Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Vimbldon ulazi u samu završnicu, a čitav teniski svet želi da u finalu vidi jubilarni 60. okršaj najvećeg rivalstva u muškom tenisu.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković na Rafaela Nadala, kakav bi to okršaj bio za pehar Vimbldona. Do tog momenta Đoković mora da preskoči još Kamerona Norija, dok Nadal ima i stepenicu više. Džejms Blejk, legendarni teniser koji je nekada zauzimao i 4. mesto ATP liste, samo je potvrdio za Nova.rs ono o čemu se očigledno uveliko priča u prostorijama Ol-Ingland kluba.

PROČITAJTE JOŠ

Iako većina ljudi voli da bude oprezna u najavama, Blejk kao direktor turnira u Majamiju zna šta bi najbolje prodalo karte, ali i šta bi zauvek ušlo u istoriju.

„Nadam se da će Novak i Nadal biti u finalu! To su dva najveća tenisera svih vremena, baš bih voleo da vidim njihovu bitku na najvećoj pozornici. Voleo bih da vidim i ta prilagođavanja koja bi Novak mogao da napravi zbog igranja na travi. Baš bih voleo da gledam to finale“, rekao je za Nova.rs legendarni Blejk.

Srpski teniser je do sada šest puta podigao trofej na Vimbldonu, a sa sedmim bi se izjednačio po broju trofeja sa Pitom Samprasom. Ispred njega bi ostao još samo Rodžer Federer sa osam.

„Novak je odličan igrač na travi, uvek sam mislio kada je Federer počeo da dominira na travi da nikada nećemo videti nikog takvog. Novak bi do kraja karijere mogao da zaseni Rodžerove rekorde na travi, jer se kreće neverovanto dobro, voleo bih da vidimo da li može da preokrene sve“, poručio je Amerikanac.

Napravio je paralelu između Novaka na početku karijere kada ga je upoznao i Đokovića sada.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

„Novaka je tada bilo veoma lako ‘zgotiviti’. Sve je zasmejavao, radio je imitacije, zezao se… Svideo mi se tada. Sada? Smešan, sjajan tip… Barem za mene. Razumem da je sada mnogo ozbiljniji u dosta stvari, ali kada ga vidim u Majamiju, na US Openu ili gde već, odlično se slažemo i stvarno mislim da je on najiskrenije dobra osoba kojoj je stalo do drugih“.

PTPA (Udruženje profesionalnih tenisera) i dalje nije organizacija koja pravi razliku u tenisu, ali bi uskoro i to moglo da se promeni.

„Svako je osoba za sebe. Zato je ovo toliko sjajan sport, svako je na nekom svom putu i svi biraju čime će da se bave, ali i na koji način žele da uspeju. Za njega je to nešto čemu je posvetio svoje vreme i energiju, ali se i žrtvovao za to. Ne znam tačno sve detalje PTPA i svega što zastupaju, ali ono što definitivno znam je da oni pokušavaju da naprave uniju među igračima“, rekao je Blejk.

Pojasnio je da se pre ili kasnije uvek dešava da neka generacija oformi ovako udruženje.

„Mislim da je svaka generacija igrača to barem nekada pokušala. I nikada im nije uspelo, jer mnogo igrača želi nešto različito, sebi svojstveno. Ono što je najbolje za Novaka nije najbolje za 100. na svetu, ili 400. na svetu, ili 300. dubl igrača na svetu… Ima mnogo ideala zbog kojih je baš teško da svi razmišljaju isto. To što on pokušava da uradi – alal vera, nadam se da će uspeti, ali mnogo generacija pre njega to nije uspelo da izvede. Teško je boriti se protiv ATP. I oni pokušavaju da urade ono što je najbolje za igrače. To su samo različiti načini, nadam se, pokušavanja da svi urade istu stvar, a on je doneo odluku da je njegov način najbolji i da vredi boriti se za to“, završio je Blejk.

BONUS VIDEO Novak Đoković posle velikog preokreta prošao u polufinale Vimbldona

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar