Foto: youtube.com

Lejver kup održava se od 24. do 26. septembra 2021. i teniski spektakl proći će bez najboljeg igrača sveta, Novaka Đokovića.

PROČITAJTE JOŠ

Biće ovo četvrti Lejver kup, takmičenje koje predstavlja nadmetanje timova Evrope i Sveta.

Održaće se u Bostonu posle pauze, jer 2020. takmičenje nije održano zbog pandemije koronavirusa koja je poremetila kalendar i nije bilo moguće uskladiti se zbog pomeranja Rolan Garosa.

Sada su se otvorili uslovi za turnir, na kom će u ulozi kapitena biti Bjorn Borg i Džon Mekinro.

Borg će biti zadužen za partije Danila Medvedeva, Stefanosa Cicipasa, Aleksandra Zvereva, Andreja Rubljeva, Matea Beretinija i Kaspera Ruda, sa druge strane Mekinro vodi računa o sledećim igračima Feliks Ože-Alijasim, Denis Šapovalov, Dijego Švarcman, Rajli Opelka, Džon Izner i Nik Kirjos.

Evropska alternativa je Felisijano Lopez, rezerva Sveta je Džek Sok.

Nema tri najveće zvezde, Rodžer Federer je odustao još 15. avgusta zbog povrede desnog kolena, Nadal ima problem sa stopalom, a Đoković je rešio da malo više vremena posveti sebi i porodici.

Novaka nije bilo ni 2019. godine, učestvovao je samo 2018. kada je nastupio uz Rodžera Federera.

Bilo je tada zanimljivo videti dva velikana na istoj strani, ali se to neće ponoviti, a Evropa je odnela trijumf sa 13-8.

Tada su Federer i Đoković čak igrali u dublu i izgubili od Kevina Andersona i Džeka Soka, sada se već vidi da mlađi igrači polako preuzimaju primat.

Pred Novakom je sada samo pitanje šta i kada želi da igra, a to će uglavnom biti i dalje Grend slem turniri.

Odustao je čak i od Mastersa, ima ih 36 i deli rekord sa Rafaelom Nadalom.

Ipak, Novak će uskoro morati da odgovori na pitanja da li ćemo ga gledati na mastersima u Indijan Velsu i Parizu, te Završnog mastersu koji se ove godine prvi put održava u Torinu.

Gotovo je sigurno da će Đoković igrati na Završnom mastersu gde će bi novom titulom se izjednačio sa brojem trofeja sa Rodžerom Federerom koji trenutno ima jedan više (šest prema pet).

Prošle godine je takmičenje završio u polufinalu porazom od Dominika Tima, pa bi sa tri pobede više (izgubio i u grupi od Danila Medvedeva) mogao daleko da podeblja prvo mesto ATP liste i ATP trke. Ovaj turnir bi potencijalno Novaku mogao da donese 1.500 bodova, od čega čak 700 novih.

Ovo bi moglo Novaku da pomogne da završi godinu na prvom mestu, što bi uradio po sedmi put u karijeri i to nije uspeo niko ranije. Trenutno je izjednačen sa Pitom Samprasom sa po šest ovakvih učinaka.

Činjenica da se nakon dugo godina konačno igra u Torinu umesto u Londonu može da učini da Novaku ova ideja bude utoliko interesantnija.

Ipak, najveći znak pitanja je iza Indijan Velsa koji se igra od 7. do 17. oktobra, a koji se često naziva „Petim grend slemom“.

Za sada, uživa u odmoru, boravio je u Bosni i Hercegovini, planira da obiđe i Kosmet, a do oktobra će doneti odluku o Indijan Velsu.

Sam Lejver kup nema veliki takmičarski značaj, osim glamura i elitizma u društvu teniskih legendi. Novaku u ovom trenutku karijerne zasićenosti svime što je uradio, ipak predstoje neki drugi prioriteti, na žalost dobrog dela teniske publike.

BONUS VIDEO – Novakova imperija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar