Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: TANJUG/AP Photo/John Minchillo

Novak Đoković je porazom od Danila Medvedeva u finalu US Opena (6:4, 6:4, 6:4) ostao bez sna o "Kalendarskom slemu". Iako je najavio da će njegovi nastupi do kraja godine biti pod znakom pitanja, imaće barem tri velike odluke koje treba da donese.

PROČITAJTE JOŠ

Dva dana nakon što je Đoković završio istorijsku sezonu sa 27 pobeda na grend slem turnirima, četiri finala i tri titule, došao je trenutak da se gleda u budućnost.

Ipak, još uvek vrele glave Novak nije želeo da govori o izazovima koji ga očekuju.

„Pravo da vam kažem – nemam nikakav plan, apsolutno ništa. Ne znam da li ću igrati bilo šta, bilo gde… Trenutno sam samo ovde, u Njujorku“, rekao je Đoković nedugo posle finala.

Ipak, Novak će uskoro morati da odgovori na pitanja da li ćemo ga gledati na mastersima u Indijan Velsu i Parizu, te Završnog mastersu koji se ove godine prvi put održava u Torinu.

Gotovo je sigurno da će Đoković igrati na Završnom mastersu gde će bi novom titulom se izjednačio sa brojem trofeja sa Rodžerom Federerom koji trenutno ima jedan više (šest prema pet).

Prošle godine je takmičenje završio u polufinalu porazom od Dominika Tima, pa bi sa tri pobede više (izgubio i u grupi od Danila Medvedeva) mogao daleko da podeblja prvo mesto ATP liste i ATP trke. Ovaj turnir bi potencijalno Novaku mogao da donese 1.500 bodova, od čega čak 700 novih.

Ovo bi moglo Novaku da pomogne da završi godinu na prvom mestu, što bi uradio po sedmi put u karijeri i to nije uspeo niko ranije. Trenutno je izjednačen sa Pitom Samprasom sa po šest ovakvih učinaka.

Činjenica da se nakon dugo godina konačno igra u Torinu umesto u Londonu može da učini da Novaku ova ideja bude utoliko interesantnija.

Ipak, najveći znak pitanja je iza Indijan Velsa koji se igra od 7. do 17. oktobra, a koji se često naziva „Petim grend slemom“.

Đoković je nakon finala ostao nešto duže u Njujorku, iako je plan bio da se odmah po završetku finala vrati u Beograd. Ipak, emotivno finale učinilo je da dođe do male promene plana, pa je tek u sredu stigao u Beograd.

Srbin se i dalje nalazi na zvaničnoj listi prijavljenih igrača za ovaj turnir, a pre oktobra će morati da donese konačnu odluku.

Teško je očekivati da će Novak u periodu od dve nedelje dva puta prevaliti put preko Atlantskog okeana, i to kasnije do same zapadne obale (10.256 kilometara). Novak je nedavno prodao i penthaus koji je imao u Majamiju, ali ima još dva stana u Njujorku.

Na Indijan Velsu bi mogao da pokuša da osvoji rekordnu šestu titulu, a ovaj turnir je uvek privlačio veliku pažnju jer se igra u Kaliforniji. Nalazi se nedaleko od „Silicijumske doline“, centra IT sveta, pa se očekuje da veliki broj poznatih ličnosti bude na tribinama.

Veliko je pitanje i da li ćemo Srbina gledati na mastersu u Parizu od 1. do 7. novembra jer je prošle sezone odustao od ovog turnira (igrao u Beču), pa sada neće morati da brani nijedan bod.

Prošle godine mu je poraz Nadala od Zvereva u polufinalu ovog turnira doneo prvo mesto na kraju godine, a ove bi možda mogao da propusti ovaj turnir. Zapravo, ne očekuje se da Đoković nastupa na sva tri turnira, a deluje da će birati između jednog od dva mastersa kako bi što više vremena proveo sa porodicom.

Daleko je realnije da iscrpljeni Novak nastupa samo u Evropi jer su putovanja znatno manja, ali je supruga Jelena doletela u Njujork kod njega, pa ostaje pitanje da li su sa njom došla i deca. Mnogo nepoznatih čini da navijači sa nestrpljenjem očekuju njegovu odluku.

BONUS VIDEO Novak Đoković izjava posle finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare