Novak Đoković
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, govorio je o mnogim zanimljivim temama gostujući u podkastu Nika Kirjosa.

Australijanac i Srbin su drastično popravili odnose u 2022. godini, nakon što se Novak suočio sa raznim neprijatnostima u Melburnu, pošto je na kraju deportovan.

PROČITAJTE JOŠ:

Kirjos je u razgovoru sa Novakom posebno zanimala povezanost sa srpskim narodom, odnosno Đokovićevi teniski počeci.

„Jedan od mojih prvih snimaka sa reketom je kada sam imao četiri godine i moj otac je snimao. Bilo je to na planini Kopaonik u Srbiji, provodili smo mnogo vremena na toj planini, imali su tri terena i pomagao sam ljudima koji su tu radili da prave teren. Moji roditelji imali su restoran 50 metara od terena. Radnici su me videli da sam znatiželjan oko toga šta se događa, pa su mi rekli ‘Donesi nam pivo i pustićemo te da praviš teren sa nama’. I to sam i radio, donosio sam im vodu i pivo, nisam naravno pio sa njima, ali radio sam i od tog trenutka sam se tako povezao sa tenisom. Nikad pre toga nisam video tenis, ali od tog trenutka sam dosađivao roditeljima svakog dana da moraju da mi kupe reket. I verujem da način na koji si vaspitavan i da je bitna ta veza sa tvojim korenima, poreklom, da održiš vezu sa svojom porodicom, ljudima koji su toliko toga žrtvovali da bi ti ostvario san“, rekao je Đoković u podkastu kod Kirjosa.

PROČITAJTE JOŠ:

Prisetio se i teških vremena za Srbiju.

“Tako je počela ljubavna veza mene i tenisa. Povezanost sa svojim korenima je veoma važna i smatram da je vrlo bitno održavati blisku vezu sa roditeljima i sa onima koji su se žrtvovali da ti omoguće da živiš svoj san. Devedesetih je reputacija Srbije u svetu bila užasna – embargo, sankcije… Od 1992. do 1996. nijedan sportista iz Srbije nije smeo da napušta zemlju i takmiči se u međunarodnim takmičenjima. Ali, u trenucima krize se pronalazi prava snaga. Uvek podsećam sebe na to odakle dolazim. Zbog toga ostajem skroman, ali i znam da cenim sve što sam stekao. Danas sam posle 20 godina tenisa izuzetno ponosan na sve što sam postigao, ali i sad uzimam neke stvari zdravo za gotovo. Podsećam sebe na to odakle sam došao, a ljudi u mom okruženju me drže ‘pod kontrolom’ da ne poletim previše.“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare