Foto: EFE/LUKAS COCH

Nova 2021. godina bi po mnogo čemu mogla da bude zlatnim slovima upisana u karijeri Novaka Đokovića, a jedan od najvažnijih datuma je svakako 8. mart. Tada bi mogao i zvanično da sruši rekord Rodžera Federera po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, ali će tri nedelje biti posebno važne u ovoj trci.

Đoković se trenutno nalazi u obaveznom dvonedeljnom karantinu u Adelejdu pred učešće na ATP Kupu i Australijan openu. Novak se bori za prava igrača, pokušava da barem malo ublaži stroge mere Vlade Australije, kako bi igrači koji se u hotelima u Melburnu nalaze pod konstantnim nadzorom imali jednake uslove kao i on 730 kiliometara daleko.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, dok su ovo kratkoročne bitke one mnogo važnije, dugoročne, rezultatske ga tek čekaju u 2021. godini. I pre početka sezone je Novak rekao da su apsolutni prioritet za njega grend slem turniri, Olimpijske igre i, naravno, broj sedmica na mestu broj 1 ATP liste. Nimalo ne iznenađuje ovaj raspored prioriteta jer upravo oni bi mogli da ga ustoliče kao najboljeg tenisera svih vremena.

Već 8. marta bi, ukoliko Rafael Nadal ne bude napravio pravi niz čuda, mogao da bude krunisan kao igrač sa najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste. U ovom momentu teče 304. nedelja Srbina na vrhu i on će bez ikakve dileme tamo biti do kraja Australijan opena, što znači da ima garantovanih 308 nedelja.

Ipak, do 8. marta Rafa može da ga pretekne samo pravim nizom čudesa. Najpre bi morao da slavi na ATP Kupu i tako dodatno poboljša svoj učinak, morao bi da osvojio Australijan open (podigao trofej samo jednom 2009. godine) i kasnije da podigne trofej na turniru u Roterdamu.

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Upravo je ovaj turnir razotkrio da Španac želi barem teoretski da ostane u igri za prvo mesto na ATP listi i jedina je pretnja Novaku za kojim zaostaje 2.180 bodova (12.030 naspram 9.850). Novaku se bodovi sa ovih turnira neće brisati šta god da uradi, pa bi Španac morao da osvoji turnir u Melburnu i tako poboljšta učinak za 1.640 bodova (prošle godine ispao u četvrtfinalu i osvojio samo 360), prethodno i ATP Kup, ali i turnir u Roterdamu koji bi mu doneo još 500 bodova. Veoma, veoma težak zadatak.

Ipak, iako je Rafa prijavio turnir u Holandiji koji se igra od 1. do 7. marta ne bi bilo nikakvo iznenađenje da isto uradi i Novak, kako bi osigurao svoje mesto na vrhu. Time bi ovaj turnir ponovo video najveće zvezda tenisa jer se spekuliše da bi i Federer mogao upravo na ovom mestu da se vrati na teren.

Đoković je poslednji put u Roterdamu igrao pre 11 godina, kada je poražen u polufinalu od Mihaila Južnog sa 7:5, 7:6 (6).

Ostaje da se vidi da li će Novak odlučiti da igra u toku ove dve nedelje, a sve zavisi od rezultata na Australijan openu. Za sada u zvaničnom kalendaru Srbina ne postoji promena i prijavljena su samo uvodna dva turnira u Melburnu. Ipak, kada se zna da je ovo jedan od prvih velikih ciljeva Srbina u 2021. godini sigurno je da neće bez borbe do poslednjeg atoma snage prepustiti prvo mesto.

Do tada nam ostaje da odbrojavamo i da uživamo u tenisu. Prvi veliki turnir nas čeka već 1. februara kada se igra ATP Kup, a Srbija će rivale saznati na žrebu u petak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar