu i nismo navikli.

„Imam rutine, ali nemam sujeverja poput toga da moram da spavam uvek na određenoj strani kreveta, mada se trudim da mi glava bude okrenuta ka istoku ili ka severu. To je bitno, ali sve ostalo, ništa nemam“, objasnio je Đoković.

„Jedva čekam da igram za Srbiju“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U godini kada je Novak Đoković porušio gotovo sve teniske rekorde koji postoje i kada nastavlja da pomera granice do te mere da je teško da će neko uskoro uspeti da ga ugrozi, sami nastupi na grend slem turnirima ne zadovoljavaju šampionski apetit.

Đoković želi da opet napadne trofej sa Srbijom (ima jedan Dejvis kup i jedan ATP kup), iako se grupna faza u Malagi igra u izuzetno nezgodnom terminu, kao i prošle godinu. Ukoliko Đoković dođe do finala US Opena (10. septembar), samo dva dana kasnije će igrati za Srbiju. To praktično znači da će direktno avionom iz Njujorka za Valensiju za željom da Srbija izbori prolaz u grupi sa Španijom, Češkom i Južnom Korejom od 12. do 17. septembra.

Istakao je da jedva čeka da ponese dres Srbije i da se već čuo sa selektorom Viktorom Troickim.

„Igraću ove godine. Radujem se tome. Nisam igrao prošle godine, bilo mi je krivo jer sam se nadao da će momci da prođu grupu u Valensiji, pa da im se pridružim u Malagi. Taj format je ustaljen već nekoliko godina, imali smo tešku grupu prošle godine. Nadam se da ću biti zdrav i da ću biti na raspolaganju. Jeste da je raspored nezgodan, da je u nedelji posle finala US Opena, ali rekao sam selektoru Troickom da sam tu i jedva čekam“, iskren je bio Đoković.

Ovako ironičnog Novaka još niste videli

Novak Đoković Foto:REUTERS/Dylan Martinez

Đoković je tokom polufinala sa Sinerom imao rasprave s publikom, najgore je bilo sredinom trećeg seta, spasao je dve brejk lopte i to nakon što ga je publika provocirala. Promašio je prvi servis, počeli su da mu se podsmevaju, a u jednom trenutku se jedan navijač prodrao i „Vamos Rafa„.

Ipak, ni to ga nije izbacilo iz ritma. Spasao je obe, a onda poručio navijačima da plaču. Ili ipak ne? Evo šta on kaže ironično kao nikada do sada.

„Sočivo, apsolutno. Zaglavilo mi se nešto u oku u tom trenutku, video sam da je snimila kamera, nešto sam se rastužio zbog tog sočiva, a klima je jaka, osušile su se oči, malo me zabolelo. Nešto mi je upalo u oko, zapravo, drago mi je da su oni to prepoznali“, poručio je ironično Đoković.

U subotu ga očekuje jedan nešto duži trening, a u nedelju igra veliko finale Vimbldona protiv Karlosa Alkaraza od 15.00. Za 24. grend slem titulu i rekordnu osmu na travi u Londonu.

BONUS VIDEO Novak u ratu sa publikom