Bravo, majstore, sad u napad po sedmu titulu Vimbldona.

Grafika: Slađana Đermanović

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona pobedom nad Janikom Sinerom u pet setova 5:7, 2:6, 6:3, 6:2 i 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je još jednom „pokidao živce“ svojih navijača, pre nego što je počeo da igra vrhunski, kako ume i da onda podseti Sinera zašto je jedan od najboljih u istoriji „belog sporta“.

Siner će morati da shvati da se grend slemovi igraju na pet dobijenih setova i da posle dva ništa nije rešeno. A posle prva dva seta, Novak je delovao pogubljeno. Onda kada je to prestao da bude, Siner više nije imao odgovor i počeo je da gubi konce igre.

Srbin će stoga u polufinalu Vimbldona igrati protiv boljeg iz okršaja Kamerona Norija i Davida Gofana.

Sve je po Đokovića delovalo kako treba, ali samo na početku… Novak je izašao na teren „našpanovan“, bar je tako izgledalo, što je izgleda bila optička varka.

Kao da je u trenutku samo nestao, da je odšetao sa terena i prepustio Sineru da tako lako dođe do prva dva seta.

Samo je naglo usporio, povukao ručnu i kao da je branilac trona i šestostruki osvajač Vimbldona dozvolio sopstveno mučenje na Centralnom terenu.

Foto: Printscreen Sport klub/Video

Greškama je 20-godišnjeg rivala pretvorio u mašinu za koju nije imao nijedno rešenje u prva dva seta.

Početak je bio idealan, sa nulom je uzeo uvodni gem, potom napravio brejk i za devet minuta je na semaforu bilo 3:0, uz samo jedan izgubljen poen na svoj servis.

Mogli su i britanski princ i princeza, Vilijam i Kejt, da uživaju u tim trenucima, ne još dugo. Kontrolisao je Đoković dešavanja na terenu, a onda na 4:1 prokockao brejk šansu i tada kao da je sve nekontrolisano krenulo nizbrdo.

Da je tada slomio otpor 20-godišnjeg Italijana, gotovo izvesno bismo gledali drugačiji meč. Ovako je Siner zaigrao čudesno i počeo da se pita baš za sve.

Nevoljno je Đoković klimao glavom, naprasno više nije imao nijedno rešenje za Sinera, već se udarao reketom u butine tražeći način da se razmrda.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nije treći teniser sveta pokazivao emocije ni kada su stvari išle kako treba, ni kada nisu. Ni u jednom trenutku nismo videli viku, poruku za tim u boksu, ništa.

Kao da mu se nije ni igralo u drugom setu, u kojem je Siner blistao i došao na korak do trijumfa, ali…

Ako je neko uspevao toliko puta da se vrati i pobegne sa ivice ambisa, onda je to Novak Đoković. Prvo je promenio taktiku – stajao je znatno bliže osnovnoj liniji sa ciljem da napadne drugi servis rivala i to je brzo dalo rezultat, jer je sa nulom napravio brejk za 3:1 u trećem setu.

Bio je to taj gem za buđenje i visoko podignutu pesnicu koju smo toliko čekali da vidimo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Tražio je i podršku publike, trgao se iz sna i zaigrao bar delimično kako ume. Dovoljno da produži borbu za polufinale i pokaže kako se ama baš nikada ne predaje.

Početak četvrtog seta doneo nam je potvrdu da je na terenu neki drugi Novak, koji kao da se vratio sa jedne od svojih „toilet break“ pauza i već u prvom gemu smo videli agresivnost i preciznost.

Uz naravno, demoralisanog Sinera koji nije naučio lekciju da sa Đokovićem, Nadalom i Federerom, nema popuštanja do kraja, pa je kažnjen brejkom već u prvom gemu četvrtog seta.

Odigrao je na brejk šansi u sredinu, Đoković je uzvratio dubokom lopticom, a onda je Italijan poslao loptu u aut.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Samo dva poena ranije pogodio je na prvoj brejk lopti fantastičnu dijagonalu, ali je Đoković podigao nivo igre i više je pritiskao protivnika preciznijim udarcima.

To se videlo i kada je naterao Sinera da pogreši za brejk i 1:0 u četvrtom setu. Brejk je potvrdio sjajnim servisom i brzo je poveo 2:0.

Nije prošao lob Đokovića za tri brejk lopte u trećem gemu, a na Sinerovom licu se posle prva dva izgubljena poena videlo da je u tim momentima malo pogubljen.

Novak je pogodio mrežu u poenu za 30:30, kada je Siner uspeo da vrati oštar i jak ritern Srbina u polje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Ipak, to nije spasilo Italijana. Jedan Janikov forhend napolju, onda jedna paralela Đokovića koja je obrisala liniju, duplirali su probleme za Sinera, ali i brejk za Đokovića – 3:0.

Nakon što je Srbin lagano i brzo potvrdio i drugi brejk, Siner je uspeo da se upiše na semafor za 4:1, ali je već bilo kasno da se zaustavi „lokomotiva“ u kakvu se Đoković pretvorio.

U prva dva gema petog seta bilo je vidno da je Siner podigao nivo igre. Ali, baš u trećem gemu Italijan je „zapeo“.

Napravio je dve greške, pogodio je mrežu relativno slabim i ne tako komplikovanim udarcem i predao je brejk rivalu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Đoković je u tim momentima ušao u seriju drop-šotova, potvrdio je brejk sa nulom i otišao na 3:1.

Siner je zaigrao malo bolje na svom servisu, ali je Srbin u šestom gemu volejem na mreži opet bez izgubljenog poena potvrdio brejk za 4:2.

Čim se to desilo, moral je Sineru dodatno opao, jer je Đoković crpio svoju snagu i dobru igru i iz prvih servisa koji su išli kako je samo mogao da poželi.

Nije ništa prepuštao slučaju, „namirisao“ je da je Siner već u nokdaunu i to je potvrdio novim brejkom u sedmom gemu, posle čega je servis ostao formalnost za pobedu.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Đoković - Siner 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar