Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Alberto Pezzali

Au, kakav meč. Teško je i razmišljati trezveno nakon svega ovoga, a ne ostati zarobljen u onim frazama na koje smo tako navikli.

Grafika: Slađana Đermanović

Tri sata i 39 minuta se Novak Đoković poigrao sa živcima navijača, ali je na kraju uspeo da slomi Janika Sinera sa 4:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2.

PROČITAJTE JOŠ

Bukvalno slomi jer u jednom trenutku je Siner i sam osetio kako je zakucati se u zid (najveći neprijatelj svakog tenisera jer je nepobediv, pa je i Đoković dobijao taj nadimak). Imao je sigurnosni pojas i er begove kada je pao na zemlju, ali ne i kada je Đoković prebacio u brzinu više.

Znali su Italijan i Srbin da bi mogli da se susretnu u četvrtfinalu, ali su i pored toga odradili zajednički trening. Đoković je u najavi rekao da ga ga Siner podseća na njega po mnogim stvarima, ali je ovaj meč napravila ona ključna razlika. Kako sam to preveo kolegi iz Italije – inat.

Šmekerski je bio gest Đokovića da pređe preko mreže i proveri da li je sa Sinerom sve u redu. Pomogao mu je i da se uspravi na noge. Kao što je u jednom trenutku i sam meč ličio na susret Aleksandera Zvereva i Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa, tako je i ta situacija neodoljivo podsetila na to. Na sreću brzo se uspravio Siner, a navijač u dresu De Rosija je konačno odahnuo i pustio ruke iz stiska zbog kog su bile mrtvački bele. Tako se nervirao i tako je bodrio svog igrača.

U prva tri gema je Đoković uradio ono što smo očekivali da gledamo tokom čitavog susreta. Agresivan, konstantan na servisu, gotovo da je znao šta će Siner uraditi i pre nego što je to počeo. A onda potpuno gašenje, neobjašnjivo se Đoković povukao i previše, iako je često znao da „tankuje“ kroz takve setove. Siner je napravio dva brejka i propustio priliku da to uradi pri rezultatu (4:4) i u tim momentima nije više ličio na nesnađenog tinejdžera kako obično izgleda.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Drugi set je bio samo nastavak talasa na kom je jahao Siner. Đoković je bio daleko od osnovne linije, nije ličio na igrača kog mnogi smatraju najboljim riternerom u istoriji tenisa. Nije ličio ni na 20-strukog grend slem šampiona. Onda se sve promenilo.

Otkrio je taj delić tajne kada je otišao na pauzu između dva sata. Ogledalce ovog puta nije govorilo „najlepši na svetu ko je“, već je u odrazu Đokovića bilo drugih verovatno znatno sočnijih reči.

„Prva dva seta, u odnosu na poslednja tri, imali smo dva različita meča. Izašao sam otišao do toaleta, pričao sam sebi motivacioni govor u ogledalu, zapravo je to istina. U ovakvim okolnostima kada se ne dešava mnogo pozitivnih stvari, kada lik razbija, potrebna je mala pauza da prikupiš misli i da sastaviš sve što imaš. Napravio sam brejk u trećem setu to je bilo važno, video sam nesigurnost kod njega, a iskustvo mi je pomoglo da se nosim sa ovim. Toalet pauza je bila prekretnica“, rekao je Đoković posle meča.

Onda se na terenu pojavio dvojnik, klon, brat blizanac onog Đokovića koji je dozvoljavao Sineru da se pita za sve na terenu. Izašao je onaj 20-struki grend slem šampiona i čovek koji na Vimbldonu ima šest titula. Prekidač kakav smo viđali i ranije. Off ili On. Izabrao je da se pojavi opet na terenu.

Pogledao se u ogledalo i rekao sebi da pritisak sada ne može da ga mrvi. Ko zna kada će opet igrati grend slem, sada mora da pokaže zbog čega je stigao u London sa zvanjem prvog favorita.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tada je sve krenulo da se preokreće. Kako je vršio sve veći pritisak na rivala, Siner je krenuo da greši. Jednom, drugi, treći put u mrežu… Duple servis greške su sada postajale sve realnija mogućnost, a istovremeno je Đoković uspevao da napravi brejk. Siner nije osvojio nijedan poen na svoj servis. I tada je nesigurnost već postajala sve očiglednija. Propustio je Đoković čak tri set lopte (dve na servis Sinera), a onda je uspeo da završi posao.

Prvi put smo tada videli barem neki pokazatelj iskrene emocije, bez uobičajene teatralnosti. Četvrti set je bio kao šetnja po parku Vimbldona, jednosmerna borba u kojoj se Đoković pitao za sve. Sve do poslednjeg gema u kome oba igrača promašuju, jedan dve brejk lopte, drugi dve set lopte. Na kraju smo se vratili na početak.

Siner je bio plašljiv početkom petog seta nakon što je iskrenuo levi skočni zglob. Hodao je kao po jajima, grešio je neobično mnogo.

Na početku petog seta usledila je prava lavina sa tribina, publika je želela da pokaže koliko joj znači ono što su ova dva igrača prikazala. Starosna razlika od 15 godina bila je izbrisana, a onda je prštalo. Onaj poen kada je na stomaku ležao i kada je raširio ruke kao krila. Imalo je mnogo više simbolike u toj bekhend dijagonali koja nije baš bila pouzdana tokom meča.

Ipak, na kraju je presudilo neverovatno iskustvo Đokovića (37. pobeda zaredom na Centralnom terenu, 26 pobeda zaredom na Vimbdlonu), dok je Siner promašio neke ključne poene.

Ipak, tenis je igra ključnih poena. Koliko puta to treba naglasiti.

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Đoković: Nazdravlje! Kasniš, ali si mi simpatičan pa ću ti odgovoriti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram