Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Novak Đoković je osvojio i petu titulu u sezoni i tako na trijumfalan način završio sezonu koja je januara izgledala izgubljena.

Srpski teniser je ove sezone osvojio po jedan turnir i svake kategorije i sada će sa slatkim ukusom u ustima ići na pauzu između dve sezone.

Đoković će sledeću sezonu započeti u Adelejdu, a zatim ga čeka pohod na 10. Australijan open u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

Novak trenutno ima 4.820 bodova, koliko je sakupio osvajanjem turnira u Rimu, finalom Pariza, osvajanje Tel Aviva i Astane, te sada Završnog mastersa u Torinu pobedom nad Kasperom Rudom sa 7:5, 6:3. Primećujete da nema bodova sa grend slema? One 2.000 nisu računate Đokoviću u saldo jer je Vimbldon tako odlučio da pokaže nezadovoljstvo zbog rata u Ukrajini…

Da su Đokoviću računati i ti bodovi stigao bi tačno do 6.820, odnosno imao bi identičan broj bodova kao i Karlos Alkaraz. Ipak, kako bi i njemu bili računati ti bodovi Alkaraz bi imao tačno 7.0000 bodova i po tome bi ostao prvi teniser sveta.

Ipak, srpski igrač bi bio drugi, a ne peti (donedavno bio osmi) na planeti.

Đoković je zaradio 1.500 ATP bodova, ali i čak 4.813.064 evra. Nikada nije bila veća nagrada u tenisu na jednom turniru, a ukupni nagradni fond je čak 15 miliona.

Novak Đoković je pobedom nad Kasperom Rudom u finalu Završnog masters turnira u Torinu rezultatom 7:5, 6:3 stigao do šestog trofeja na ovom turniru, a Novak je po završetku susreta otkrio šta je presudilo:

Za pobede u grupnoj fazi je zaradio 1.469.000 evra, a onda je dodatno podebljao zaradu sa još dve pobede u nokaut fazi.

„Finale je to, ovakve mečeve odlučuje jedna lopta. Jedan brejk je bio dovoljan u oba seta, Kasper je igrao dobro, obojica smo dobro servirali, u 12. gemu prvog seta sam uspeo da vratim nekoliko dobrih servisa, da ga nateram da igra, da udara loptu. Veoma sam srećan kako sam igrao i zadovoljan sam nastupom“, nije krio Đoković sreću.

Potom se osvrnuo i na najlepši poen u meču koji su odigrali u poslednjem gemu:

„Mnogo nerava, naročito na 30:30, to je bila najduža razmena. Morate da ostanete fokusirani tokom celog meča, svaki poen, momentum može lako da se prebaci. Zahvalan sam jer sam mogao da servisam za meč, da asom završim. Sedam godina, mnogo vremena, ta činjenica pobedu čini mnogo slađom i većom“, istakao je Đoković.

Potom je otkrio i koliko je ovo značajno za njega:

„Velika stvar, ogromna stvar. Pričao sam koliko je ova sezona čudna, ne želim da ponavljam, ovo je veliko olakšanje i satisfakcija. Sad sledi odmor od par nedelja, bio sam na iglama što zbog turnira, što zbog dozvola da odem negde, srećan sam jer sam sezonu završio na pozitivan način.“

Za kraj, Novak je sumirao utiske:

„Na ovom turniru nasutpa osam najboljih igrača sveta, ovo je pored grend slemova najveći turnir koji imamo u sportu, izjednačio sam rekord Federera, posebno značajan zbog sveta što sam proživeo ove godine, neobična i drugačija sezona, veoma zahtevna, i fizički i emotivno“, zaključio je Đoković.

BONUS VIDEO Zbunjena lepotica na tribinama nasmejala sve nakon Novakove greške