Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Najbolji teniser planete Novak Đoković došao je prethodnih dana u situaciju koju je po svaku cenu dve godine pokušavao da izbegne.

Stao je pred kamere BBC-ja i RTS-a i postao globalna vest zbog toga što je rekao da je spreman da se odrekne titula, ako je to cena vakcinacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Istina, kada se uz to doda i rečenica „Ostajem otvorenog uma (po pitanju vakcinacije)“ to onda zvuči malo kontradiktorno, zar ne?

Mesec dana unazad srpski teniser je bio trn u oku stranih medija zbog situacije koja ga je zadesila u Australiji.

Dve nedelje je tamo trajala njegova pravna borba i pokušaj da ga ne deportuju, zbog stavova o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Australijanci su naposletku odlučili da je Đoković opasnost po njihovo javno zdravlje i najbolji na svetu je deportovan.

Spočitavali su mu se stavovi o vakcinaciji, ispod oka se gledalo na njegov rezultat testa na koronu od sredine decembra prošle godine i Đoković je obučen u odelo sumnje.

Bukvalno sve što je uradio, okrenuto je u neku negativnu konotaciju, pa je otud i bilo priča da je lažirao test na virus, da bi ispunio uslov za medicinsko izuzeće u Australiji.

Iako je taj uslov ispunio, odande je deportovan, što govori o tome kako su Australijanci bili organizovani.

No, dosta o tome. Ono što je zanimljivije, jeste da su svi slučajevi koji su nagoveštavali neku bruku u vezi sa koronavirusom, prošli ispod radara.

Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Recimo, ove nedelje je baš objavljeno kako se sumnja da je Aleks de Minor falsifikovao svoju kovid propusnicu.

Teniser koji se pre mesec dana smejao Đokoviću zbog svega u Melburnu i činjenice da Novak neće da se vakciniše, našao se pod istragom zbog kupovine lažne kovid propusnice.

Logičan razlog je da bi izbegao vakcinaciju.

AFP je pisao da je policija potvrdila i De Minorovo ime na listi onih koji se istražuju, a kovid propusnica je 32. teniseru planete omogućila da se takmiči u Australiji.

De Minor se brzo ogradio, tvrdeći da je vakcinisan i da ta istraga ima veze sa njim, nego sa klinikom gde je bio.

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill /

I sad dolazimo do pitanja – zašto bi Đoković, kao veliki šampion, rizikovao svoj obraz i karijeru i sve što je postigao, koristeći lažni PCR test?

Nema razloga. Posebno sada kad je izašao i jasno rekao – žrtvujem titule, neću da se vakcinišem ako je to cena.

Ova druga priča je na nešto klimavijim nogama. Jer, zašto bi onda neka verodostojna klinika rizikovala svoju reputaciju zbog prodaja lažnih kovid sertifikata?

Pandemija je počela pre dve godine u Evropi i jasno je da neće svi da se vakcinišu, ali neće ni da se izjašnjavaju kao antivakseri.

Novak Đoković Australijan open 2008. Foto: EPA/JULIAN ABRAM WAINWRIGHT

Zato se znalo da će se u jednom trenutku pojaviti i način da se zaobiđe vakcinacija, a da se dobije propusnica.

Para vrti gde burgija neće. Tako je pre nekoliko nedelja pukao skandal kada je otkriveno da se nešto takvo dešavalo u Mađarskoj.

Teniski savez te zemlje je pokrenuo hitnu istragu zbog tvrdnji da su igrači i treneri dobijali lažnu kovid dokumentaciju da bi mogli da putuju u inostranstvo.

Katalin Marosi, koordinatorka nacionalnog tima i nekadašnja 33. igračica planete u dublu je na leto 2021. i-mejlom igračima i njihovim roditeljima tražila podatke poput imena, matičnog broja, adrese, imena majke.

Foto: EPA/MIGUEL SIERRA

Lični podaci upotrebljeni su da bi se napravile lažne kovid propusnice, kako se opisuje, na sistemskom nivou.

Sumnju je podigao i Gabor Koves iz Dejvis kup tima Mađarske, koji je potpuno vakcinisan protiv koronavirusa, pa mu spomenuti lažni dokument nije ni bio potreban, ali mu je bio dat.

Onaj najveći trn u oku, Đoković, bar je otvoreno rekao šta misli i suočava se sa posledicama.

Mnogo drugih ljudi izgleda nije bilo spremno na tako nešto. Markus Anfang, bivši trener Verdera iz Bremena je proteran iz fudbala na godinu dana zbog lažne propusnice.

Irving takođe nije hteo da se vakciniše, Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Dejak

Gotovo ništa bolje nije prošao ni njegov pomoćnik Florijan Jung (deset meseci), dok je Anfang platio i 20.000 evra.

Bivši NBA košarkaš Lazar Hejvord je u oktobru uhapšen zbog lažnih kovid serfitikata, NHL igrač Evander Kejn je zbog njih bio predmet istrage, a NFL je suspendovao Antonija Brauna i još dvojicu zbog „lošeg predstavljanja svog kovid statusa“.

Procene su da deset do 15 odsto sportista u NFL ligi koristi lažne vakcinalne propusnice, pisali su Amerikanci pre nekoliko meseci.

Pažnju je lani privukao i slučaj Endrjua Bučharta, britanskog olimpijca koji je prošle godine bio osumnjičen da je koristio falsifikovane PCR testove.

Endru Bučhart (levo) Foto: EPA-EFE/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Zbog toga mu je bio ugrožen nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, mada je demantovao da je koristio „fejk“ testove.

Samo pola sata nakon što je imenovan kao deo tima Velike Britanije za Olimpijske igre, pokrenuta je istraga da bi se sprečio potencijalni skandal.

„Svi lažiraju PCR testove. Probajte da odete negde, jednostavno je previše teško“, rekao je tada Bučhart u jednom podkastu.

Istraga protiv njega je tada poslužila za primer i na kraju je oslobođen sumnje pošto je objasnio da je bio svestan slučajeva „muljanja“.

Marton Fučovič, Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Novak je na sličan način u Australiji poslužio za primer, iako iz Mađarske, zemlje gde su zbog lažnih testova neke osobe na odgovornim pozicijama u tenisu dobijale otkaze, dolazi Marton Fučovič.

PROČITAJTE JOŠ...

Fučovič je bio jedan od glasnijih koji je u januaru rekao da „Đoković nema prava da bude u Melburnu„.

On lično možda i nije uradio nešto nelegalno, ali je jasno da je takvih sportista u svetu bilo.

A onda kad se na tas stavi šta ko ima da izgubi zbog jednog običnog papira, onda 20 Grend slem titula i borba za priznanje najvećeg u istoriji svog sporta zvuči kao prevelika obaveza da bi se jedan lažni papir uopšte potegao i upotrebio tako olako.

BONUS VIDEO – Anketa o Đokoviću, Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare