Posle gotovo mesec dana se ponovo pojavio na terenu, ali sada stvari izgledaju mnogo, mnogo drugačije.

Novak Đoković je kao prvi nosilac bio slobodan u prvom kolu mastersa u Rimu, a već u drugom ga je sačekao neugodan zadatak.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je Tomas Ečeveri tek 61. teniser sveta, bio je sve samo lak zalogaj. I nekoliko je razloga za to. Pre svega je to borba koju je Đoković vodio sa samim sobom, nije znao koliko može da pruži, iako je znao šta očekuje. Na kraju je upisana pobeda protiv igrača protiv kog je igrao po prvi put, što on ne voli u ovoj fazi karijere, iako mu se dešava sve češće, a uz to je Argentinac specijalista za šljaku.

Na kraju je Đoković slavio sa 7:6(5), 6:2 i tako zakazao meč sa Grigorom Dimitrovim koji je savladao Stana Vavrinku sa 6:4, 7:6(3).

Đokovića bi tako u trećem kolu mastersa u Rimu mogao da igra pravi maraton sa Bugarinom, a do sada ga je Novak savladao 10 puta u karijeri. Jedini poraz je pretrpeo na šljaci u Madridu, ali su uslovi tamo neuporedivo sporiji nego u Rimu, pa je malo razloga za bojazan.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini)

Zašto ne bi trebalo strepeti? Zato što je Đoković dramatično podigao nivo igre. Iako su mnogi pomislili da to nije slučaj dok su gledali prvi set, trebalo bi napomenuti da je Argentinac igrao možda i svoj najbolji set ove godine. To je učinilo da Novak ima izuzetno težak zadatak, a kada je uspeo da nadoknadi brejk zaostatka i kasnije 0-3 u taj-brejku Ečeveri je potpuno potonuo. Nije bio ni senka igrača koji je igrao na maksimumu prvi set.

„Igrao sam dobro u drugom setu i dobro zatvorio meč. Sporo sam počeo, što je do sada priča moje sezone na šljaci, nisam odigrao toliko mečeva, i dalje pronalazim ritam. Igrao sam protiv jednog specijalista za šljaku, mladog tenisera koji dolazi i uvek je nezgodno igrati sa nekim prvi put.  Dok osetiš brzinu, spin lopte, i to kako se kreće. Drugačije je gledati snimke u poređenju sa samim terenom. Zadovoljan sam kako sam se borio, trajao je sat i petnaest minuta prvi set, bio je to kvalitetan tenis i zadovoljan sam pobedom“, poručio je Đoković posle meča.

I ključ promene video se pre svega u pristupu igri, Đoković je sada bio znatno agresivniji nego u Monte Karlu i na Srpska Openu. Sada je upisao čak 26 vinera (naspram 13 rivala), a čak 14 je stiglo iz forhenda. Još 11 iz bekhenda, svedoči da je igra podignuta na zaista novi nivo.

Da je bio agresivan od prvog do poslednjeg trenutka svedoči i veliki broj neiznuđenih grešaka (čak 30). Neke od njih su se dešavale i zbog toga što ga je Ečeveri iznenadio zbog toga što je neobično slabo vraćao lopte, pa su dve tako završile u mreži, a dve u autu. Đoković ima još mnogo prostora da unapredi igru, kako zbog grešaka, tako i kod onih kratkih poena do pet udaraca. Tu je bilo problema oko završavanja posla, ali će to nakon par mečeva biti na svom mestu.

I onda onaj podatak koji posebno raduje sve. Đoković je ubrzao forhend na neverovatnih 133 kilometara na čas, otprilike je tom brzinom lupao forhende i tokom Australijan opena, a tamo je podigao 22. grend slem titulu.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini)

Ovo uliva toliko sigurnosti u igru Đokovića da i sam deluje znatno mirnije. Iako je prolazio pravi emotivni brodolom zbog svih tragedija koje su se dešavale u Srbiji u prethodnih 10 dana, uspeo je da emocije zauzda i da na kraju prikaže vrhunsku partiju. Barem za drugo kolo.

Sve ovo, ali i još uvek neproverena činjenica da je udario forhend brzinom od 190 kilometara na čas (bio bi to jedan od najbržih u istoriji tenisa), uliva dodatno poverenje da Đoković podiže formu. Uslovi u Rimu mu odgovaraju, kako je sada bilo neobično hladno ne bi bilo iznenađenje da će u konsultaciji sa organizatorima sledeći put dobiti nešto raniji termin od 17 časova.

BONUS VIDEO Đoković plače posle meča dok priča o tragediji u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar