Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković je nakon dugo, dugo vremena završio takmičenje na jednom turniru u četvrtfinalu. Nismo navikli na to od najboljeg tenisera današnjice, nismo navikli ni da se to desi na turniru iz serije 500. Ipak, situacija u Dubaiju bila je umnogome različita u odnosu na one kroz koje je ranije prolazio.

Srpski teniser je prvi put u karijeri morao da propusti tačno 80 dana, iako nije bio povređen.

PROČITAJTE JOŠ

Kao što već sada zna verovatno čitava planeta Novak je deportovan iz Australije, nakon što je ministar za imigracije Aleks Hoks iskoristio diskreciono pravo da to i učini. Đoković je tako onemogućen da se takmiči na svom najuspešnijem turniru, na turniru na kom je osvojio devet titula.

Mnogi su se zabrinuli šta se dešava sa Novakom, pogotovo oni koji tenis prate od polufinala većih takmičenja. Ovog puta je Jirži Veseli, Čeh koji je trenutno 123. na planeti, slavio sa 6:4, 7:6(4). Ipak, trebalo bi biti iskren i reći da je ovaj teniser na nivou Top 50 igrača sveta jer su ga teško stanje nakon problema sa koronavirusom, ali i saobraćajna nesrećna usporili i dodatno mu oborili plasman.

Čeh je odigrao na svom najvišem nivou, dok je Đoković pokazao da je u tim momentima bio daleko od svog najboljeg izdanja. Ovo i ne čudi kada se uzme u obzir čitav niz faktora koji su na to uticali i to uglavnom oni mimo tenisa, koji su se odrazili na samu igru.

Đoković je morao da prođe kroz ozbiljne muke u prethodne dve godine, a sve je eskaliralo ovog januara. Srbin je tako u Dubaiju morao da gasi požar na međunarodnoj sceni zbog optužbi da je antivakser, a u intervjuu za BBC je detaljno pojasnio svoj stav. Doduše Britanci nisu objavili čitav intervju u obliku video zapisa, ali jesu dali širu verziju kao audio koji traje nešto više od 39 minuta.

Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Novak Đoković i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, morao je Novak da se suoči sa pritiscima domaće javnosti. Ovog puta mu je zamereno što je otišao na sastanak sa Aleksandarom Vučićem, a i sam se kasnije iznenadio kada je saznao da se nalazi u promotivnom spotu SNS. Kako je pojasnio, to nije znao jer je video samo sažetak razgovora kao video snimak.

„Ja taj spot nisam video. Video sam samo na Instagramu isečak našeg susreta koji je predsednik objavio. Nije bilo pominjanja stranke. Ljudi će uvek da traže iglu u plastu senu i trudiće se da izvrnu sve na svoju stranu. Ako ćemo tako, ja sam išao protiv države i njegove stranke kada sam podržao proteste. I njemu sam rekao da to nije imalo nikakve veze sa politikom. Podržao sam svoj narod koji je izašao na ulice da se bori za čistiji vazduh, vodu i hranu. To su elementarne stvari. To je problem koji datira 15 ili 20 godina unazad. Mi imamo zagađen vazduh u Beogradu i to nema nikakve veze sa bilo kojom vlasti“, naglasio je Đoković za „Sport klub„.
Još jednom je morao da ističe da je apolitičan, još jednom je morao da opravdava svoje postupke.
Teško je bilo kome da se vrati nakon tako velike pauze, pogotovo što je ona bila prinudna, a forma je svakako bila tempirana da vrhunac bude 30. januara kada je bilo zakazano finale Australijan opena. Umesto da bude na „Rod Lejver“ areni, Novak je iz Beograda gledao meč Rafaela Nadala i Danila Medvedeva.

Lako je sada biti general posle bitke, ali je možda Novak trebalo da iskoristi ispoban recept u ovakvim situacijama.

Kada je nakon US Opena izostao 50 dana sa svih teniskih takmičenja, vratio se u Pariz i tamo doneo odluku koja je mnoge začudila.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Odlučio je da se takmiči i u dublu sa Filipom Krajinovićem, ali su ih brzo zaustavili Filip Polašek i Džon Pers sa 6:4, 7:6 (2) u drugom rundi.

Ipak, dodatni sati na terenu su bili neophodni Novaku koji je uvek najbrže hvatao korak upravo tako – igrajući.

I sam je isticao da je zbog toga često i igrao dublove, uostalom i za Vimbldon se pripremao igrajući dubl sa prijateljom Karlosom Gomez-Ererom gde su stigli do finala pre nego što su predali taj susret.

„Ključno mi je da provodim vreme na terenu, da pronađem intenzitet koji se oseća samo u mečevima, da igram poene… Što više poena igram, što više mečeva igram, postajaću bolji. Znam sebe dobro, bio sam u ovakvim situacijama i ranije, pa se nadam da iskustvo može da odigra važnu ulogu“, rekao je tada u Parizu Đoković.

Ipak, ukoliko neko zna da uči iz svojih grešaka i da ih ne ponavlja to je svakako Novak. Samo ostaje pitanje: Kada ćemo ga ponovo gledati na terenu?

BONUS VIDEO Neverovatna razmena udaraca Đokovića i Hačanova

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar