Novak Đoković,. Novak Djoković i Muhamed Ali
Novak Đoković i Muhamed Ali Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco/Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Novak Đoković ne ostavlja nikog ravnodušnim, po ko zna koji put. Potvrdio je da je spreman da se odrekne jednog karijernog sna zbog stava o vakcinaciji.

„Ako ste profesionalni takmičar, morate da imate ciljeve, nešto čemu ćete da težite. Morate da imate mentalni mir. Potrebno je da radite na nečemu i da sebi postavite ciljeve na dnevnoj bazi, kratkoročne i dugoročne. Za mene, dva najveća dugoročna cilja su da imam najviše grend slem titula u istoriji tenisa i drugi da budem igrač koji je najduže broj jedan u istoriji sporta“, rekao je Đoković u martu 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je to pred 311. nedelju na vrhu ATP liste i prestizanje Rodžera Federera (310), Novak sada „gazi“ 360. nedelju i odavno je nadmašio konkurenciju, ostao mu je samo napad na apsolutni rekord Štefi Graf, koja je bila 377 puta na vrhu nedeljne liste.

Pandemija koronavirusa promenila je situaciju i na to utiče Novakov stav o vakcini, odbija je i to nije promenila čak ni australijska deportacija.

O tome je sa njim razgovarao novinar BBC-ja Amol Radžan. Evo i dijaloga:

Radžan: Da li si spreman da se odrekneš prilike da, postaneš najveći teniser koji je ikada uzeo reket u ruke, statistički? Zato što imaš tako snažna osećanja po ovom pitanju?

Novak: Da.

Radžan: Ako to znači da ćeš propustiti Rolan Garos, Vimbldon… Da li je to cena koju si spreman da platiš?

Novak Djokovic
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Novak: Da, spreman sam da platim tu cenu.

Radžan: Zašto Novače, zašto?!

Novak: Zato što mi odlučivanje o sopstvenom telu važnije od bilo čega.

Ta cena prilično je visoka i Novak je spreman na rizik da ga pamte kao antivaksera, umesto kao najboljeg igrača svih vremena, koji je „arhivirao“ Federera i Nadala u njihovom zenitu karijere.

„Time što sebi oduzima priliku da se takmiči na grend slemovima, on sigurno ugrožava svoje šanse da bude najveći igrač svih vremena i mislim da to dovoljno govori o njegovoj hrabrosti, uverenju i stavu da je to ono što je najbolje za njega. Mogli biste pomisliti da će vrlo malo toga uticati na njegovo mišljenje“, iskren je bio Tin Henman kada je analizirao Novakovu situaciju.

Šta god mislili o Novakovom stavu o vakcinaciji, nema dileme da je ovoliko hrabrosti i ludosti u karijeri imao još samo Muhamed Ali.

Na stranu istorijski momenat, kontekst i ugao priče, nećemo porediti teret odluke, već samo spremnost da se ostane bez istorije.

Muhamedu je uspelo da postane i za mnoge ostane najbolji bokser svih vremena, na Novaku je da to učini i po najvažnijim parametrima u svetu tenisa.

Muhamed Ali Foto: – / World history archive / Profimedia

„Nemam problema sa Vijetnamcima. Oni me nikad nisu nazvali crnčugom. Neću da putujem 16.000 km da bih pomogao u ubijanju i paljenju drugih ljudi samo da bih pomogao dominaciju belih robovlasnika nad tamnim ljudima širom sveta. Ovo je vreme i doba kada takvo zlo mora da nestane. Zašto bih bacao bombe i pucao na smeđe ljude u Vijetnamu kada su takozvani crnci u Luizvilu tretirani kao psi i oduzeta su im osnovna ljudska prava“ govorio je svojevremeno Muhamed Ali, koji nije želeo da se odazove u vojsku.

Pretili su Aliju zatvorskom kaznom i kada je došao na regrutaciju u Hjuston, prozvano je njegovo ime tri puta, ali nije istupio.

Osuđen je pred potpuno belom porotom na pet godina zatvora i 10.000 dolara novčane kazne, a pošto je žalba odmah uložena uz plaćanje kaucije, Ali nije išao u zatvor.

Ipak, tri i po godine nije mogao da ima zvanične mečeve, toliko je bilo potrebno da njegova žalba stigne do Američkog vrhovnog suda, koji ga je oslobodio.

Prelazak u islam je bio deo njegove odluke da ne ide u rat, mnogi su Alija osuđivali i zbog promene imena Kasijus Klej, on je odgovarao da je to ime previše „robovsko“.

Foto:Ei Scan / Zuma Press / Profimedia

„Ukrali su mu tri najbolje godine njegove karijere. Kada je bio na vrhuncu nije mogao da boksuje“, govorio je njegov trener Anđelo Dandi.

Kada se vratio boksu, počela je najbolja era u istoriji boksa, u kojoj su učestvovali još Džo Frejzer i Džordž Forman, ali niko nije pomutio slavu Alija.

Novak sada ima želju da istoriju ispiše na Vimbldonu i Rolan Garosu, ukoliko mu okolnosti to dozvole, na šta je i Ali morao da čeka. Ako dobije zeleno svetlo, nema sumnje da će se Rafael Nadal suočiti sa najmotivisanijim Đokovićem u karijeri – plesaće kao leptir i ubadati kao pčela, doduše reketom, ne u rukavicama.

BONUS VIDEO Novak Đoković spektakularno dočekan u Budvi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare