Ludilo gradske vreve i užurbanog života postalo je svakodnevica i problem svih velikih gradova u svetu i svaka oaza koja od toga odstupa pravo je bogatstvo.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Međutim, kada govorimo o Melburnu, to je posebna priča. Sam grad iako po broju stanovnika najveći u Australiji za dlaku ispred Sidneja i ogroman po površni, odudara od tipičnih svetskih metoropola, a kako su mi rekli, slično je i u ostatku Australije.

Grad je prošaran brojnim malim i velikim parkovima, a ulice obeležene drvoredima i zelenilom. Grad miriše na prirodu i to je jedan od najjačih utisaka tokom protekle dve nedelje.

Jedna stvar se ipak posebno izdvaja.

PROČITAJTE JOŠ

I pored nekoliko nestvarnih parkova kao što je Ficroj na primer, poseban doživljaj predstavlja „Kraljevska botanička bašta“. Radi se zapravo o ogormnom parku sa velikim brojem različitih celina koji ostavlja bez daha svakog ko na kratko zaviri u njega.

Smeštena uz obalu reke Jare, botanička bašta se prostire na 38 hektara zemljišta koje obuhvata jezera, travnjake, drveće, zelenila, kaktuse, poseban životninjski i biljni svet.

Tu su klupice za sedenje, mesta za opuštanje, meditaciju, piknik, druženje.

Ima dovoljno toaleta, mogućnosti da se nađe vode, prelep restoran na najvećem jezeru u parku na kojem možete da se provozate i gondolom, a tu je u jednom delu prilika da kupite kafu za poneti, sendvič, sladoled ili savršen kolač od limuna.

Foto: Nova.rs

Tokom skoro tri sata šetnje sam shvatio da ma koliko da sam prošao brojnim delovima, nisam video ni mali deo onoga što ovaj kompleks prirode pruža.

Shvatio sam zašto Novak Đoković voli da pobegne ovde i tu pronađe svoj mir. Iako nisam našao drvo koje on ljubomorno čuva od očiju javnosti, shvatio sam da bi svako drvo ovde moglo da bude njegovo koliko je priroda fascinantna.

„Ima jedno drvo sa kojim imam posebnu vezu poslednjih 15 godina. Melburn ima tako sjajan park u centru grada, ali to specifično drvo, ne mogu da kažem koje je. Pokušavam da ga čuvam samo za sebe. Povezao sam se sa njim, volim njegov koren i stablo i sve. To je sve, imam konekciju sa njim“, rekao je Đoković tokom Australijan opena ove godine i posebno pričao o tome koliko je velika stvar što Melburn ima ovakvo bogatstvo oličeno u botaničkoj bašti.

Reči to ipak ne mogu da dočaraju, zato je najbolje da delić svega vidite u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare