Novak Đoković Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Meta najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića ponovo je Rodžer Federer i broj osvojenih trofeja na Završnom mastersu, na kojem prvi meč igra od 14 sati protiv Kaspera Ruda ovog ponedeljka.

Postoji mnogo tačaka kroz koje su povezane karijere Đokovića i Federera, a dok srpski teniser privodi kraju sezonu koja bi mogla da bude proglašena i najboljom individualnom u istoriji, deluje pomalo zaboravljeno šta je Švajcarac uradio pre tačno 15 godina.

Novak Đoković od 14 časova igra prvi meč na Završnom mastersu u Torinu. On je nosilac zelene grupe, a prvi protivnik biće Kasper Rud, trenutno osmi teniser sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je do sada samo jednom odmerio snage sa Norvežaninom, u polufinalu mastersa u Rimu slavio je sa 7:5 6:3.

Srpski teniser je ove godine slavio na 27 od 28 grend slem mečeva, osvojio je trofeje na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu, dok je u finalu US Opena poražen od Danila Medvedeva.

Đoković je još jednom pokazao da je razmišljao unapred i dobro raspoređivao snagu, te je odigrao izuzetno mali broj mečeva, ali je pravi vanserijske rezultate. Upisao je 48 pobeda uz šest poraza, a osvojio je titule na Serbia Openu i mastersu u Parizu, nakon gotovo dva meseca bez igranja tenisa.

Sve ovo svedoči da je daleko ispred diretknih konkurenata koji su, sa odsustvom Rafaela Nadala i Federera, od devet do 12 godina mlađi od njega!

Proveo je čitavu godinu na prvom mestu ATP liste (prvi je od februara 2020. godine), srušio je broj nedelja na vrhu ATP liste i do 31. januara 2022. će biti na toj poziciji. Već sada u džepu ima 357 nedelja na teniskom tronu, a u slučaju dobrih rezultata u Parizu mogao bi taj saldo dodatno da popravi.

Gledajte završni Masters u Torinu uz SBB i EON pakete

Mečeve mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

Do sada je Đoković pet puta osvajao Završni masters, uspeo je to da uradi i u Šangaju i u Londonu, a još jedna titula ga deli od Federera koji je najuspešniji na ovim turnirima u istoriji. Ipak, to će Novaku biti samo dodatan motiv jer bi tako mogao da ponovi najbolju sezonu u karijeri Švajcarca.

Federer je tokom 2006. godine slavio na 92 susreta i upisao tek pet poraza (94,84 odsto) uz 12 podignutih trofeja. Osvojio je tada titulu na Australijan openu protiv Markosa Bagdatisa, porazio je Nadala u antologijskom finalu Vimbldona i tako mu se osveti za poraz u finalu Rolan Garosa samo mesec dana ranije. Na US Openu bio je ubedljiv protiv Endija Rodika i tako potvrdio da je u tom trenutku bio najbolji igrač planete.

Stigao je do finala šest masters turnira (učestvovao na sedam), osvojio je četiri na betonu, dok je dva poraza upisao od „kralja šljake“. Stigao je i do titule u Tokiju koja mu je donela 500 bodova, te slavio u Dohi, Haleu i Bazelu, a svaki turnir mu je dodao još 250 bodova na saldo.

Tada je ova sezona nazvana drugom najboljom u istoriji tenisa, jer je gotovo nedodirljiva ona iz 1969. kada je Rod Lejver osvojio „kalendarski slem“. Te sezone je Federer u Dejvis kupu susretu protiv Srbije uspeo da savlada i Novaka sa 6:3, 6:2, 6:3.

Sve ovo je samo dodatan motiv Đokoviću da uz titulu na Završnom mastersu pokuša da ispiše istoriju sa Srbijom u Dejvis kupu, jer bi u novom formatu mogao da odvede našu selekciju do „salatare“. Srbija se nalazi u grupi sa Austrijom i Nemačkom, u slučaju dobrih rezultata će već 30. novembra igrati mečeve četvrtfinala. Završni turnir, tačnije polufinala i finale, igraju se 3, 4. i 5. decembra u Madridu.

BONUS VIDEO Novakovo ludo slavlje nakon pobede Srbije nad Portugalom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar