Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Novak Đoković je dobio i zvanično dozvolu da se vrati u Australiju. Dobio je privremenu vizu (onu koju je uvek dobijao kada je dolazio na turnir), ukinuta mu je trogodišnja zabrana, a sada u Melburn stiže na pravu osvetničku misiju.

Nije bilo nikakve dileme da je Đoković oprostio maltretiranje koje je doživeo u Australiji, ali je barem podjednako jasno da to nije zaboravio.

Osveta se najbolje servira hladna, a srpski teniser je to odlučio da uradi na potpuno drugačiji način.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, kako je preneo Sport klub, srpski teniser ima plan da u centru Melburna napravi sopstveni štand. Na njemu će deliti besplatne karte srpskim navijačima sa ciljem da čitava tribina bude popunjena do poslednjeg mesta sa srpskim navijačima. Kada se zna koliko je zapravo jaka srpska zajednica u Australiji koja u Novaku vidi svojevrsnog heroja kog je čekala decenijama, nema nikakve dileme da će od 16. do 29. januara 2023. na tribinama biti mnogo, mnogo srpskih zastava.

Ideja da se dozvoli navijačima da nose zastave na tribine potiče od Pola Meknamija, bivšeg direktora Australijan opena, koji je insistirao na tome, a od tada je prvi grend slem u sezoni postao prepoznatljiv po tome.

Pre 11 godina su Srbija i Australija igrale prijateljski meč u Melburnu, a na tribinama je bilo 11.000 srpskih navijača (od 27.000 ukupno). Kako je teško doći do ulaznica za tenis, Novak je odlučio da kupi nekoliko stotina (možda i hiljada paketa) koje će deliti navijačima koji budu želeli da ga gledaju na Melburn parku u pohodu na 10. trofej na Australijan openu.

Đoković je jedan od najvećih heroja Srba u Australiji, a očekuje se dolazak navijača iz svih krajeva planete na njegove mečeve.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Loren Elliott

Srpski teniser je januara proveo više od 10 dana u zatočeništvu u hotelu „Park“ u Melburnu sa migrantima, među kojima su neki i devet godina bili zatvoreni na tom mestu. Prošao je kroz dva sudska procesa, bio u nepovoljnom položaju, mučio se da istera pravdu.

Podneo je to sportski, ni u jednom trenutku nije rekao nijednu loš stvar o Australiji i svemu što je tamo preživeo. Osim što je govorio da mu je bilo teško. Goran Ivanišević i Viktor Troicki su govorili u različitim navratima o tome i složili su se da bi mnogi zbog toga u tim okolnostima završili karijeru.

Đoković ne samo da to nije uradio već kada god je igrao bio je najbolji, napravio je pravi masakr. Odigrao je neuporedivo manje mečeva (bez dva grend slema i četiri mastersa), a ipak je upisao čak 10 pobeda igrača iz Top 10. Po devet pobeda imaju Karlos Alkaraz i Holger Rune, svi ostali nisu ni blizu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo govori da je svima i dalje jasno ko je najbolji teniser planete, iako je trenutno osmi igrač planete po ATP listi.

U Australiji bi sve moglo da dođe na naplatu i to u velikom stilu.

Đoković nije zaboravio kako je hiljade ljudi dolazilo ispred hotela i igralo kolo. Pružali su podršku srpskom igraču i tako pokazali koliko je omiljen i u ovom kutku planete. Ovo je Novakov način da se oduži svima u Australiji zbog nesebične podrške, a još uvek nije poznato koliko će karata zapravo imati na raspolaganju.

Želi da to učini i u Adelejdu, gde će igrati prvi turnir u sezoni.

BONUS VIDEO Novak zabrinuo sve reakcijom na terenu, malo nedostajalo da se sruši

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar