Novak Đoković, Miljan Amanović, Marko Paniki, Goran Ivanišević, Stiven
Foto: Nova.rs

Sa Đokovićem je na svakom treningu, svi bi ga prepoznali, a retko ko bi se setio njegovog imena. Ipak, njegova uloga je izuzetno bitna.

Foto: Promo
Foot:Nova.rs

Marko Paniki od 2019. godine radi sa Novakom Đokovićem kao njegov kondicioni trener, a u toj ulozi je zamenio Gebharda Griča. Paniki je doneo čitav set novih veština, vežbi, ali i znanja i iskustva koji su dodatno unapredili igru osvajača 23 grend slem titule.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je pojasnio specijalnu ulogu koju obavlja ovaj Italijan.

„Marko Paniki je moj kondicioni trener koji je u tom poslu već više od 35 godina. Ima fakultetsko obrazovanje biomehanike, anatomije, posture tela – to su tehničke stvari koje su jako važne u razumevanju celog kinetičkog lanca kod određenog udarca. Sa servisom imam najviše problema u održavanju nivoa i ritma na ovom turniru, pa o tome najviše razgovaram s njim i sa Goranom“, počeo je Đoković.

Novak Đoković i Marko Paniki
Foto: Nova.rs

Pojasnio je o čemu voli da govori sa Panikijem, što još jednom pokazuje kakav je perfekcionista.

„Prija mi razgovor sa Markom jer ulazimo u sitnice, ulazimo u suštinu – pokušavamo da razumemo šta prouzrokuje neku grešku u tom kinetičkom lancu, neki pokret koji napravim i koj izazove pogrešno izvođenje. To radimo na treninzima, u danima kada nemam mečeve.“

Ima različite signale koje koristi sa timom, ali je posebno zanimljivo ko je zadužen da prenese informacije.

„Tokom mečeva, to su specifični signali ili podsetnici na stvari koje smo se dogovorili uoči izlaska na teren. Sva četvorica mi komuniciraju, to zavisi od momenta, uvek kažem: „Rođo (Miljan Amanović), Rođo, ti!“, pošto on ima krajiški glas, njega čujem i kad je buka (smeh). Goran i Marko imaju malo slabije glasne žice, pa ih teže čujem.

Ukazuje mu na greške koje pravi.

„Svako ima svoju ulogu, pronalazimo načine da mi pomognu u meču. Razgovarali smo o tome, sada je koučing dozvoljen i želim da ga iskoristim maksimalno, pogotovo u trenucima kada osećam da nešto ne ide kako bih voleo, a ne mogu možda u tom trenutku to sâm da osvestim, i da pronađem rešenje. Dobro je imati sa strane nekoga ko te poznaje i ko može da primeti šta radiš pogrešno, i da ti skrene pažnju.“

Novak Đoković, Goran Ivanišević i Marko Paniki
Foto: Nova.rs

Ipak, nije samo fizička priprema, već kao što je već toliko puta govorio do sada i psihološka.

„Dakle, Markova uloga je velika, staložen je, mnogo ima životnog iskustva i u svojoj oblasti, ali i iz psihologije. Dosta vremena provodimo zajedno i dosta razgovaramo, on je sa mnom na pripremama još od kondicionog dela. Dobro se poznajemo i komunikacija nam je temeljna“, završio je srpski as.

BONUS VIDEO Novak ostvario novu pobedu na US Openu